Chleb bezglutenowy ryżowo – gryczany, z naturalnych składników to najlepsze, co możemy podać domownikom na diecie gluten-free. Wbrew pozorom można łatwo upiec świetny chleb bezglutenowy z mąk jednorodnych – bez mixów, bez alergenów, długo świeży i pyszny. Gdy byłam dzieckiem, moja mama piekła dla mnie chleb bezglutenowy z najprostszych składników, dostępnych w Polsce w latach 70-tych i 80-tych. Teraz, gdy i ja jestem mamą, pielęgnuję tę tradycję. Ponieważ po powrocie z wakacji znalazłam w szafce tylko trzy rodzaje mąk, wieczorem wyczarowałam z nich chleb bezglutenowy ryżowo – gryczany z dodatkiem tapioki (zamiennie można użyć skrobię ziemniaczaną) i ugotowanego ryżu. Powiem krótko, nie chwaląc się zbytnio: rewelacja! Rano dzieci zjadły kanapki bez mrugnięcia okiem – a to już sukces, jak na ciemny chleb bezglutenowy ;) . Dlatego z przyjemnością podzielę się z Wami przepisem. Jeszcze dziś wypróbujcie mój chleb bezglutenowy ryżowo – gryczany z cennymi dodatkami. Od razu życzę smacznego ;) I jeszcze coś: nie zrażajcie się pozornie długą listą składników. Tak naprawdę potrzebne są trzy rodzaje mąki, nasiona chia, sól, cukier, drożdże i trochę ziaren.
Nie odżegnuję od czci i wiary mixów bezglutenowych, bo sama używam tych mieszanek. Ale najbardziej lubię mąki jednorodne, które sama mieszam w zależności od przepisu i przeznaczenia wypieku. KLIK- zamienniki mąki pszennej w diecie bezglutenowej. Mąki jednorodne mają więcej wartości odżywczych, niż mixy, których podstawą są skrobie z wysokim indeksem glikemicznym. Dostarczają osobie z celiakią żelazo, cynk, magnez, potas, fosfor, wapń i dużo błonnika oraz witamin. Uwielbiam mąkę gryczaną, ryżową, amarantusową, z ciecierzycy, jaglaną, z komosy ryżowej, z brązowego ryżu, kokosową czy skrobię ryżową oraz tapiokową. Skrobia ryżowa i tapiokowa moim zdaniem najlepiej sprawdzają się wypiekach i daniach bezglutenowych – są lepsze od skrobi ziemniaczanej. Np. naleśniki ryżowe z dodatkiem skrobi z tapioki są bardziej elastyczne, niż te z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Skrobie bezglutenowe tapiokową czy ryżową można kupić m. in. w sklepie sanoglutenfree.pl – KLIK. Piekarze z kolei uwielbiają skrobię pszenną bezglutenową, gdyż nadaje wypiekom bardziej puszystą teksturę. Osobiście jednak unikam tej skrobi w mojej bezglutenowej kuchni – nie lubię pszenicy i już ;)