Blog

Nowość: Glutenex, migdałowa mąka bezglutenowa w super cenie

27/02/2022

Nowość: Glutenex, migdałowa mąka bezglutenowa w super cenie

27/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bardzo często korzystam z mąki migdałowej, bo jest zdrowa, pożywna i genialna. Obniża poziom cholesterolu i cukru oraz ciśnienie krwi, jest bogata w białko, wapń i zdrowe tłuszcze, zawiera niewiele węglowodanów. Ucieszyłam się, bo parę dni temu w Glutenexie pojawiła się bezglutenowa mąka migdałowa w najlepszej cenie na rynku: pół kilograma za 20 zł. U konkurencji jest o kilka złotych drożej. Przepisy bezglutenowe z mąką migdałową cieszą się coraz większym powodzeniem, bo osoby z celiakią doceniają jej wartości. No, mąka migdałowa jest również bezcenna w diecie bezglutenowej ketogenicznej i w dietach redukcyjnych (odchudzających). Warto jak najczęściej przemycać ją w przepisach bezglutenowych dla dzieci i dorosłych – to się naprawdę opłaca. Zwłaszcza, gdy mąka migdałowa jest dostępna za 20 zł i wystarcza na długo.  

Bezglutenowa mąka migdałowa – do wszystkiego

Mąka migdałowa to nic innego, jak zmielone migdały. Stosowana jest jako dodatek do wielu dań i wypieków oraz deserów – można ją przecież jeść też na surowo, np. z jogurtem czy z sorbetami. Jest dość ciężka i tłusta, dlatego nie powinna dominować w przepisie – za wyjątkiem kilku specjalnych receptur – np. bezglutenowe brownie migdałowe, na które przepis jest w mojej książce kucharskiej. Mąkę migdałową można dodawać do wszystkich wypieków: do chleba, bułek, ciast słodkich i drożdżowych, a także do omletów, naleśników, panierek, sałatek. Można nią posypywać warzywa i owoce. Na początek najlepiej stosować 10% – 20% mąki migdałowej w całej porcji mąk, ale np. w omlecie może ona stanowić 100%. Mąka migdałowa, z uwagi na dużą zawartość tłuszczu, powinna być przechowywana w lodówce. 

Bezglutenowa mąka migdałowa – dlaczego warto ją stosować?

Mąka migdałowa jest kaloryczna, ale to nie ma kompletnie żadnego znaczenia w diecie redukcyjnej, ani w żadnej innej. Zawiera bardzo dużo białka i zdrowych tłuszczów i naprawdę nie tuczy (oczywiście osoby ze znaczną nadwagą i otyłością nie powinny przesadzać z porcją migdałów). Migdały i mąka migdałowa powinny być obecne w codziennej diecie bezglutenowej, bo:

  • reguluje poziom cholesterolu i cukru oraz ciśnienie krwi
  • zawiera dużo białka, aż 22 g w 100 g mąki
  • bogactwo wapnia, żelaza i magnezu
  • bezcenne są zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe
  • ma wszechstronne zastosowanie w diecie bezglutenowej i ketogenicznej
  • szybko zaspokaja głód, jest idealną przekąską w podróży, na wycieczce i w siłowni, przed telewizorem
  • jest jasna i ma lekko słodkawy, delikatny smak, praktycznie mało wyczuwalny, zatem śmiało możną ją przemycać w daniach dla dzieci z celiakią

Jak wspomniałam, mąka ta jest jednym z głównych produktów diety bezglutenowej i ketogenicznej.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Mąka migdałowa – tylko bezglutenowa dla osób                 z celiakią

Pamiętajcie, że osoby z celiakią i silnie reagujące na najmniejszą obecność glutenu, powinny kupować wyłącznie mąką migdałową oznaczoną jako BEZGLUTENOWA. Ta zasada dotyczy wszystkich mąk i produktów zbożowych. No, migdały oczywiście nie są zbożem, ale bywa, że mąka migdałowa jest wytwarzana lub pakowana w zakładach, w których jednocześnie znajdują się mąki pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana lub kaszka manna. Dlatego mogą tam pojawić się zanieczyszczenia krzyżowe glutenem

Jak wspomniałam, w lutym 2022 r. w sklepie firmowym (stacjonarnym i internetowym) Glutenexu mąka migdałowa jest najtańsza. Zerknijcie na porównanie cen u konkurencji:

  • Glutenex – 500 g – 20 zł – najtaniej – tu kupisz: sklep.glutenex.com.pl
  • Pięć Przemian – 500 g – 23,81 zł
  • Denver Food klasa bio – 500 g – 55 zł
  • Helcom – 500 g – 36 zł
  • Efavit – 500 g – 39,40 zł

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się