Jestem fanką mąki kasztanowej, bo dieta bezglutenowa staje się dzięki niej zdrowsza i smaczniejsza. Ale do rzeczy:dziś – z potrzeby chwili – stworzyłam przepis na pyszne bezglutenowe ciasto kasztanowe bez cukru, specjalnie dla 12-letniej Zosi z celiakią. Dziewczynka nie je cukru, a ponieważ w pensjonacie Moje Tatry do obiadu zawsze podaje się słodkości, gospodyni wezwała mnie na pomoc. Tak powstało kasztanowe ciasto bezglutenowe, bez cukru i jakichkolwiek niezdrowych składników. Dla pozostałych gości jest domowa, bezglutenowa „kinder mleczna kanapka”. Siedzę właśnie na tarasie, słucham śpiewu ptaków i zastanawiam się, czy Zosi przypadnie do gustu kasztanowe ciasto bezglutenowe, bez cukru – a jednak słodkie, pyszne, jak orzekł miejscowy kucharz.

Składniki na pyszne, kasztanowe ciasto bezglutenowe (keksówka około 7 x 15 cm)

  •  4 jaja
  • 100 g bezglutenowej mąki kasztanowej KLIK
  • 50 g bezglutenowej mąki jaglanej
  • 50 g bezglutenowej mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    bez glutenu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu bez glutenu
  • 200 g daktyli
  • 100 g orzechów lub płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 60 g oliwy
  • 1 jabłko
    bez skórki, pokrojone w kosteczkę
  • opcjonalnie do ozdoby bakalie: żurawina, morele, daktyle

Jak przygotować kasztanowe ciasto bezglutenowe bez cukru?

  • daktyle zalej w misce wrzątkiem, przykryj spodkiem i zostaw na około 15 minut, by zmiękły; po tym czasie odcedź je i zblenduj z oliwą i sokiem jabłkowym na mus
  • piekarnik nastaw na 180 st C, góra – dół
  • foremkę (keksówkę lub małą tortownicę) wyłóż papierem do pieczenia
  • wymieszaj w misce suche składniki: mąki, cynamon, spulchniacze
  • obierz i pokrój jabłko w kosteczkę
  • do miski z suchymi składnikami dodaj jajka i mus daktylowo – jabłkowy
  • wymieszaj wszystko mikserem
  • odstaw mikser, wsyp do ciasta migdały i jabłka, wymieszaj całość łyżką
  • powinno powstać dość gęste ciasto; przełóż je do foremki, ewentualnie udekoruj bakaliami
  • wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut – do tzw. suchego patyczka 
  • pyszne, kasztanowe ciasto bezglutenowe delikatnie wyjmij z formy i studź na drewnianej deseczce
  • krój, gdy ostygnie
  • możesz je udekorować ksylitolem zmielonym w młynku do kawy lub czekoladą bezglutenową bez cukru

Dieta bezglutenowa bez cukru – to nie jest takie proste

Okazuje się, że dieta bezglutenowa bez cukru, stosowana m. in. przez osoby z celiakią i insulinoopornością lub kandydozą, przysparza wiele kłopotów. Rynek gotowych produktów bezglutenowych bez cukru jest w Polsce wciąż dość ubogi. Uświadomiła mi to mama 12-letniej Zosi z Warszawy, która wraz z rodziną spędza wakacje bez glutenu w pensjonacie Moje Tatry.

  • Moje zakupy trwają znacznie dłużej, niż zwykłe, gdyż większość produktów bezglutenowych zawiera dodany cukier – opowiada Basia, mama Zosi z celiakią. – Cukier jest nawet w chlebie bezglutenowym, w jogurtach, wędlinach, w nabiale, nie mówiąc o słodyczach, płatkach śniadaniowych czy przekąskach. Dieta bezglutenowa bez cukru jest dodatkowo droższa, na przykład specjalne płatki kukurydziane kosztują prawie 20 zł!

By ułatwić Basi zakupy, pokazałam jej stronę Glutenexu, który w sklepie internetowym ma specjalny dział BEZGLUTENOWE BEZ DODATKU CUKRÓW KLIK. Jest tam zaledwie 6 produktów, ale wśród nich m. in. bezglutenowe płatki kukurydziane bez cukru – za jedyne 5 zł. Produkty bezglutenowe bez cukru można znaleźć również u innych producentów. Liderem jest marka Pięć Przemian, która wszystkie wyroby tworzy na bazie ksylitolu lub innych słodzików. Marka Bezgluten wprowadziła niedawno linię pieczywa bezglutenowego BEZ DODATKU CUKRU (miałam je na koloniach dla dzieci z celiakią 2020 r. – rewelacja).

Tutaj kupisz

Produkty bezglutenowe bez cukru

Tutaj kupisz

Produkty bezglutenowe bez cukru

Bezglutenowa mąka kasztanowa – dla zdrowia

Bezglutenowa mąka kasztanowa jest dostępna w Polsce od kilku lat, wprowadziła ją na rynek marka Incola. Ma niski indeks glikemiczny (ważne dla osób z celiakią, cukrzycą lub insulinopornością), dużo białka i błonnika, sporo minerałów: potas, magnez, witamina B6, żelazo. Nie nadaje się raczej jako jedyna mąka w wypiekach, ale śmiało może zastąpić inne mąki lub mixy w 1/4 lub 1/5 wagi. Na blogu mam fajny przepis na naturalny chleb bezglutenowy z mąką kasztanową KLIK, tatrzański chleb bezglutenowy na zakwasie z mąką kasztanową KLIK, tatrzańskie bułeczki bezglutenowe z kasztanami KLIK. Stworzyłam też świetny przepis na bezglutenowy chleb na zakwasie na bazie dwóch mąk: kasztanowej oraz quinoa, ale ujawnię go dopiero w mojej książce kulinarnej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”.  Już niebawem.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!