Blog

Bezglutenowe ciastka francuskie z jabłkami szybki przepis

06/02/2018

Bezglutenowe ciastka francuskie z jabłkami szybki przepis

06/02/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W cukierniach próżno by szukać bezglutenowych ciastek francuskich z jabłkami czy innymi owocami. Osoby z celiakią mają więc wybór: albo przygotować bezglutenowe ciastko francuskie w swojej kuchni albo… zapomnieć o tym pysznym deserze. Ja wybieram ten szybki przepis, na bazie gotowego ciasta francuskiego bezglutenowego firmy Balviten. Bez bałaganu i mnóstwa pracy. Nie idę jednak tak całkiem na łatwiznę: nadzienie owocowe przygotowuję samodzielnie, nie korzystam z gotowych musów. Najczęściej piekę bezglutenowe ciastka francuskie z jabłkami, ale świetnie sprawdzą się również truskawki, jagody czy gruszki.  Powiem tak: kto raz spróbował, będzie piekł je zawsze…

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + e-booki

Składniki na około 20 ciastek

  • opakowanie ciasta francuskiego
    bezglutenowego Balviten
  • 13 – 15 dużych jabłek
    lub inne ulubione owoce
  • opcjonalnie cukier
    do dosłodzenia musu jabłkowego
  • 1 łyżka masła
    lub innego tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
    bez zawartości glutenu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
    bez zawartości glutenu
  • białko jaja
    opcjonalnie

 Przygotowanie musu jabłkowego

Jabłka umyj, obierz i wydrąż. Pokrój je na kawałki i wrzuć do rondelka wraz z łyżką masła lub innego tłuszczu. Dodaj cynamon i imbir (opcjonalnie). Gotuj owoce na małym ogniu, mieszając je raz po raz. Gotuj do czasu, aż odparuje płyn, a jabłka zmiękną. Mogą pozostać w kawałeczkach, można je również rozgnieść na mus. Ostudź mus jabłkowy i przygotuj bezglutenowe ciasto francuskie. 

W opakowaniu gotowego, bezglutenowego ciasta francuskiego Balviten są 4 płaty. Z każdego płata po rozwałkowaniu ulepimy 5 bezglutenowych ciastek francuskich w kształcie kwadratu lub około 8-10 bezglutenowych rogalików francuskich. Możesz na początku przygotować ciastka francuskie z jednego płata, a pozostałe można zamrozić lub przechować w lodówce, w szczelnie zamkniętym woreczku.

 Przygotowanie ciastek francuskich

  1. Na stolnicy (lekko podsypanej mąką) rozwałkuj ciasto na cieniutką, naprawdę cieniutką warstwę. To łatwe, bo to gotowe ciasto jest niezwykle elastyczne. Im cieńszy będzie płat, tym nasze ciastka będą pyszniejsze i lepiej się zlepią i upieką. 
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Rozwałkowany płat podziel na prostokąty, kwadraty lub trójkąty dowolnej wielkości. W każdej chwili możesz ciasto zagnieść, od nowa rozwałkować i wykroić inny kształt.
  4. Na jednej połówce ciasta ułóż porcję owoców, dociśnij drugą częścią ciasta i na wierzchu zrób kilka nacięć nożem. Boki ciastka dociśnij widelcem – złączysz ciasto i uzyskasz wzorek.
  5. Posmaruj ciastko rozkłóconym białkiem i ułóż na blasze. Białko pomaga w sklejeniu ciasta i w uzyskaniu złotego koloru. Można je pominąć.
  6. Piecz około 10-15 minut, aż ciastko francuskie lekko się przyrumieni.
  7. Ostudź i podawaj na bezglutenowy podwieczorek lub na drugie śniadanie dla przedszkolaka na diecie bezglutenowej. Smacznego!

Ciastka francuskie gluten-free

Tak jak wspomniałam, w cukierniach nie uda nam się kupić bezglutenowych ciastek francuskich z jabłkami ani innymi owocami. Owszem, może się zdarzyć, że nieświadomy lub nieuczciwy cukiernik będzie oferował takie wypieki w swej glutenowej cukierni. Osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej nie powinny jednak ufać takim sprzedawcom. Wszelkie wypieki bezglutenowe muszą być bowiem wytwarzane w specjalnych warunkach, w osobnych cukierniach i piekarniach bezglutenowych. W Polsce to m. in. Piekarnia Bezglutenowa HERT oraz piekarnia PUTKA BEZ GLUTENU. Ale z tego co wiem, żadna z tych piekarni nie oferuje jeszcze bezglutenowego ciastka francuskiego. Jeśli zatem na diecie bezglutenowej chcemy się cieszyć smakiem ciastka francuskiego, polecam mój szybki, bezglutenowy przepis.  Polecam również przepis na domowe ślimaczki bezglutenowe KLIKNIJ, również na bazie gotowego ciasta francuskiego. 

Mini galeria zdjęć z przygotowania bezglutenowych ciastek francuskich z jabłkami

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się