Blog

1

Owocowe pierogi bezglutenowe na Wigilię?

17/12/2014

Owocowe pierogi bezglutenowe na Wigilię?

17/12/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czy wigilijne pierogi muszą być nadziewane kapustą i grzybami? Nie powinny być mięsne, to rzecz oczywista, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by podczas wieczerzy podać na stół pierogi z owocami….

Na przykład z bezglutenowym musem wiśniowym lub brzoskwiniowym. 

 

 

makanetSkładniki na bezglutenowe pierogi:

– 250 g bezglutenowej mąki Mehl Farine Schaer;

– 50 g bezglutenowej mąki gryczanej;

– 3 jajka;

– szczypta soli;

– około ćwierć szklanki wody;

menii

 

Składniki na farsz:

– bezglutenowy mus owocowy np. Just! Mousse firmy Menii: smak wiśniowy, brzoskwiniowy lub inny;

– bezglutenowa mąka ryżowa lub

– bezglutenowy kleik ryżowy;

 

 

 

pierogi Menii (4)Mąki, jajka, sól i wodę wymieszałam mikserem. Zostawiłam ciasto na 10 minut. Musy zagęściłam bezglutenową mąką ryżową (może być kleik). W garnku nastawiłam wodę z olejem i solą.

Stolnicę obsypałam mąką bezglutenową. Wyłożyłam na nią ciasto, rozwałkowałam i szklanką wycinałam krążki.  Na każdy krążek nakładałam łyżeczką mus i dokładnie zlepiałam brzegi.

 

 

pierogi Menii (1)Pierogi wrzuciłam do wrzątku i gotowałam na małym ogniu przez parę minut. Zajadaliśmy je polane masłem, rewelacyjnie smakowały też polane roztopionym miodem.  Pycha, miód malina!

Bezglutenowe pierogi nie sprawiają mi już żadnych kłopotów przy stolnicy. Od niedawna nadziewam je coraz to bardziej wymyślnymi farszami.  Ryba, ser, mięso, soczewica, kasza jaglana, ziemniaki, owoce. Chętnie eksperymentuję też z dodawaniem zdrowych mąk do podstawowego przepisu. I jestem otwarta na wasze podpowiedzi :).

 

A bezglutenowa Wigilia tuż tuż. A mnie coraz trudniej zdecydować, czy na naszej wieczerzy królować będą pierogi z kapustą i grzybami, z rybą, a może jednak te owocowe? Przecież bezglutenowe Boże Narodzenie może być słodkie ;)

 

Zobacz, jak lepi się  bezglutenowe pierogi

KOMENTARZE (1)

gosiasit 05/11/2015 00:09
Ja co roku na wigilię robię standardowe z kapustą i grzybami,bo uwielbiam,a dla córki ze szpinakiem,bo te lubi najbardziej :-) tylko coś mnie ostatnio ciasto nie słucha i strasznie się kruszy!każda mieszanka czy to Mix czy mieszanka własna.ktoś zaczarował moje pierogi...dzisiaj wyszły średnio :-(
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się