Nie wiem jak w innych regionach, ale w Górach Stołowych jagód jest w bród. Dlatego podrzucam przepis na bezglutenową tartę z jagodami i bitą śmietaną. Rozpływa się w ustach, jest krucha, orzeźwiająca i delikatna. Latem woła las i jeziora, czas jest na wagę złota, więc skorzystajmy ze sprawdzonego mixu do słodkich wypieków – z Mix for Cake Balviten. Mieszanka ma fantastyczny skład i super cenę – niespełna 10 zł za 1 kg. Piekłam z niej wiele razy bezglutenową tartę i za każdym razem była doskonała. 

Składniki na tartę (forma o średnicy około 25 cm)

  • 350 g bezglutenowej mieszanki 
    Mix for Cake Balviten
  • 6 żółtek
  • 200 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  •  1-2 litry jagód
    świeżych lub mrożonych
  • 500 ml śmietany 35%
    schłodzonej

Wykonanie ciasta na tartę bezglutenową

W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i szybko zagnieć. Zawiń je w folię i wstaw na około 2 godziny do lodówki. Formę do tarty posmaruj masłem. Rozwałkuj zimne ciasto między dwoma arkuszami papieru dopieczenia – na grubość około 3 mm. Przełóż do formy i wylep brzegi. Nakłuj spód widelcem w kilku miejscach i wstaw formę na kwadrans do zamrażarki. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Wstaw formę i piecz około 15 minut, do zrumienienia brzegów. Wyjmij i wystudź, bez wyjmowania tarty z formy.

Przygotowanie tarty

Jagody zblenderuj (lub jak lubisz – zostaw owoce w całości). Masę przełóż na tartę i wyrównaj powierzchnię. Ubij śmietanę, pod koniec dodaj 3-4 łyżki cukru pudru. tartę wstaw do lodówki. Bezglutenowa tarta z jagodami może trafić na stół już po godzinie i zapewniam, że od razu zostanie okrzyknięta królową stołu :). Smacznego!

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-07-20T18:00:43+00:0020 lipca 2018|

    Zostaw komentarz