Bezglutenowa Wigilia tuż, tuż…. Jeśli macie okazję zdobyć bezglutenową mąkę Mix per Pasta Fresca marki Nutrifree KLIK, uczyńcie to niezwłocznie. Nie znam lepszej mąki na bezglutenowe pierogi. Są idealne w wersji gotowanej, nieziemskie po podsmażeniu…. Ponieważ przez cztery lata, do stycznia 2021 r. Mix per Pasta Fresca Nutrifree była niedostępna w Polsce i ponownie wprowadził ją dopiero sklep Jedz Bez Glutenu.pl, opracowałam równie znakomity przepis na pierogi na bazie mixu B – Bread (chyli do chleba) firm Balviten i Dr Schaer. No, ale teraz mamy znów w Polsce Nutrifree.
Przepis na bezglutenowe pierogi z mąki Nutrifree lub Schaer jest bajecznie prosty. Z podanych niżej składników przygotujecie około 30 dużych pierogów.
*Możesz również przygotować doskonałe pierogi bezglutenowe na Wigilię bez jajek – przepis znajdziesz w ramce obok
W swoim bezglutenowym życiu przetestowałam wiele mąk na bezglutenowe pierogi. Wiem, jak się przechowują mrożone pierogi bezglutenowe, wiem jak przygotować idealnie cienkie ciasto i jak podgrzewać pierogi, by zachowały kształt. Jedno jest pewne (i mówię to jako niezależna blogerka bezglutenowa) – najdoskonalszą mąką na bezglutenowe pierogi jest właśnie Mix per Pasta Fresca Nutrifree. Ciasto doskonale się rozciąga (niemal jak glutenowe), a gotowe pierogi z tej mąki można długo przechowywać w zamrażarce. No i ten smak…