robotDla odmiany upiekłam wczoraj dzieciom biały, bezglutenowy chleb z mieszanki ryżowo-ziemniaczanej. Niestety, kukurydza jest coraz częściej modyfikowana, więc warto czasem zastąpić ją innymi zbożami bezglutenowymi.

Tym razem skorzystałam z silikonowej formy w kształcie robota, wcześniej używanej tylko do wypieku ciast. Dzieci były zachwycone kształtem kanapek.

 

 

AMARELLO Jelenia Gora (2)Składniki:

– 250 g mieszanki Mix it Uniwersal firmy Schaer (można też zamiennie użyć około 10 g bezglutenowej mąki z amarantusa, np. Amarello lub Szarłat zamiast 10 g białej mąki);

– 200 ml letniej wody;

– pół łyżeczki soli;

– 10-12 g drożdży świeżych lub 4 g suszonych;

– łyżka oleju;

– ew. rozkłócone jajko do posmarowania;

– ziarna, np. mak bez śladowych ilości glutenu;

 

robot2Z drożdży w temperaturze pokojowej, łyżki mąki, łyżeczki cukru i paru łyżek letniej wody przygotowałam w kubeczku rozczyn. Zostawiłam go na 10 minut, by podrósł.

Odważyłam i przesiałam mąkę z solą. Dodałam wyrośnięty rozczyn i mieszając drewnianą łyżką stopniowo wlewałam letnią wodę. na końcu dodałam olej i wymieszałam składniki. Miskę przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam ciasto na 20 minut. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni C. Wysmarowałam masłem i obsypałam amarantusem foremkę (może byc silikonowa i każda inna). Przełożyłam do formy wyrośnięte ciasto. Posmarowałam jajkiem i posypałam makiem.

 

 

 

robot1Formę wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Chleb upieczony z Mixu It pachniał tak aromatycznie, że z trudem wytrwałam w detoksie cukrowym…..

Wyjęłam chleb z formy i zostawiłam, by ostygł. Był lekki, co wróżyło dobre wyrośnięcie… Rozkroiłam go jednak dopiero rano, na śniadanie dla dzieci. Chleb był mięciutki i porowaty, idealnie wypieczony. Dzieciom podobały się oryginalne kształty skibek. Cieszyły się też, że wreszcie mają biały chleb zamiast moich eksperymentów z niecodziennymi mąkami :).  Zajadały dzis śniadanie z apetytem :). Zosia wzięła do szkoły dwie kształtne kanapki, obłożone kiełbasą suszoną od Strawy (międzynarodowy Przekreślony Kłos) i zieloną sałatą roszponką.

 

 

 

 

warsztaty Schaer jelenia Gora 2015 (4)Jaki jest skład Mixu It Uniwersal Schaera? Oto on: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, cukier, substancje zagęszczające: hydroksypropylometyceluloza, guma karobowa; sól, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych.

Może zawierać śladowe ilości soi.

 

 

 

 

WP_20150320_025Przeciwnicy miksów powiedzą zaraz, że skład nie jest idealny. Owszem, najzdrowsze są naturalne mąki (np. ryżowa ciemna, jaglana, gryczana, amarantusowa itp. ).

Z nich jednak nie upieczemy bezglutenowego chleba przypominającego konsystencją wypieków pszennych.

 

 

 

WP_20150320_024Jednak bezglutenowe dzieci, które tęsknią za tamtym utraconym smakiem, lepiej niech sięgają po biały bezglutenowy chleb z mieszanki, niż miałyby się skusić na podjadanie glutenowych bułek, prawda? No i mix pozwala na szybkie upieczenie chleba. A to ważne dla bezglutenowych mam, które są domowymi zaopatrzeniowcami i kucharzami, dostawcami prowiantu do przedszkola, dietetykami, karmicielkami….

PS Nie mam z żadną firmą umowy na reklamę produktów. Piszę jedynie o tym, co sama testuję i uznaję. Ten przepis wykorzystaliśmy także podczas bezglutenowych warsztatów w Pile, które organizowała firma Schaer, a prowadziła Bezglutenowa Mama.

 

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:06:36+00:009 marca 2015|

    Zostaw komentarz



    Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019