Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Dziś podzielę się z Wami najnowszym przepisem na zdrowy chleb bezglutenowy z białą kaszą gryczaną. Chrupiąca i aromatyczna skórka, miękki środek i te cieniutkie kromeczki…. Bez miksów czy zagęstników. Sama natura 🙂 Przepis na zdrowy chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną powstał przez przypadek. Po prostu z obiadu została mi miseczka ugotowanej, bezglutenowej kaszy gryczanej i nie chciałam jej zmarnować. Poeksperymentowałam z mąkami i jeszcze tego samego dnia wyjęłam z piekarnika pachnący i chrupiący, pyszny i zdrowy chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną. Co to był za bochen! Prawie półtora kilograma szczęścia dla całej rodziny i znajomych 🙂 Smak gryki ciekawie przełamała bezglutenowa mąka kasztanowa o lekko słodkawej nucie. Ten razowy chleb bezglutenowy z białą kaszą gryczaną zachwycił wszystkich bez wyjątku, a glutenowa znajoma od razu odkroiła sobie pół bochenka i zabrała do domu! Jest tylko jedna uwaga: nie zdradzajcie dzieciom wszystkich składników, bo słowa „kasza gryczana” lub „mąka kasztanowa” mogą niektórych negatywnie nastawić wobec tego chleba. Upieczcie wieczorem ten razowy, zdrowy chleb bezglutenowy z białą kaszą gryczaną, a rano posmarujcie masłem i obłóżcie warzywami.  Tak smakuje bezglutenowe szczęście….

Składniki na zdrowy chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną             (forma 35 x 11 cm)

Wykonanie

  • Wymieszaj mąki bezglutenowe z drożdżami (można użyć zamiennie około 30 g drożdży świeżych). 
  • Wsyp sól i cukier.
  • Poduś widelcem bezglutenową kaszę gryczaną i dodaj ją do mąk. 
  • Wlewając stopniowo wodę wyrabiaj mikserem ciasto na razowy chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną.
  • Pod koniec wyrabiania dodaj olej, nasiona i bezglutenowe płatki gryczane. W sumie miksuj około 5 minut. 
  • Ciasto ma uzyskać konsystencję gęstego budyniu, który przy pomocy łyżki przelejesz do formy.
  • Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu olejem.
  • Na powierzchni zrób kilka nakłuć widelcem.
  • Formę przykryj folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  • Do wnętrza wstaw naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze.
  • Gdy ciasto podwoi objętość, skrop je delikatnie wodą i wstaw do piekarnika na godzinę.
  • Przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem, czy chleb jest gotowy.
  • Formę zostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
  •  Gdy piekarnik ostygnie, wyjmij chleb na metalową kratkę. 
  • Zdrowy, razowy chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną krój dopiero, gdy ostygnie.
  • Przechowuj w lnianym worku.
  • Zdrowy, razowy chleb bezglutenowy z kaszą gryczana można mrozić w całości lub w kromkach.

Razowy chleb bezglutenowy z zdrowej diecie dzieci i dorosłych

Dieta bezglutenowa powoduje wiele niedoborów u dzieci i dorosłych z celiakią. Przeczytacie o tym TUTAJ – KLIK. Dlatego tak ważne jest, by w diecie bezglutenowej dzieci i dorosłych dominowały produkty nieprzetworzone, domowe, zdrowe, o wielu wartościach odżywczych. Białe pieczywo lepiej zastępować razowym pieczywem bezglutenowym (np. bezglutenowe grahamki na zakwasie – KLIK). Jeśli dzieci na diecie bezglutenowej nie przepadają za ciemnym chlebem lub bułkami, wplatajcie je w menu choćby 2-3 razy w tygodniu, by uczyć je nowych, dobrych smaków. No a dorośli, cóż…. Powinni w całości przestawić się na razowy chleb bezglutenowy, pełen zdrowych mąk i składników. Dlatego już za kilka dni podam nowy przepis, tym razem na bezglutenowy chleb jaglany, również bez mixów.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-01-09T09:46:31+00:009 stycznia 2019|

    7 komentarzy

    1. Dominika 4 marca 2019 w 11:30 - Odpowiedz

      Czym można zastąpić mąkę kasztanową (strasznie droga)?

      • Bezglutenowa Mama 4 marca 2019 w 11:55