Polecam na Wielkanoc bez glutenu, ale i na wszelkie uroczystości i na niedzielę do kawy: bezglutenowe brownie migdałowe bez cukru, bez miksów, bez jakichkolwiek niezdrowych składników. Sama natura i pyszność! Głównym składnikiem są mielone migdały (lub gotowa, bezglutenowa mąka migdałowa), dobrej jakości czekolada (najlepiej bez cukru), jaja, ksylitol (ale można sypnąć zamiennie i cukier), odrobina oleju lub masła. Bezglutenowe brownie migdałowe powstaje w mig, robi furorę na gościach i domownikach, a dzięki użytym składnikom ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Migdałowe brownie bezglutenowe to również ciasto o dość niskiej zawartości węglowodanów.  

Mąka migdałowa – zdrowa, pożywna, pełna białka

Jak wspomniałam, głównym składnikiem migdałowego brownie bezglutenowego są migdały. Jest ich tam naprawdę sporo, bo to jedyna mąka obecna w tym cieście, a nie jedynie dodatek. Tworząc przepis zadbałam o to, by nie zawierał żadnej skrobi, ani mąki. Tylko prawdziwe migdały, zmielone w domu lub w fabryce na mąkę migdałową. 

Mąka migdałowa ma wiele zalet, przede wszystkim nie są to puste kalorie (jak w skrobiach i opartych na nich popularnych mixach bezglutenowych, zastępujących mąkę pszenną). Mąki migdałowa zawiera bardzo dużo białka i tłuszczu, jest więc ceniona przez osoby na diecie ketogenicznej. Ponieważ obniża glikemię poposiłkową i jest bezglutenowa (ale musi mieć takie oznaczenie na etykiecie), jest również ceniona w diecie osób z cukrzycą i celiakią. Jeśli macie kłopot z kupieniem gotowej bezglutenowej mąki migdałowej, w młynku do kawy możecie zmielić migdały lub płatki migdałowe. I gotowe 😁

A gdzie jest przepis na to pyszne, bezglutenowe brownie migdałowe bez cukru? W mojej najnowszej książce z bezglutenowymi przepisami „W kuchni Bezglutenowej Mamy” KLIK

Tutaj kupisz

Bezglutenową mąkę migdałową