Blog

1

Łódeczki bułeczki z jajkiem, czyli gruzińskie chaczapuri bez glutenu

11/02/2022

Łódeczki bułeczki z jajkiem, czyli gruzińskie chaczapuri bez glutenu

11/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Walentynkowe śniadanie bezglutenowe w łóżku? Zapewniam, że każdego złapie za serce bardziej, niż „oklepana” popołudniowa kawa w restauracji 🍽. Na tą okazję mam coś wyjątkowego, a jednocześnie dziecinnie prostego. To łódeczki z jajkiem, czyli gruzińskie chaczapuri bez glutenu. Jest tak dekoracyjne, że trudno nie uśmiechnąć się na jego widok 😍 Wielu z Was pewnie spyta, co to jest chaczapuri bezglutenowe. Wbrew azjatyckiej nazwie to zwykła, puszysta bułeczka śniadaniowa w kształcie łódki, do której pod koniec pieczenia bijamy jajko. Cztery minuty i gotowe. Do tego ulubiona kawa, zestaw warzyw, dobra oliwa z oliwek i … to może być niezapomniane, walentynkowe śniadanie bezglutenowe. 

Składniki 8 chaczapuri bez glutenu

  • 400 g bezglutenowej mieszanki chlebowej
    użyłam mojej ulubionej, włoskiej Mix B – Bread Mix Schär
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy bez glutenu
    opcjonalnie, daje ładny kolor
  • 1 łyżeczka soli
  • około 400 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 8 jajek
  • 1 białko jaja
    do posmarowania bułek
  • opcjonalnie 20 g tartego sera
    żółtego lub mozarella lub grana padano
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej bezglutenowej
    do posypania stolnicy

Chaczapuri bez glutenu – wykonanie ciasta

  • połącz mąkę bezglutenową z suszonymi drożdżami, kurkumą i solą
  • jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody i wlej do mąki
  • wlewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • gdy ciasto jest gliniaste i zbite, dodaj jeszcze 3-4 łyżki wody i wyrabiaj przez chwilę
  • ma powstać ciasto jak na bułeczki bezglutenowe – elastyczne, po ulepieniu w kulę tylko minimalnie się rozpłaszczające w misce
  • oprósz ciasto mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce – do wyrośnięcia – na około 30-50 minut
  • czas garowania (wzrastania) ciasta zależy m. in. od temperatury, rodzaju użytych drożdży (suche rosną wolniej)
  • gdy ciasto będzie porowate, puszyste, dobrze napowietrzone, czas lepić chaczapuri bez glutenu 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Chaczapuri bez glutenu – formowanie łódeczek, faszerowanie i pieczenie

  • blachę wyłóż papierem do pieczenia
  • stolnicę lub stół oprósz mąką bezglutenową
  • na zdjęciach obok są pokazane poszczególne etapy
  • łyżką nabieraj duże porcje ciasta (na zdjęciu wyżej)
  • delikatnie turlaj je, by powstał gruby wałek (na zdjęciu niżej)
  • przełóż go na blachę i wzdłuż bułeczki zrób palcami wgłębienie
  • jeśli ciasto lepi się do rąk, oprósz je mąką
  • możesz uformować kształt łódki, ale nie martw się jeśli będzie nieco odmienna od oryginału 😁
  • każdą łódkę posmaruj białkiem jaja
  • jeśli ser jest dozwolony w diecie bezglutenowej domowników, brzegi łódki oprósz tartą mozarellą lub innym serem 
  • zostaw bulki do wyrośnięcia na około 15 minut, aż wyraźnie zwiększą objętość
  • piekarnik nastaw na 230 stopni, grzałka góra – dół
  • w czasie garowania (rośnięcia) bułek ich wklęsły środek z pewnością znacznie się zmniejszył, więc tuż przed wstawieniem do pieca, mokrymi dłońmi ponownie dociskaj każdą bułkę, by odtworzyć wgłębienie
  • blachę wstaw na środkową półkę piekarnika, piecz około 15 minut
  • na moment wystaw bułeczki i do każdej wbij jajko; możliwe, że nie zmieści się całe, więc część białka odlej do miseczki
  • by zapobiec wylewaniu się białka z poszczególnych bułeczek, możesz ich brzegi zastawić solniczką lub jakimkolwiek innym sprzętem kuchennym
  • już tylko 5 minut dzieli Cię od tego, by poznać smak chaczapuri bez glutenu – staw blachę do pieca na kilka minut, aż zetnie się białko
  • chaczapuri smakuje najlepiej, gdy żółtko pozostaje miękkie

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

Śniadanie bezglutenowe przygotuj już wieczorem, a 14 lutego rano …

Walentynki w tym roku przypadają w poniedziałek, rano nie będzie zatem czasu, by upiec od podstaw chaczapuri bez glutenu, i celebrować pyszne śniadanie. Najlepiej wieczorem przygotować niemal całe danie: czyli upiec bułeczki posypane serem, ale nie wbijać jajka. 

Kilka minut przed posiłkiem:

  • nagrzej piekarnik do 200 stopni C
  • do gorącego piekarnika wstaw chaczapuri (bez jajek)
  • po 3-4 minutach, gdy bułki się nagrzeją, wbij do nich jajka
  • piecz jeszcze chwilę, aż białko zetnie się do takiego stopnia, jak lubicie w domu (u mnie Daniel uwielbia płynne białko i żółtko, my z Zosią musimy mieć ścięte białko i lekko płynne żółtko, z kolei Antek zje tylko ścięte białko i ścięte żółtko i dogódź tu wszystkim 😋)
  • gorące chaczapuri bezglutenowe przełóż na drewniane deseczki, ustaw obok miseczki z oliwą i porcję warzyw
  • przygotowanie walentynkowego śniadania bezglutenowego zajmie dzięki temu około 7 minut!

Szykując chaczapuri bez glutenu, nie popełnij tego błędu ….

Człowiek uczy się na błędach i przy okazji szykowania  po raz pierwszy chaczapuri, popełniłam jeden …. Otóż wbiłam jajka od razu na surowe ciasto. Nie mogłam zrobić nic głupszego…. Zamiast postąpić identycznie, jak za pierwszym eksperymentem, gdy z pozostałego ciasta ulepiłam tylko jedno chaczapuri, coś mnie podkusiło z tymi jajkami. W efekcie żółtka były twarde i suche, jak w jajku ugotowanym na bardzo twardo. Nie przeczę, że takie chaczapuri  bezglutenowe może komuś smakować, np. mojemu Antkowi, który nie znosi jajek na miękko, nie cierpi płynnego żółtka (białka oczywiście też nie). 

Ale zdecydowanie polecam chaczapuri z płynnym żółtkiem – jest najlepsze. Dlatego pamiętaj: jajko (lub  tylko samo żółtko) wbijamy do bułek pod koniec pieczenia 😁 

Spytacie pewnie, jak serwować tak nietypowe danie? No i tu jest dobra wiadomość: wystarczy bezglutenowe chaczapuri i gatunkowa oliwa z oliwek (my od lat używamy najlepszej hiszpańskiej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia marki Casas de Hualdo – zareklamuję ją, a co, jest tego warta, pachnie świeżo skoszoną trawą i owocami, kosztuje tyle samo, co marketowe, bo nie ma zawyżonej marży, kupujemy ją przez Internet w sklepie oliwnyraj.pl). Do tego jakiekolwiek warzywa, choćby sałata z pomidorkami, solą, pieprzem i … oliwą. I walentynkowe śniadanie na miarę królowej jest gotowe 😋

Przepis na chaczapuri bez glutenu powstał przypadkiem

Przepis na chaczapuri bez glutenu stworzyłam przypadkiem. Jesienią na fejsbuku przyjaciółki, podróżującej po Gruzji, mignęły mi w przelocie takie chlebowe łódeczki z jajkiem. Kilka tygodni później piekłam puszyste bułeczki bezglutenowe z mieszanki Mix B – Bread Mix Schär. Jedna bułeczka nie zmieściła się na blaszce. Podświadomie, bez zastanowienia, uformowałam ją dla zabawy w kształt łódeczki i wstawiłam do malutkiego, podręcznego piekarnika. Gdy była prawie gotowa, wbiłam do niej żółtko (całe jajko by się nie zmieściło, wgłębienie było zbyt małe). No i gdy Zosia to zobaczyła, bułka (na zdjęciu poniżej) zniknęła jeszcze gorąca, a ja przypomniałam sobie, że przecież to owa gruzińska potrawa widziana na fejsie.

Pomyślałam, że takie „słodkie” czyli śliczne chaczapuri bezglutenowe podane na śniadanie w Walentynki zmiękczy każde serce … Zobaczcie, jak prosto je przygotować wieczorem, by rano podać ukochanym osobom. Oto moje gruzińskie, bezglutenowe chaczapuri po adżarsku (ponoć tak się nazywa ta odmiana chaczapuri, bo są jeszcze inne, serwowane w restauracji Moje Tatry).

KOMENTARZE (1)

Ewa Marciniak 04/03/2022 20:37
Wyglądają przepysznie , muszę wypróbować
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się