Bezglutenowe dzieci nie zjedzą w Polsce gofra w budce ani na festynie. Mogą jednak skosztować tej pyszności w domu, w zdecydowanie zdrowszej wersji. Oto najnowszy przepis na blogu Bezglutenowej mamy: tanie gofry jaglane bezglutenowe. Idealne ze słodkimi dodatkami, ale również jako bezglutenowe pieczywo. Recepturę przekazała Grażyna, znana dzieciom wypoczywającym na ubiegłorocznych koloniach z Bezglutenową mamą.

Składniki na około 10 dużych gofrów

  • 170 g kaszy jaglanej
    lub mąki jaglanej bezglutenowej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
    bez śladowych ilości glutenu
  • 4 jajka
  • 50 g oleju
  • 60 g mleka
    opcjonalnie mleka ryżowego lub soku jabłkowego
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie kaszy

Kaszę jaglaną przebierz na talerzu z glutenowych ziaren (KLIKNIJ TUTAJ PO INSTRUKCJE), następnie na sitku ze średnimi oczkami  obsyp z połamanych ziaren (bo mogą to być glutenowe kawałki ziaren). Rozgrzej lekko patelnię i wsyp kaszę. Praż ją kilka minut na małym ogniu, raz po raz mieszając, by się nie przypaliła. Ostudź i zmiel, np. w młynku do kawy. Możesz również użyć gotowej mąki jaglanej bezglutenowej.

Przygotowanie ciasta na gofry z kaszy jaglanej

Wymieszaj i przesiej suche składniki: mąkę jaglaną i ziemniaczaną oraz sodę oczyszczoną. W misce wymieszaj mikserem mokre składniki: jajka, olej i mleko i szczyptę soli. Dodaj cukier oraz mąki z sodą. Miksuj około 1 minutę. Ciasto powinno być niezbyt gęste, ale również nie rzadkie. Można je przyrównać do konsystencji lekko gęstego budyniu. W razie potrzeby rozrzedź je trochę mlekiem lub wodą. Odstaw ciasto na kwadrans i przygotuj (natłuść) gofrownicę lub formę silikonową do pieczenia gofrów w piekarniku.

Smażenie/pieczenie gofrów jaglanych bezglutenowych

Jeśli używasz gofrownicy (pamiętaj, że do smażenia gofrów bezglutenowych należy mieć osobne urządzenie), rozgrzej ją według instrukcji, a następnie nakładaj porcje ciasta i smaż gofry z kaszy jaglanej.  Gdy chcesz użyć silikonowej formy, nagrzej piekarnik do około 180 stopni C. Do formy wlej porcje ciasta i wstaw do piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie energicznym ruchem wyłóż gofry jaglane bezglutenowe z formy na blachę piekarnika, tak, aby podpiekła się bledsza strona. Piecz gofry z kaszy jaglanej jeszcze około 2-3 minuty – do przyrumienienia. Jeśli chcesz, by były chrupiące, zrumień je chwilę dłużej. Studź na drewnianej deseczce. Serwuj z dżemem, powidłami, ale również z masłem i pastami. Jeśli chcesz użyć gofrów jaglanych bezglutenowych jako pieczywa, podczas przygotowywania ciasta zrezygnuj z cukru. Gofry jaglane bezglutenowe zachowują świeżość przez kilka godzin, ale można je przechować w lnianym woreczku lub w bawełnianej ściereczce i następnego dnia odpiec 2-3 minuty w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.

Bezglutenowe dzieci lubią gofry

Zapewniam, że bezglutenowe dzieci (ale i te glutenowe) nie zorientują się, że jedzą tak zdrowe gofry. Moje dzieci nie przepadają za kaszą jaglaną (ale jedzą ją przynajmniej 2 razy w tygodniu), bez mrugnięcia okiem zjadły za to gofry jaglane bezglutenowe. Nie wiedziały nawet, że są z kaszy. Jeśli zatem planujecie zdrowy, bezglutenowy podwieczorek, sięgnijcie po ten przepis. Jedna uwaga: jeśli wasze bezglutenowe dzieci nie lubią kaszy, pod żadnym pozorem nie zdradzajcie im składu tych gofrów bezglutenowych.

Gofry jaglane bezglutenowe możecie również podać glutenowym dzieciom, również nie mówiąc, że to danie bezglutenowe. Wiem od wielu rodziców, że rodzeństwo lub koledzy bezglutenowych dzieci czasem niechętnie reagują na bezglutenowe jedzenie. Z góry zakładają, że jest gorsze lub inne w smaku. Lepiej więc nie zdradzać składu :).

 

Jeśli szukasz przepisów na gofry bezglutenowe z innych mąk:

GOFRY BEZGLUTENOWE Z MĄKI GRYCZANEJ – KLIKNIJ TUTAJ

SŁODKIE GOFRY Z CZESKIEJ JIZERKI – KLIKNIJ TUTAJ

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:03:03+00:0011 marca 2017|

    Zostaw komentarz



    PO OKRUSZKU BOLI W BRZUSZKU, czyli bezglutenowa Zosia w przedszkolu