Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

W roku szkolnym potrzebne są proste przepisy na bezglutenowe pieczywo. Zapomniałam o tym przez wakacje, ale czas się otrząsnąć i znów pełnić dyżury przy piekarniku ;). Oto przepis na białe, bezglutenowe bułki a’la pszenne, tak lubiane przez dzieci. Przygotujemy je w mig wieczorem, a nawet wcześnie rano.  Od momentu wyjęcia z szafy miski do uzyskania gotowych bułek minie niespełna godzina. A pracy przy tym niewiele.

 

DSC04279Składniki (*):

– 250 g bezglutenowej mąki chlebowej (**)

– 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych drożdży bez śladowych ilości glutenu (np. Oetker, Babuni);

– łyżka bezglutenowych płatków teff (np. Incola, Pięć Przemian)

– 3 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek);

– około 200 ml letniej wody;

– odrobina mleka lub rozkłócone jajko do posmarowania (opcjonalnie);

– nasiona do posypania: mak, sezam, pestki dyni itp. – bez śladowych ilości glutenu;

 

 

Schaer zielona gora (51)Mąkę przesiałam i wymieszałam z suchymi drożdżami. Dodałam wodę i wyrobiłam (najlepiej ręcznie). Dodałam olej i ponownie ugniotłam ciasto. Jakie powinno być idealne ciasto na bezglutenowe bułki? Elastyczne: nie zbite i nie lejące. Zostawiłam je na parę minut, by lekko podrosło.

Mokrymi dłońmi uformowałam bułeczki ( pięć, w tym jedną bagietkę) i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

 

 

DSC04078Przykryłam je wilgotną ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Posmarowałam bułki rozkłóconym jajkiem i posypałam ziarnami.Wstawiłam blaszkę do piekarnika na około 20 minut. Wyjęłam i studziłam na metalowej kratce. Na noc przykryłam je bawełnianą ściereczką. Upieczone koło godziny 23, rano były nadal miękkie. Wytrwały w tej postaci w śniadaniówkach szkolnych do godziny 12, jako kanapki z bezglutenową salami Żywiec.

 

BULECZKIBułki, które zostały, zamroziłam. Jak przywrócić świeżość bezglutenowemu pieczywu? Zamrożone bułki wstawię rano do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na parę minut – do odmrożenia.Gdy ostygną, przygotuję z nich bezglutenowe kanapki do szkoły.

W piekarniku skórka nabierze lekkiej chrupkości, a środek – miękkości.Uwaga: lepiej nie odpiekać bułek w termoobiegu, bo zbytnio się wysuszą.

 

 

NUTELLAOwszem, że te bułki nie należą do zbyt wartościowego pieczywa bezglutenowego. Są upieczone z białej mąki, a więc głównie ze skrobi. Dodatek teff dodał im co prawda wartości odżywczych, ale nie sprawił, że stały się pieczywem razowym. Mam tę świadomość, ale nie kruszę kopii. Bezglutenowym dzieciom szybko nudzi się pieczywo. Nie chcą ciągle jeść chleba na zakwasie, czy razowych bułek. Urozmaicenie jest potrzebne i tyle. A w roku szkolnym nie zawsze jest czas, by mieszać kilka rodzajów mąk i piec tylko to, co zdrowe. Potrzebny jest nam przepis na bułki z jednej mąki, drożdży, wody i oleju. I jeszcze jedno: bezglutenowe dzieci lubią bułki z pastą czekoladową (odradzam Nutellę, a zachęcam do kremów czekoladowych z Rossmanna). A taki krem chyba nie smakuje najlepiej z razowym pieczywem, prawda?

 

(*) Przepis pochodzi z broszury Dr Schaer „Pomysły na bezglutenowe wypieki”

(**) Użyłam Mix B Dr Schaer

 

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:05:55+00:002 września 2015|

    41 komentarzy

    1. Asia 3 września 2015 w 00:01 - Odpowiedz

      Piekłam bułki na podstawie Twoich przepisów w proporcji 200 g schara b i 50 g teff i wyszły fajne… Z pogranicza białych i razowych 🙂 Dziecko bylo zachwycone. Tylko dalam 8 g drozdzy suchych. Pozdrawiam

      • Bezglutenowa Mama 3 września 2015 w 10:25 - Odpowiedz

        No, dałaś sporo teff. Super. Wstawiłaś do gorącego czy zimnego piekarnika?

    2. Sebastiasia 3 września 2015 w 09:57 - Odpowiedz

      A ta pasta czekoladowa z Rossmanna ma klos? Czy po prostu sklad wydaje sie w porządku?

      • Bezglutenowa Mama 3 września 2015 w 10:26 - Odpowiedz

        Skład mi pasuje. Rossmann precyzyjnie opisuje produkty i śladowe ilości. Na tym kremie nic nie ma więc, więc przeszedł audyt 😉

        • Sebastiasia 3 września 2015 w 23:31 - Odpowiedz

          To i ja muszę sprawdzić ten krem. Przyda sie na drugie śniadanie do szkoły czasami

          • Bezglutenowa Mama 8 września 2015 w 22:31 - Odpowiedz

            Tak, skład jest wart polecenia 🙂

        • dorota 17 lutego 2017 w 12:13 - Odpowiedz

          witam, ja chciałam się zapytać jaka to jest bezglutenowa mąka chlebowa, jak pani pisze w przepisie na bułki bezglutenowe, czy można zastosować

          • Bezglutenowa Mama 18 lutego 2017 w 10:24 - Odpowiedz

            Doroto, to bezglutenowy mix specjalnie stworzony do wypieku pieczywa. Ma takie składniki, które zapewniają chlebom czy bułkom teksturę, porowatość, smak itp. zbliżone do wypieków glutenowych (to np. guma guar, guma ksantan itp). To np. Mix B Schaer, mix vitalny Glutenex, Royal Baker Balviten, czy mąka BIO-Dunkle Seitz: http://www.ekolandia.waw.pl/pl/p/MAKA-DO-PIECZENIA-CIEMNA-BEZGLUTENOWA-1000-g./90.

    3. aga 3 września 2015 w 10:17 - Odpowiedz

      Dokładnie, chciałam podpowiedzieć, co można zamienić by nie było zbyt razowo a zdrowiej, np. zamiast 100 g mixu można dać po 50 g mąki z ryżu brązowego i 50 g mąki jaglanej. Pycha! Ja zawsze w chlebie z 250 g mąki daję tylko 100 g mixu, reszta to mąki zdrowe, do tego całą paczkę drożdży, kupuję w aldi, o wiele tańsze niż dr oetkera.

      • Bezglutenowa Mama 3 września 2015 w 10:27