Coraz częściej pytacie o szybkie przepisy na bezglutenowe wypieki bez kukurydzy i bez spulchniaczy. Dziś mam coś specjalnego: kruche ciastka bezglutenowe bez kukurydzy. To oczywiście ekspresowy przepis dla zapracowanych mam. Nie wymaga szafki pełnej różnych mąk do przygotowania własnej mieszanki. Użyłam nowej mieszanki do bezglutenowych wypieków: Mix Free Uniwersal Balvitenu. Moje kruche ciasteczka bezglutenowe nie zawierają kukurydzy i mają dobry skład i naprawdę łatwo je upiec. Polecam jako pomysł na popołudniowe zajęcia z dziećmi :).
Przybywa dorosłych i dzieci z celiakią oraz na diecie bezglutenowej, którzy z codziennego menu muszą wyeliminować kukurydzę. To trudne, bo przecież dieta bezglutenowa bazuje na skrobi i mące kukurydzianej. Na szczęście producenci reagują na potrzeby rynku. Firma Balviten kilka dni temu wprowadziła do sprzedaży nową mieszankę do bezglutenowych wypieków bez kukurydzy – Mix Free Universal. Ten mix bezglutenowy powstał na bazie mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej. Nie zawiera żadnych alergenów (oprócz śladowych ilości soi). Mix zawiera również składnik o nazwie „hydroksypropylometyloceluloza” – to substancja zagęszczająca, dzięki której uzyskujemy wypieki o strukturze i smaku zbliżonych do produktów glutenowych. Nie bójmy się mixów – one ułatwiają życie dzieci i dorosłych z celiakią oraz na diecie bezglutenowej.