Blog

Makaron bezglutenowy: lepszy tani czy dobry?

21/04/2021

Makaron bezglutenowy: lepszy tani czy dobry?

21/04/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czy dobry makaron bezglutenowy musi być drogi? Przyznam, że nam nie smakowały tanie makarony bezglutenowe Sotelli czy rumuńskie Sam Mills (dostępne obecnie w Biedronce czy Lidlu czy Netto pod marką własną). Bo nawet makarony o podobnym składzie, polskie, niemieckie, rumuńskie czy włoskie, to cztery inne światy. Dlaczego? Otóż jedna mąka kukurydziana nierówna drugiej mące kukurydzianej, a każdy producent ma inną technologię. To decyduje o jakości i cenie.  Owszem, nie jestem znawcą ani smakoszem makaronów, bo gdy byłam dzieckiem, nie istniały w Polsce makarony gluten free. Nie pokochałam ich więc całym sercem. Może dlatego, gdy już jadam makarony bezglutenowe, to lubię te dobre gatunkowo, które nie rozgotowują się, mają ciekawy skład, zachowują sprężystość i smakują świetnie. Moje typy to trzy włoskie makarony bezglutenowe i tylko jeden polski, no w zasadzie dwa. Czy są tanie? Nie. Czy są to najlepsze makarony bezglutenowe? Tak. Z drugiej strony wiem, że tanie makarony bezglutenowe mają ogromną rzeszę swoich fanów. Cieszę się, że takie produkty są w powszechnej sprzedaży, bo dzięki temu dieta bezglutenowa jest łatwiejsza i tańsza w stosowaniu. 

Tutaj kupisz

Najlepszą książkę z przepisami bezglutenowymi

Od niedawna są w Polsce dostępne wyśmienite, doskonałe wręcz włoskie makarony bezglutenowe marki Piaceri Mediterranei. Do wyboru są różne rodzaje past (po włosku makaron to pasta) tej marki: makarony z brązowego ryżu (m. in. dla dla osób z celiakią i cukrzycą lub insulinoopornością), makarony jajeczne (bardzo pożywne i sycące), klasyczne makarony kukurydziano – ryżowe, czasem z dodatkiem mąki gryczanej, a także makarony bezglutenowe BIO. Świetnie i krótko się gotują, zachowują kształt oraz sprężystość, smakują wybornie, a ich skład jest krótki. Makarony Piaceri Mediterranei są dostępne w sklepie internetowym JedzBezGlutenu.pl . Są drogie, np. makaron jajeczny 250 g to koszt 16 zł, czyli 500 g wyniesie 32 zł! Ale jego smak oraz wartości odżywcze wprawią w zachwyt najbardziej wymagającego makaronożercę i są doskonałe dla niejadków z celiakią.

Makarony bezglutenowe Barilla – królowie kolonii

Od wielu lat makaronem nr 1 na moich specjalistycznych koloniach z dietą bezglutenową jest włoska Barilla KLIK. Gdy gotujemy makaron bezglutenowy dla 75 osób w wielkim garnku, to musi to być najlepszy makaron. Bo nie może się rozgotować, musi zachować kształt i sprężystość, musi być przewidywalny w obróbce, na talerzu, w piecu (gdy przerabiamy go na zapiekanki z warzywami czy mięsem). Dlatego makarony bezglutenowe Barilla (rurki i spaghetti) są niezastąpione w żywieniu zbiorowym i na koloniach bezglutenowych 2021 również będą królować na naszych stołach. W ramach urozmaicenia pojawi się raz makaron razowy bezglutenowy marki  Dr. Schär, gdyż zależy mi na kształtowaniu nowych nawyków żywieniowych u moich kolonistów z celiakią. Obecnie (2021 r.) makarony bezglutenowe Barilla kosztują około 10 zł za 400 g (sklepy internetowe, Auchan, Carrefour).

Dr. Schär  – sprawdzona marka makaronów bezglutenowych

Włoski smak makaronów bezglutenowych wiele lat temu wprowadziła do Polski marka Dr. Schär. Dopiero wtedy osoby z celiakią poznały, jak dobry może być makaron bezglutenowy. Oczywiście na początku te makarony były tak drogie, że niewielu z nas było na nie stać, ale z czasem potaniały, no i Polacy stali się zamożniejsi. Włoskie makarony bezglutenowe coraz częściej gościły na naszych talerzach i były to właśnie te z Schära. Dziś (2021 r.) średnia cena tych makaronów to 10 zł za 500 g. Potem marka jako pierwsza wprowadziła razowy makaron bezglutenowy z dodatkiem sorgo, gryki, soczewicy oraz inuliny z cykorii (na zdjęciu obok). Dostępne są trzy kształty: rurki, świderki i spaghetti. Doskonale wyważony smak, świetnie się gotuje, zachowuje kształt, a przy tym nikogo nie zniechęci razowy posmak, bo ten jest subtelny. Cena – około 15 zł za 500 g. 

Incola – polska marka, włoski smak makaronu bezglutenowego

Jak wspomniałam, w grupie najlepszych makaronów bezglutenowych, cenionych w mojej rodzinie, jest jedna polska marka. To Incola, specjalizująca się w pieczywie bezglutenowym, mąkach jednorodnych i przekąskach. Makarony to również ich sztandarowy produkt. Choć składają się głównie z kukurydzy (mąka i skrobia), to jak wspomniałam wcześniej, ten surowiec jest wyjątkowej jakości. Bo makarony bezglutenowe Incoli gatunkowo konkurują z włoskimi. Do wyboru jest kilka kształtów, w tym niespotykane u innych marek, np. orecchiette (maleńkie uszka), a także makaron trzykolorowy. Poza kukurydzą w skład tych makaronów schodzą jeszcze tylko płatki ziemniaczane i glukoza, nie ma zatem żadnych emulgatorów, kwasów tłuszczowych itp. Wracamy do punktu wyjścia: surowce i technologia kosztują. Dlatego 500 g makaronu Incoli kosztuje blisko 20 zł. 

Tutaj kupisz

Najlepsze makarony bezglutenowe

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się