PO OKRUSZKU BOLI W BRZUSZKU, czyli bezglutenowa Zosia w przedszkolu

Czasem mi się wydaje, że nie zaskoczy mnie już żaden domowy chleb bezglutenowy. Wtedy dociera do mnie jakiś nowy przepis i znów z pokorą pochylam głowę… Tak było i tym razem. Przepisem na chleb z mąki gryczanej bezglutenowy podzieliła się z Bezglutenową Mamą pani dyrektor szkoły gastronomicznej w Sulechowie. Chleb jest doskonały, nie zawiera drożdży, długo zachowuje świeżość i powstaje z naturalnych składników. Przepis jest ekspresowy, nie wymaga miksera ani wyrastania ciasta. Zobaczcie sami. 

Składniki na formę o wymiarach ok. 30 x 10 cm

  • 300 g mąki gryczanej bezglutenowej
    (opcjonalnie: 270 g maki gryczanej i 30 g dowolnej skrobi bezglutenowej)
    można zmielić niepaloną kaszę gryczaną
  • 1 łyżka siemienia lnianego
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    bez śladowych ilości glutenu
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
    bez śladowych ilości glutenu
  • 4 łyżki ziaren (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp.)
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 l maślanki
    lub wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego

Wykonanie

Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. W większej misce połącz suche składniki: bezglutenową mąkę gryczaną (można samodzielnie zmielić przebrane ziarna kaszy gryczanej), skrobię bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, siemię lniane, pestki i sól. Jeśli w twojej diecie są dozwolone drożdże, możesz dodać również 1/2 łyżeczki suszonych drożdży – pamiętaj, by nie sypać ich bezpośrednio na sól. Jeśli nie możesz drożdży, z tego przepisu przygotujesz doskonały chleb bezglutenowy bez drożdży. Wymieszaj łyżką składniki. W drugiej misce zmieszaj maślankę, jajka, melasę i sok z cytryny. Płynne składniki dodaj do suchych i wymieszaj delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Nie mieszaj zbyt długo – tylko do połączenia składników. Powstanie dość luźna masa. Przelej ją do keksówki i wstaw do piekarnika na około 45-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy chleb z mąki gryczanej bezglutenowy jest gotowy. Wyjmij formę z piekarnika, chleb studź na metalowej kratce. Krój dopiero po ostudzeniu. Przechowuj w bawełnianej lub lnianej ściereczce lub w lnianym worku do pieczywa – ale nie w folii.

Zobacz na filmie, jak Bezglutenowa Mama piecze ten chleb

Chleb z mąki gryczanej – po prostu doskonały

Nie spodziewałam się, że chleb z tak prostego przepisu będzie tak pyszny. Z drugiej strony przepis zachwalało całe dyrektorskie grono szkoły w Sulechowie, w tym zjadacze glutenowego chleba…. Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy zachwycił nie tylko mnie i moją rodzinę, ale również znajomych oraz personel w Proharmonii w Lądku-Zdrój, gdzie właśnie przebywam. Upieczony w sobotę chleb nadal był idealny również we wtorek – a tak długa świeżość rzadko się zdarza bezglutenowemu pieczywu. Chleb dzięki zawartości jajek w smaku przypomina nieco babkę, ale świetnie smakuje z samym masłem, a także ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Ten bezglutenowy chleb gryczany sprawdzi się w diecie bezglutenowej osób, które cenią naturalne składniki, a jednocześnie muszą unikać drożdży. Ten chleb bowiem jest doskonały zarówno na drożdżach, jak i bez nich. W tym drugim przypadku nieco mniej wyrasta, ale ciągle jest pyszny, pulchny i ciekawy w smaku. Mnie smakują obie wersje: chleb gryczany bez drożdży i chleb gryczany z drożdżami. Ten przepis nie przyda się jednak osobom, które wykluczają z diety mleko i jajka. Dla Was mam szereg innych przepisów na bezglutenowe chleby, m. in.:

CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE

CHLEB BEZGLUTENOWY DLA ZABIEGANYCH

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-02-28T13:14:16+00:0016 maja 2017|

    34 komentarze

    1. Małgorzata 16 maja 2017 w 11:33 - Odpowiedz

      Czy da się go przygotować w maszynie do pieczenia chleba?

      • Bezglutenowa Mama 17 maja 2017 w 09:06 - Odpowiedz

        Gosiu, trudno mi odpowiedzieć, nie korzystam z maszyny. A jak się Tobie wydaje, czy to przepis możliwy do wykonania w maszynie?

    2. agata 16 maja 2017 w 12:52 - Odpowiedz

      Czym zastąpić maślane?

      • Bezglutenowa Mama 17 maja 2017 w 09:06 - Odpowiedz

        Użyj wody lub wody gazowanej, też będzie OK.

    3. Monika 19 maja 2017 w 09:38 - Odpowiedz

      Bezglutenowa Mamo 🙂 zrobiłam ten przepyszny chlebek, w środę (dziś piątek) jest świeży nadal, ale na boku chlebka jakby wyszło białe…hmmm jakby soda wychodziła? czy to możliwe, czy to efekt że zaczyna się nadpsuwać? w smaku jest ok, ale sama nie wiem? proszę o ew. odpowiedź pozdrawiam 🙂

      • Bezglutenowa Mama 19 maja 2017 w 17:08 - Odpowiedz

        Moniko, cieszę się, że chlebek się udał. Powiedz proszę, jak go przechowujesz? U mnie leży w lnianym woreczku i nawet przez 5 dni jest OK.

    4. Ania 8 czerwca 2017 w 07:02 - Odpowiedz

      Czy jak upiekę go z poczwórnej porcji za jednym pieczeniem to mi wyjdzie . 1 zostawię a resztę zamrożenie , po odmrożeniu będzie dobry. Pozdrawiam.

      • Bezglutenowa Mama 8 czerwca 2017 w 09:08