Na naszej bezglutenowej kolonii we Wieleniu przygotowałyśmy z Grażynką około 150 pierogów z mięsem. Dużych, z najlepszej bezglutenowej mąki pierogowej, pełnych farszu. I okraszonych wędzonym, bezglutenowym boczkiem sałatkowym.  Te bezglutenowe pierogi wyruszyły nawet w szalony rejs po Jeziorze Wieleńskim. 

 

pierogi z boczkiem (3)Składniki na około 30 dużych pierogów:

  • 300 g bezglutenowej mąki na pierogi (tutaj:  NutriFree Mix per Pasta Fresca);
  • 3 jaja (lub 4 sklepowe);
  • 10/20 g oliwy (oleju);
  • 45 g ciepłej wody;
  • szczypta soli;
  • bezglutenowa skrobia kukurydziana do podsypania stolnicy (kukurydziana, ziemniaczana);

z mojego aparatu (4)Składniki na farsz:

  • około 400 g mielonej surowej łopatki;
  • warzywa, np.: marchewka, pietruszka i seler, por, cebula i czosnek;
  • sól, pieprz, majeranek, kurkuma;
  • 3 łyżki masła klarowanego;
  • 50 g ugotowanej kaszy gryczanej DenverFood;

 

kolonia Wielen lipiec 2016 Bogdan (120)Do okraszenia pierogów:

 

 

4 lipca kolonia 2016 (6)Farsz jest bajecznie prosty do przygotowania. Mięso mielone z pokrojonymi wszystkimi warzywami Grażynka poddusiła w brytfannie na maśle klarowanym. Dodała ugotowaną kaszę gryczaną i zblendowała wszystko na jednolitą masę (lekko grudkowatą). Doprawiła do smaku. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody, by uzyskać właściwą konsystencję. Ulepiłam z farszu kilkanaście kulek wielkości malutkiego orzecha włoskiego.

 

4 lipca 2016 dodatkowe (2)Na suchej patelni podsmażyłam przez chwilę wędzony boczek, dodałam masło klarowane, posiekaną cebulę i czosnek. Dusiłam składniki przez kilka minut, aż się  lekko zrumieniły i rozniosły po kuchni boski zapach.

Mąkę przesiałam z solą, dodałam umyte jajka, oliwę i wodę. Wymieszałam składniki robotem, aż do powstania gęstego, elastycznego ciasta. Początkowo ciasto trochę się kleiło, ale w przykrytej misce odstawiłam je na kwadrans. Po tym czasie posypałam silikonową  stolnicę skrobią (nie wolno używać tej samej stolnicy DREWNIANEJ ani tego samego wałka DREWNIANEGO do lepienia pierogów glutenowych i bezglutenowych).

 

z mojego aparatu (11)Zagotowałam garnek wody z łyżką oleju i pół łyżeczki soli. Rozwałkowałam porcję ciasta (pozostałą część zostawiłam przykrytą w misce). Ciasto powinno mieć około 2-3 mm grubości. Jeśli wolicie pierogi z cienkiego ciasta, z większą ilością nadzienia, rozwałkujcie je bez obaw. Ciasto pierogowe z mąki Nutri Free Mix per Pasta Fresca jest tak doskonałe, że bez problemu poradzicie sobie z nadziewaniem cienkich krążków.

 

z mojego aparatu (14)Szklanką wycinałyśmy z Grażynką kółka, nakładałyśmy farsz i zlepiałyśmy brzegi. Porcjami gotowałam pierogi przez kilka minut we wrzątku – do wypłynięcia. Odkładałam je na talerz posmarowany olejem i skrapiałam lekko tłuszczem – by się nie posklejały. Gdy gotowych było 120 pierogów, wstawiłam je do wielkiego pieca w naszej kolonijnej kuchni i trzymałam około 15 minut w temperaturze 100 stopni C.

 

kolonia Wielen lipiec 2016 Bogdan (125)Bezglutenowe pierogi z mięsem serwowałyśmy dzieciom na obiad, nałożone na dużych półmiskach, okraszone porządną porcją boczku z cebulką.

Uwierzcie, że nasze bezglutenowe dzieci kolonijne były zachwycone! Pierogi rozeszły się w mig, a jeden półmisek powędrował z żeglarzami w rejs po Jeziorze Wieleńskim.

 

kolonia Wielen lipiec 2016 Bogdan (127)Od załogi dowiedziałam się, iż nikt nie rozpoznał, że to pierogi bezglutenowe. Smakowały, pachniały i dodały żeglarzom energii. W końcu były pełne wartościowego białka.

Aha, jeśli nie macie gromady dzieci do wykarmienia, serwujcie pierogi tuż po ugotowaniu. Można je również zamrozić lub przechować w lodówce do następnego dnia. I potem odsmażyć lub odgrzać.

 

PS Do przygotowania 120 dużych pierogów bezglutenowych z białej mąki zużyłam 4 porcje podanych wyżej składników. 30 gryczanych pierogów wegańskich (bez jaj) zostało przygotowanych według osobnego przepisu, z zaparzanej mąki gryczanej (przepis wkrótce).

 

ZOBACZ FILMIK, jak Bezglutenowa Mama lepie pierogi gluten-free

I zerknij do poradnika Jak ulepić pierwsze pierogi bezglutenowe na Wigilię i nie tylko

 

Zobacz, jak ulepić pierogi bezglutenowe

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:04:28+00:008 lipca 2016|