Tradycyjnie już na naszych koloniach działa bezglutenowy bufet szwedzki. Ale nie można do niego podchodzić w dowolnym momencie, o nie! Ale o tym za chwilę :). W tym roku na bufecie gluten free króluje truskawkowe, dobre musli bezglutenowe, mleko i jogurt bezlaktozowy oraz owsianka błyskawiczna. Pojawiają się też jaglanka z malinami, owoce, czekoladowe płatki lub czekoladowe kuleczki zbożowe, batoniki figowe i gofry bezglutenowe. Dla alergików jest mleko ryżowe lub kokosowe. Ale przestrzegamy ważnej zasady: do bezglutenowego bufetu szwedzkiego można podejść dopiero po zjedzeniu wartościowego dla dzieci śniadania. Najpierw białko, węglowodany złożone, warzywa i tłuszcz (masło, masło klarowane), a potem hulaj dusza :).
Ponieważ na naszych koloniach z dietą bezglutenową jest sporo dzieci na diecie bezlaktozowej, korzystamy głównie z nabiału bez laktozy z Mlekovity. Kilkoro dzieci ma dietę zupełnie bezmleczną i dla nich na bufecie szwedzkim jest przygotowane mleko ryżowe, a jeden z chłopców przywiózł dla siebie mleko kokosowe. Bez dwóch zdań: bezglutenowy bufet szwedzki jest oblegany. Nawięcej schodzi mleka, ale zachęcamy dzieci do jedzenia jogurtu bez mleka w proszku – jest bardzo wartościowe, gdyż wspiera nasze jelita w budowaniu odporności.
Osobiście uważam, że mleko z płatkami lub musli nie jest odpowiednim śniadaniem dla dzieci. Dlatego nasi koloniści najpierw zjadają to, co jest potrzebne młodemu organizmowi do rośnięcia, rozwoju i siły, a potem mogą sięgać po inne pyszności. W tym roku na bezglutenowym bufecie szwedzkim króluje dobre musli bezglutenowe: malinowo-truskawkowe Incoli. Zerknijcie, jaki ma fajny skład: płatki jaglane 26%, płatki gryczane 26%, płatki ryżowe, rodzynki 3% (rodzynki, olej słonecznikowy), cukier, liofilizowane owoce 1,5% (truskawki, maliny), maltodekstryna, sól jodowana. Dzieci bardzo je lubią, gdyż jest chrupkie i niezbyt słodkie.
Owoce i warzywa serwujemy do głównych posiłków lub na podwieczorki, ale pojawiają się one również na bufecie szwedzkim. Bo na koloniach z Bezglutenową Mamą jest jak w bezglutenowym hotelu all inclusive :). Uczestnicy obozu mogą wybierać ulubione produkty, podobnie jak glutenożercy na wakacjach czy w pensjonatach.
W tym roku bufet szwedzki urozmaicamy również goframi bezglutenowymi. Korzystamy z gotowych gofrów firmy Schaer, a dla alergików przygotowujemy je od podstaw, np. z bezglutenowej mąki jaglanej – PRZEPIS (bez mleka, jajek i skrobi pszenne bezglutenowej). Gofry Schaera odpiekamy przez kilka minut, by stały się chrupiące i serwjemy je z dżemem (100 % owoców) lub cukrem pudrem.
Ponieważ bezglutenowe płatki owsiane są bezcenne w diecie osób z celiakią, pojawiają się codziennie na naszym bufecie szwedzkim. Serwujemy owsiankę z fińskiej marki Provena w dwóch wersjach: naturalną lub truskawkową, a dla urozmaicenia dzieci posypują je owocowymi smoothie Frupp. Kilka razy w turnusie podamy również owsiankę ugotowaną w kolonijnej bezglutenowej kuchni, z dodatkiem jabłek i kurkumy.
Szczególnie dbamy o jakość pieczywa bezglutenowego dla dzieci. Zależy nam, by zawsze miało najlepsze walory smakowe, strukturę, miękki miąższ, chrupiącą skórkę. Pieczemy własne bułeczki bezglutenowe i chleb, ale serwujemy również gotowe pieczywo polskich i zagranicznych producentów. Na bufecie szwedzkim zawsze znajduje się dodatkowe pieczywo, po które można sięgać przy śniadaniu lub kolacji.
KOMENTARZE