Blog

Relacja z targów Natura Food 2017 w Łodzi

23/10/2017

Relacja z targów Natura Food 2017 w Łodzi

23/10/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bez dwóch zdań: targi NATURA FOOD w Łodzi to cykliczna impreza dla osób, które interesują się zdrowym odżywianiem i dietą bezglutenową. Tam po prostu trzeba być. Mnie targi zachwyciły rozmachem i liczbą stoisk, nowymi producentami i smakami. Wiem, że za rok znów tam pojadę. Może nie są typowe targi bezglutenowe, ale i tak są warte zwiedzenia.

Wystawcy z całej Europy

W tym roku odbyła się już X edycja targów Natura Food w Łodzi. Nie liczyłam, ilu było wystawców, ale zapewniam, że jednego dnia nie dałam rady obejść wszystkich stoisk. Odwiedzających wabiły degustacje, zapachy, smakołyki, ciekawe aranżacje stoisk. jakie produkty dominowały w tym roku na targach? Wielu było producentów miodu, olejów tłoczonych na zimno, energetycznych batoników i przekąsek, świetnych gatunkowo czekolad, daktyli, kiełbas, serów…. Na kilku stoiskach promowano również czarny czosnek – jadłam, jest rewelacyjny!

W targach wzięli udział producenci z Polski, ale również z Niemiec, Czech, Słowacji, Litwy.

Producenci żywności bezglutenowej

Tak jak się spodziewałam, w targach Natura Food w Łodzi uczestniczyło wielu producentów i iporterów żywności bezglutenowej, i to w jej zdrowszej odmianie. Wymienię kilka firm i produktów, które mnie urzekły:

  • Pięć Przemian – nowa mieszanka do wypieku chleba na bazie mąk jednorodnych i ziaren;
  • DenverFood – wprowadza do oferty produkty niemieckiej marki bezglutenowej RUF
  • Sonnentor (Czechy) – zestaw przypraw bezglutenowych
  • Hammer Muhle  (Niemcy) – pieczywo, musli
  • ProBIO (Czechy) – ciasteczka z czerwonej soczewicy, mąki, chrupki
  • Piekarnia bezglutenowa Zdrowa Micha – chleb bezglutenowy na zakwasie
  • Stewiarnia – produkty bezglutenowe bez cukru i barwników
  • BIO Piekarz – chleby bezglutenowe na zakwasie
  • NIRO – pieczywo i przekąski bezglutenowe Schnitzer
  • COCOA RAW CHOCOLATE – czekolada i bakalie w czekoladzie
  • DOTI – bakalie w czekoladzie
  • EKOWITAL – importer włoskich i czeskich produktów bezglutenowych

Przemiłe spotkania

Jak zawsze najmilsze jednak były spotkania z osobami, z którymi znamy się z bloga, Facebooka, kolonii z Bezglutenową Mamą, z turnusu dla rodzin na diecie bezglutenowej, z warsztatów i eventów bezglutenowych. 

  • Każdy dzień zaczynam od czytania Pani bloga – przyznała pani, która dotarła na targi z córką i wnuczka na diecie bezglutenowej. – A mąż zawsze to komentuje i woła: „Ty znowu przy komputerze”?

Nasza Zosia, która jest jedną z bohaterek najnowszej książki „Mama Alergika Gotuje z dziećmi sezonowo – na jesień i zimę”, spotkała się z autorką, Katarzyną Jankowską. Na targach Zosia spotkała się również z przyjaciółmi z kolonii z dietą bezglutenową. Podczas pobytu w Łodzi opiekowała się nami Ola, mama Kuby na diecie bezglutenowej. Ola poleciła nam dobry hotel, pokazała miasto nocą, oprowadziła nas po najciekawszych miejscach w Łodzi. A po spotkaniu upiekła pierwsze w życiu bułeczki bezglutenowe!

Drugiego dnia targów Bezglutenowa Mama uczestniczyła również w 2. Ogólnopolskim Spotkaniu Blogerów Kulinarnych – zorganizowano dla nas wykłady, prezentacje i grę terenową. 

Galeria zdjęć z targów Natura Food 2017 w Łodzi

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się