Blog

6

Kruche ciastka bezglutenowe bez kukurydzy

30/05/2018

Kruche ciastka bezglutenowe bez kukurydzy

30/05/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Coraz częściej pytacie o szybkie przepisy na bezglutenowe wypieki bez kukurydzy i bez spulchniaczy. Dziś mam coś specjalnego: kruche ciastka bezglutenowe bez kukurydzy. To oczywiście ekspresowy przepis dla zapracowanych mam. Nie wymaga szafki pełnej różnych mąk do przygotowania własnej mieszanki. Użyłam nowej mieszanki do bezglutenowych wypieków: Mix Free Uniwersal Balvitenu. Moje kruche ciasteczka bezglutenowe nie zawierają kukurydzy i mają dobry skład i naprawdę łatwo je upiec. Polecam jako pomysł na popołudniowe zajęcia z dziećmi :).

Składniki na około 50 ciastek

  • 230 g bezglutenowej mieszanki bez kukurydzy
    Mix Free Universal Balviten
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
    zimnego
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Wymieszaj w misce suche składniki.
  2. Dodaj jajko i żółtka oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki.
  3. Energicznie zagniataj, aż powstanie jednolita masa. 
  4. Uformuj kulkę i owiń ja folia spożywczą. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.
  5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm, między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  7. Foremkami wycinak kształty i układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Kruche ciastka bezglutenowe bez kukurydzy piecz około 10 minut, do lekkiego przyrumienienia.
  9. Ostudź i podawaj na bezglutenowy podwieczorek.
  10. Przechowuj w metalowej puszce. 

Moja rada

Aby łatwej rozwałkować ciasto, ułóż papier do pieczenia na silikonowej stolnicy. Dzięki temu papier z ciastem nie będzie się ślizgał po całym stole.

Nowa mieszanka do bezglutenowych wypieków

Przybywa dorosłych i dzieci z celiakią oraz na diecie bezglutenowej, którzy z codziennego menu muszą wyeliminować kukurydzę. To trudne, bo przecież dieta bezglutenowa bazuje na skrobi i mące kukurydzianej. Na szczęście producenci reagują na potrzeby rynku. Firma Balviten kilka dni temu wprowadziła do sprzedaży nową mieszankę do bezglutenowych wypieków bez kukurydzy – Mix Free Universal. Ten mix bezglutenowy powstał na bazie mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej. Nie zawiera żadnych alergenów (oprócz śladowych ilości soi). Mix zawiera również składnik o nazwie „hydroksypropylometyloceluloza” – to substancja zagęszczająca, dzięki której uzyskujemy wypieki o strukturze i smaku zbliżonych do produktów glutenowych. Nie bójmy się mixów – one ułatwiają życie dzieci i dorosłych z celiakią oraz na diecie bezglutenowej. 

KOMENTARZE (6)

Monika 11/06/2018 13:25
Witam, czy można użyć mąki teff?
Bezglutenowa Mama 11/06/2018 13:29
W tym przypadku nie sprawdzi się mąka z teff. Przepis na ciasteczka z mąką teff (np. bezglutenowa mąka teff marki Incola) znajdziesz tutaj: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe-ciasteczka-z-teff/
Aneta 07/06/2018 21:45
Dziękuję bardzo za odpowiedź, a proszę mi jeszcze powiedzieć czy do takich ciasteczek lepiej użyć mixu uniwersalnego z Schar czy koncentrat ciasta kruchego z celiko? I jeśli mogę prosić to jakie miały by być proporcje? Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 08/06/2018 10:55
Wybrałabym mix uniwersalny Schaer albo jak masz dostęp: Mix Cakes Schaer lub Mix Cake Balviten.
Aneta 07/06/2018 12:52
Dzień dobry, czy można mąke zastapić jakąś inną? Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 07/06/2018 13:07
Dzień dobry Aneto, tak, można użyć innej mieszanki do wypieku ciast, ale możliwe, że nieznacznie trzeba będzie zmienić proporcje.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się