Podaję dziś przepis na doskonały chleb bezglutenowy – bez drożdży, bez jajek czy jakichkolwiek dodatków. Tak, to doskonały chleb bezglutenowy – wymarzony, pyszny i zdrowy. Piecze się go z gotowej mieszanki chleba bezglutenowego z czarnuszką lub jagodami goji marki Pięć Przemian – kliknij, by przejść do sklepu. Co najważniejsze – każdy, po prostu każdy go upiecze, bo wystarczy zmieszać zawartość torebki z wodą gazowaną. On nie może się nie udać! Ten doskonały chleb bezglutenowy smakuje wszystkim – dzieciom i dorosłym na diecie bezglutenowej, ale również zjadaczom glutenowego chleba. Jest długo świeży, smakuje z wszelkimi dodatkami – ale szczegóły za chwilę. Teraz zobaczcie szybki przepis na doskonały chleb bezglutenowy – w wersji pisanej i filmowej. 

Składniki na doskonały chleb bezglutenowy

(*) By przygotować ten sam chleb w słodszej wersji, z dodatkiem owoców goji, wybierzcie inną mieszankę KLIKNIJ

Sposób przygotowania

Chyba nie ma prostszego i szybszego przepisu na chleb bezglutenowy. Piekarnik nastaw na 190 stopni C. Do miski miksera wsyp zawartość opakowania. Stopniowo dolewaj 500 ml mocno gazowanej wody i wyrabiaj mikserem lub łyżką przez około 3-4 minuty. Masę na doskonały chleb bezglutenowy przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię mokrą łyżką. Wstaw formę do piekarnika i piecz 90 minut (1,5 godziny).

Pod koniec pieczenia wyjmij chleb z formy i odwróć, by podpiekł się również spód. Upieczony chleb owiń bawełnianą ściereczkę i odstaw do ostygnięcia w nieprzewiewne miejsce, na metalowej kratce. Krój po ostudzeniu. Przechowuj w lnianym chlebaku lub ściereczce. Przetestowałam: ten doskonały chleb bezglutenowy zachowuje świeżość przez tydzień. Ciągle jest wilgotny, smaczny i łatwo go ukroić. 

Chleb w zdrowej diecie bezglutenowej

Ten zdrowy, doskonały chleb bezglutenowy bez drożdży można upiec w dwóch wersjach. Chleb z czarnuszką ma wyrazistą nutę czarnuszki – ale moim dzieciom bardzo smakuje. Co ważne – nie jest to bezglutenowy chleb bez mąki – bo za takimi wypiekami raczej nie przepadają dzieci na diecie bezglutenowej. Chleb doskonały bez glutenu jest oczywiście pełen ziaren, ale jednocześnie ma zwartą strukturę, jak zwykły chleb z ziarnami. Świetnie komponuje się z serami, wędliną, warzywami oraz na słodko. Z kolei chleb z jagodami goji jest lekko słodkawy, smakuje dobrze z masłem, miodem lub dżemem. W sekrecie zdradzę, że oba rodzaje tego chleba smakują doskonale także bez niczego….

Jaki jest skład mieszanki na chleb Pięć Przemian? Doskonały, zobaczcie: mąka owsiana bezglutenowa, słonecznik, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, siemię lniane, czarnuszka 1,2%, płatki teff, nasiona chia, łuska babki jajowatej, sól himalajska. Perfekcja, prawda? Zero mixów i spulchniaczy, a chleb smakuje i ma zwartą konsystencję. Pycha!

Zdrowa spiżarnia w sklepie Pięć Przemian

Jeśli szukasz chleba bezglutenowego bez spulchniaczy i bez jakichkolwiek sztucznych dodatków – to mieszanka marki Pięć Przemian jest właśnie dla Ciebie. Dla mnie to odkrycie tegorocznych targów Natura Food w Łodzi i z przyjemnością o nim piszę. Tym bardziej, że często pytacie o przepisy na zdrowy chleb bezglutenowy – smaczny i bez chemii.

Markę bezglutenową Pięć Przemian znam od dawna, już pracowałam na ich produktach. Na stronie internetowej www.sklep.piecprzemian.pl znajdziecie wiele zdrowych produktów bezglutenowych. Są tam m. in. mieszanki na świetne racuchy i placuszki bezglutenowe, ale przede wszystkim superfoods: kasza jaglana bezglutenowa BIO, sorgo bezglutenowe, płatki teff bezglutenowe, bezglutenowa komosa ryżowa, a także magiczny produkt o nazwie Łzy Hioba – kasza Ciox. Zresztą – jeśli interesuje Was zdrowa dieta bezglutenowa, sami zerknijcie do sklepu Pięć Przemian. Ich produkty można również kupić w wielu internetowych i stacjonarnych sklepach bezglutenowych w całej Polsce. Ja na pewno polecam nowe mieszanki na doskonały chleb bezglutenowy. Miód, malina!

TUTAJ ZOBACZ TEN PRZEPIS NA FILMIE

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-02-07T14:06:25+00:0014 listopada 2017|

    Zostaw komentarz