Blog

7

Cytrynowa babka piaskowa bez glutenu na Wielkanoc

18/04/2019

Cytrynowa babka piaskowa bez glutenu na Wielkanoc

18/04/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
  • Mamo, jakie to pyszne! – oceniła z podziwem Zosia, pochłaniając dziś rano drugi kawałek cytrynowej babki piaskowej bez glutenu. No, oniemiałam… Taka opinia jest na wagę złota, gdyż nasze dzieci raczej nie przepadają za ciastem. Choć przyznam, że starałam się, by ta bezglutenowa babka cytrynowa rzuciła wszystkich na kolana. Użyłam wyłącznie naturalnych i wysokiej jakości składników, długo ucierałam masło z cukrem i zgodnie z tradycją zadbałam, by podczas pieczenia w domu nie było żadnego mężczyzny. Mój przepis na wielkanocną babkę cytrynową bez glutenu jest prosty, ale przygotowałam go w dwóch wersjach. Jedna wersja jest dla zapracowanych mam i babć – to bezglutenowa babka piaskowa na bazie mixu do słodkich wypieków. Pozostałych zachęcam do wypieku bezglutenowej babki cytrynowej na bazie mąk jednorodnych. Obie są pyszne,  co potwierdzili strajkujący pedagodzy z Leszna. .. 

Składniki na cytrynową babkę piaskową bez glutenu

  • 250 g bezglutenowego mixu do słodkich wypieków
    użyłam Mix for Cake Balviten
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 200 g cukru pudru
  • opakowanie bezglutenowego cukru waniliowego
  • 6 jaj
  • 240 g dobrego masła
    miękkiego
  • skórka z 2 cytryn
  • 50 g soku z cytryny
  • 10 g masła
    do wysmarowania formy
  • łyżeczka bezglutenowej bułki tartej
    do obsypania formy
  • szklanka cukru pudru + łyżka soku z cytryny
    na lukier

Tutaj kupisz

Bezglutenowy cukier z wanilią

Składniki na cytrynową babkę piaskową bezglutenową     Z MĄK JEDNORODNYCH

  •  50 g mąki gryczanej bezglutenowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • 100 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 200 g cukru pudru
  • 6 jaj
  • 240 g dobrego masła
    miękkiego
  • skórka z 2 cytryn
  • około 50 g soku z cytryny
  • 10 g masła
    do wysmarowania formy
  • łyżeczka mąki bezglutenowej
    do obsypania formy
  • szklanka cukru pudru + łyżka soku z cytryny
    na lukier

Wykonanie cytrynowej babki bezglutenowej na Wielkanoc

  • Obie wersje piaskowej baby cytrynowej bez glutenu wykonuje się w identyczny sposób.
  • Masło i jaja wyjmij z lodówki 2-3 godziny przez pieczeniem piaskowej babki bezglutenowej
  • Oddziel białka od żółtek. Białka z dwóch jajek przelej do osobnej miski – ubijesz je na końcu na sztywną pianę
  • Cytryny umyj, sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę. Z jednej cytryny wyciśnij sok
  • Tradycyjną formę na keksówkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  • Mix for Cake / mąki jednorodne zmieszaj z proszkiem do pieczenia
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę (około 5-10 minut)
  • Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i cierpliwie miksuj ciasto
  • Stopniowo dodawaj porcje białka i nadal miksuj. Cierpliwość zostanie nagrodzona – bezglutenowa, cytrynowa babka piaskowa upiecze się na medal ;)
  • Dodawaj stopniowo mix lub mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i nadal wyrabiaj ciasto mikserem
  • Dodaj sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuj ciasto na bezglutenową babę cytrynową
  • W osobnej misce ubij na sztywno odłożone białka z dwóch jaj
  • Pianę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką
  • Formę wypełnij ciastem do 2/3 wysokości
  • Bezglutenową babkę piaskową piecz około 40 minut – do suchego patyczka 
  • Babkę wyjmij z piekarnika i po 5 minutach delikatnie przełóż na drewnianą deseczkę.
  • Po ostudzeniu udekoruj cukrem pudrem lub lukrem

Dwie piaskowe babki cytrynowe – która jest lepsza?

Może nie uwierzycie, ale to pierwsza w mojej kolekcji przepisów bezglutenowa babka cytrynowa. Piekłam już babkę piaskową z orzechami, z kakao, z bakaliami, ale z cytryną – nigdy. Celowo użyłam skórki i soku z cytryny, a nie aromatu cytrynowego. Gdy w sklepach dominują produkty pełne chemii, przynajmniej w domu zadbajmy – na ile to możliwe – o naturalne składniki w bezglutenowej kuchni. Trud się opłaci, tak jak w tym przypadku – bezglutenowa babka cytrynowa upiekła się czarująco, a cały dom bajecznie pachniał cytryną i słodkim ciastem. 

Spytacie pewnie, która wersja bezglutenowej babki cytrynowej jest lepsza – ta na mixie czy na mąkach jednorodnych. Otóż każda  z nich ma swój charakter. Babka z mixu jest bardziej puszysta i ma cytrynowy kolor, jednocześnie jest faktycznie babą piaskową. Jedynym mankamentem jest to, że szybciej wysycha. Babka z mąk jednorodnych ma nieco ciemniejszą barwę i jest bardziej wilgotna – ale to nadal super babka cytrynowa. Jak dla mnie – obie są pyszne i zasługują na miano bezglutenowych bab wielkanocnych.

Cytrynowa babka bezglutenowa na strajku nauczycieli 2019

O tym, co Bezglutenowa Mama sądzi o strajku nauczycieli 2019, przeczytacie w osobnym wpisie. A jaki to ma związek z przepisem na piaskową babkę cytrynową bez glutenu na Wielkanoc? Otóż obie jej wersje – z mixu oraz z mąk jednorodnych – powędrowały na strajk do zaprzyjaźnionej Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej w Lesznie (kadra z tejże poradni to serce naszych kolonii bezglutenowych). Osłodziły czas strajkującym pedagogom, psychologom i logopedom, którzy w ramach akcji protestacyjnej zamiast terapii prowadzą zajęcia artystyczne. Tworzą ozdoby, które wkrótce zasilą różne akcje charytatywne związane z pomocą dzieciom i młodzieży.

Jak strajkujący ocenili piaskowe babki cytrynowe gluten – free? Obie jej wersje zebrały najwyższe noty i nikt nie narzekał, że różnią się od glutenowych wypieków. To najlepsza zachęta, aby również w Waszych domach na Wielkanoc pojawiły się wyłącznie bezglutenowe wypieki – bo smakują rewelacyjnie.

KOMENTARZE (7)

Agata 31/03/2024 23:33
Zachęcona, że babka na pewno wyjdzie zrobiłam ją w Wielką Sobotę. Niestety babka wyszła z mega zakalcem :-( Robiłam wg przepisu z mixu do ciast Shara i zastanawiam się dlaczego nie wyszła. Gościom w Wielkanoc nie mogłam tego podać i musiałam na szybko robić ciasto jak na biszkopt tylko w formie do babki, bo to akurat zawsze u mnie wychodzi z mixu Shara. Inna sprawa że babka mimo zakalca smakowała bo była bardzo wilgotna i mega cytrynowa - mąż glutonożerca się nią zajadał aczkolwiek gościom nie wypadało jej podać ;-)
Bezglutenowa Mama 02/04/2024 12:52
Ojej, strasznie mi przykro.... Podejrzewam, że nie wszystkie składniki miały pokojową temperaturę albo miksowałaś ciasto na zbyt szybkich obrotach.... tak naprawdę przyczyn zakalca jest wiele, ale w wolnej chwili jeszcze raz na spokojnie sobie przetestuj ten przepis :)
Małgorzata 21/10/2019 10:46
czym mogę zastąpić cukier?
Anna 07/09/2019 14:32
Planuję przetestować przepis :D Powiedz proszę, w którym momencie dodać skórkę z cytryny? Nigdy jeszcze z nią nie pracowałam, więc nie wiem kiedy najlepiej dodać ją do ciasta, a nie mogę doszukać się tego w przepisie :P
Elżbieta z Częstochowy 24/04/2019 18:33
Do Carrfura nie dotarłam ale kupiłam w sklepie Społem -były wszystkie dostępne.Ja kupiłam kluski śląskie z mięsem i zjadłam całą paczkę(6 lat nie jadłam klusek)Carrfur oczywiście sprawdzę i dam znać.
Elżbieta z Częstochowy 19/04/2019 07:22
Częstochowski producent makaronów i mrożonek JAWO rozpoczął produkcję wyrobów bezglutenowych i są już w sprzedaży(wiadomość na stronie)Dziś sprawdzę czy są u mnie w Carrfurze?
Bezglutenowa Mama 24/04/2019 10:24
Super wiadomość, daj znać, co z tym Carrefourem :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się