Blog

5

Kruche ciasteczka bezglutenowe od Antka

10/09/2017

Kruche ciasteczka bezglutenowe od Antka

10/09/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli szukacie pomysłu na spędzenie dzisiejszego popołudnia z dzieckiem, polecam zabawę w kuchni. Oto przepis, który nasz Antek przyniósł któregoś dnia ze szkoły. Zerknęłam na składniki i jako bezglutenowa blogerka od razu wiedziałam, że po małych modyfikacjach powstaną pyszne, kruche ciasteczka bezglutenowe. Wzięliśmy się do pracy. W ruch poszły: stolnica, mikser, blacha i piekarnik. Po 30 minutach nasze kruche ciasteczka bezglutenowe stygły na blasze, a my ostrzyliśmy na nie zęby… Oczywiście były przepyszne! Dlatego bardzo Was zachęcam, aby korzystać z przepisów dostarczonych przez dzieci. I za zgodą Antka dzielę się przepisem na świetne, kruche ciasteczka bezglutenowe. 

Składniki na 20 ciasteczek

  • 100 g masła
    lub margaryny bezmlecznej
  • 100 g cukru pudru
  • 75 g  cukru
    zwykłego lub brązowego Dark Muscvado
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub cynamonowego 
    bezglutenowego
  • 155 g mąki bezglutenowej
    uniwersalnej lub do słodkich wypieków
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego

Sposób przygotowania

Mąkę bezglutenową wymieszaj i przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem pudrem i brązowym cukrem. Dodaj jajko i ponownie zmiksuj. Dodaj suche składniki i wyrabiaj ciasto przez około minutę – mikserem lub łyżką. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Z ciasta na kruche ciasteczka bezglutenowe formuj kuleczki dłońmi oprószonymi mąką bezglutenową. Kuleczki układaj w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Nie przejmuj się, że te kruche ciasteczka bezglutenowe zleją się na blasze. Gdy ostygną, z łatwością pokroisz je nożem na kwadraty. Ważna uwaga: nie dotykaj ciasteczek, dopóki zupełnie nie ostygną, bo skruszą się w palcach. 

Ciasteczka na deser i do śniadaniówki bezglutenowej

Te kruche ciasteczka bezglutenowe oczarowały wszystkich domowników. Dzięki dodatkowi cynamonu zyskały korzennego aromatu, a cukier dark muscovado (ciemny, kleisty, niezbyt słodki cukier) nadał im lekkiej kleistości (dzieci żartowały że to takie delikatne ciągutki). Większość ciasteczek zjedliśmy na deser, ale uratowałam kilka do śniadaniówek bezglutenowych na następny dzień. 

Jeśli nie zdołacie zjeść jednego dnia całej porcji kruchych ciasteczek bezglutenowych, przechowajcie je w metalowej puszce. na pewno wytrzymają tam przynajmniej 2 tygodnie. Od razu uprzedzam pytania: te ciasteczka smakują tak wyśmienicie, iż nikt nie rozpozna, że są gluten-free. Wasz bezglutenowy przedszkolak czy bezglutenowy uczeń śmiało może nimi częstować kolegów. I będzie miał mnóstwo frajdy, że wykonał je samodzielnie, przy niewielkiej pomocy mamy lub taty. 

Jak przechowywać kruche ciasteczka bezglutenowe?

Jeśli nie zdołacie zjeść jednego dnia całej porcji kruchych ciasteczek bezglutenowych, przechowajcie je w metalowej puszce. Na pewno wytrzymają tam przynajmniej 2 tygodnie. Od razu uprzedzam pytania, które często słyszę jak bezglutenowa blogerka: te ciasteczka smakują tak wyśmienicie, iż nikt nie rozpozna, że są gluten-free. Wasz bezglutenowy przedszkolak czy bezglutenowy uczeń śmiało może nimi częstować kolegów. I będzie miał mnóstwo frajdy, że wykonał je samodzielnie, przy niewielkiej pomocy mamy lub taty. 

A jeśli szukasz przepisu na ciasteczka bezglutenowe dla alergika, bez jaj czy masła, zerknij na poniższe przepisy bezglutenowe:

KRUCHE CIASTKA OD MAG

CIASTECZKA MOCY OD MAG

CIASTECZKA Z CIECIERZYCY

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA Z TEFF

KOMENTARZE (5)

Anna 12/11/2020 16:33
U mnie też ciasto wyszło zdecydowanie za miękkie jak na kruche, faktycznie maziowate, ale sytuację uratowało włożenie na na chwilę do zamrażarki. W smaku dobre choć jak dla mnie to zdecydowanie za dużo cukru. Ja zrobiłam wersję z kakao, a i tak (dla mnie) są mega słodkie. I kolejny minus, to taki, że nie da się ich jeść na ciepło (zaraz po wyjęciu z piekarnika, co lubię najbardziej) bo rozsypują się w palcach o czym już pisała Autorka. Czekam, aż wystygną.
Maria 05/08/2020 15:20
Mi tez nie wyszlo nic dobrego, a chciałam zrobić spod do sernika, krochy. Typowy gniot. Szkoda produktów. Tez nie polecam, bardzo specyficzne ciasteczka.
Bezglutenowa Mama 18/08/2020 07:49
No widzisz, szybko się zraziłaś, u nas te ciastka są pieczone przynajmniej raz w miesiącu, Antek robi je sam, nakłada łyżką ciastka, formuje nieregularne kształty - i cała rodzina zajada je ze smakiem. Nie wiem, co mogło pójść nie tak... Czy na pewno użyłas te same składniki, które podaję w przepisie?
Kasia 05/11/2018 19:25
Przepis do duszy, jak mówi babcia. Odważyłam dokładnie składniki i wyszła maź!!! Stanowczo nie polecam!!!
Bezglutenowa Mama 06/11/2018 09:49
Kasiu, czy użyłaś dokładnie tych samych składników bezglutenowych? Co do ciasta - to ma wyjść maź, z której formujesz kulki dłońmi oprószonymi mąką lub za pomocą dwóch łyżek - mój Antek robi te ciastka kilka razy w miesiącu :). Zapewniam, że wszystko w przepisie jest OK.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się