Co powiecie na ekspresowe bułki bezglutenowe z mega chrupiącą skórką? Zaraz zdradzę sekret…. W roku szkolnym potrzebne są proste przepisy na bezglutenowe pieczywo. Zapomniałam o tym przez wakacje, ale czas się otrząsnąć i znów pełnić dyżury przy piekarniku ;). Oto przepis na białe, bezglutenowe bułki a’la pszenne, tak lubiane przez dzieci. Przygotujemy je w mig wieczorem, a nawet wcześnie rano.  Od momentu wyjęcia z szafy miski,do uzyskania gotowych bułek minie niespełna godzina. A pracy przy tym niewiele. Ten przepis na ekspresowe bułki bezglutenowe jest na blogu od kilku lat, ale niedawno unowocześniłam sposób wykonania. Dzięki temu powstają cudnie wyrośnięte bułeczki bezglutenowe, które zapachem, smakiem i wyglądem przypominają wiejskie bułki z Lidla 🙂 Są mięciutkie w środku i nieziemsko chrupią, nawet na drugi dzień.

Składniki na ekspresowe bułki bezglutenowe  – około 17 szt

  • 600 g bezglutenowej mąki chlebowej 
    użyłam Mix B – Bread Mix Dr. Schär
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 30 g świeżych
    bez glutenu
  • około 550 ml letniej wody
    może być gazowana
  • 4 łyżki oleju
  • opcjonalnie 2-3 łyżki bezglutenowych płatków teff
    np. Incola, Pięć Przemian
  • dodatkowo 2 łyżki mąki bezglutenowej
    do „panierowania” bułek

Jak przygotować ekspresowe bułki bezglutenowe? Nowy sposób 🙂 

  • Za pierwszym razem najlepiej upiecz te bezglutenowe bułki z połowy porcji, by nie pogubić się w przekładaniu blach w piekarniku 🙂   
  • Mąkę wymieszaj z solą i suchymi drożdżami (nie syp ich bezpośrednio na sól). Jeśli użyjesz świeże drożdże, rozpuść je w około 50 ml letniej wody (odjętej z porcji podanej w przepisie) i wlej do mąki
  • Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • Pod koniec wyrabiania dodaj olej i – opcjonalnie – płatki teff
  • Ma powstać gęste, ale elastyczne ciasto o konsystencji dobrze wyrobionej ciastoliny. W razie potrzeby dodaj do ciasta parę łyżek wody
  • Posyp ciasto na ekspresowe bułki bezglutenowe mąką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut
  • Dwie blachy piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia 
  •  Przygotuj miskę z mąką do obtaczania bułek
  • Piekarnik nastaw na 250 stopni C, góra-dół
  • Z wyrośniętego ciasta nabieraj porcje wielkości piłki tenisowej i przekładaj je do miski z mąką. Delikatnie obtaczaj, jakbyś panierowała kotlety. Uważaj, by nie stracić porowatej struktury bułek
  • Bułki bezglutenowe przekładaj delikatnie na blachy, w odstępach
  • Wstaw do piekarnika najpierw jedną blachę, a po około 15 minutach – drugą
  • Każdą blachę piecz w sumie około 25-30 minut
  • Pod koniec pieczenia sprawdzaj, czy wierzch bułek się nie przypieka. W razie potrzeby przełóż blachy w piekarniku lub przykryj bułki folią aluminiową
  • Pod koniec pieczenia zmniejsz temperaturę do około 220 stopni C

Kilka uwag o białych bułkach bezglutenowych

Ekspresowe bułki bezglutenowe, przygotowane według tego przepisu, wyrastają tylko raz, więc oszczędzamy czas. Dzięki wypiekowi w wysokiej temperaturze uzyskują niezwykle chrupiącą skórkę, która strzela przy każdym kęsie. Skórkę, z której przy krojeniu bułki sypią okruchy, jak z pszennego chleba z piekarni…  Smakują pysznie z wszelkimi dodatkami, ale również na sucho (polecam podawać je podczas jelitówki). 

Musicie jednak wiedzieć, że białe bezglutenowe bułki dość szybko czerstwieją. Dlatego najlepiej upiec je późnym wieczorem, by rano podać dzieciom do szkoły jeszcze miękkie. Pozostałej najlepiej zamrozić. Jak przywrócić świeżość bezglutenowemu pieczywu? Zamrożone bułki wstawię rano do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na parę minut – do odmrożenia.Gdy ostygną, przygotuję z nich bezglutenowe kanapki do szkoły.

W piekarniku skórka nabierze lekkiej chrupkości, a środek – miękkości.Uwaga: lepiej nie odpiekać bułek w termoobiegu, bo zbytnio się wysuszą.

Owszem, że te bułki nie należą do zbyt wartościowego pieczywa bezglutenowego. Są upieczone z białej mąki, a więc głównie ze skrobi. Dodatek teff dodał im co prawda wartości odżywczych, ale nie sprawił, że stały się pieczywem razowym. Mam tę świadomość, ale nie kruszę kopii. Bezglutenowym dzieciom szybko nudzi się pieczywo. Nie chcą ciągle jeść chleba na zakwasie, czy razowych bułek. Urozmaicenie jest potrzebne i tyle. A w roku szkolnym nie zawsze jest czas, by mieszać kilka rodzajów mąk i piec tylko to, co zdrowe. Potrzebny jest nam przepis na bułki z jednej mąki, drożdży, wody i oleju. I jeszcze jedno: bezglutenowe dzieci lubią bułki z pastą czekoladową (odradzam Nutellę, a zachęcam do kremów czekoladowych z Rossmanna). A taki krem chyba nie smakuje najlepiej z razowym pieczywem, prawda?

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-11-11T20:35:51+00:002 września 2015|