Blog

5

Bezglutenowe oponki bez mix-ów, z mąk jednorodnych

04/02/2018

Bezglutenowe oponki bez mix-ów, z mąk jednorodnych

04/02/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy Bezglutenowa Mama była dzieckiem na diecie bezglutenowej, mogła pomarzyć o bezglutenowym Tłustym Czwartku. A bezglutenowe oponki? Oglądałam je tylko na wystawach cukierni…. Teraz czas to nadrobić! Kilka dni przed tym słodkim świętem polecam najnowszy przepis bezglutenowy bez mixów, wyłącznie na bazie mąk jednorodnych. To bezglutenowe oponki z mąk jednorodnych. Ich zaletą jest fajny skład, szybkość wykonania i cudowny smak. Jeśli choć raz przygotujecie bezglutenowe oponki z mąk jednorodnych przekonacie się, że mixy wcale nie są absolutnie niezbędne w szafce osoby z celiakią. A przy okazji zerknijcie na inne moje przepisy na bezglutenowy Tłusty Czwartek

Składniki na  8 oponek bezglutenowych

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 120 g bezglutenowej mąki ryżowej
  • 120 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 50 g bezglutenowej mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    bez śladowych ilości glutenu
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki spirytusu

Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zagnieć je w misce, następnie rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm na stolnicy podsypanej mąką bezglutenową. W szerokim garnku rozgrzej olej. Szklanką wycinak krążki, a następnie kieliszkiem wydrążaj środki. Gdyby ciasto lepiło się, dosyp jeszcze trochę mąki owsianej i ponownie zagnieć ciasto. Uformowane oponki bezglutenowe przykryj, aby nie wysychały w oczekiwaniu na smażenie. By sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący, wrzuć kawałeczek ciasta – jeśli od razu wypłynie na powierzchnię, to można smażyć oponki. 

Smażenie

Bezglutenowe oponki bez mixów smaży się tak samo, jak tradycyjne: z obu stron na złoty kolor. Do rondla wrzuć tylko tyle oponek, by zmieściły się w jednej warstwie. Usmażone oponki bezglutenowe układaj na talerzu z papierem do pieczenia, by odsączyć je z tłuszczu. Gdy ostygną udekoruj je cukrem pudrem. Oponki bezglutenowe z mąk jednorodnych dość szybko czerstwieją. Można je zamrozić po ostudzeniu, a w dowolnej chwili wyjąć je i odmrozić w temperaturze pokojowej lub w piekarniku (180 stopni 7-8 minut). 

Oponki bezglutenowe z mąk jednorodnych – zdrowszy skład

Bezglutenowe oponki na Tłusty Czwartek można przygotować z mixu bezglutenowego, ale nie wszyscy lubią wypieki z mieszanek. Dlatego stworzyłam bezglutenowe oponki nie z mixów, tylko z mąk jednorodnych. Ich skład jest prosty, choć przepis wymaga zakupienia kilku rodzajów mąk bezglutenowych. Najczęściej jednak takie mąki są w szafkach osób, które starają się unikać mixów bezglutenowych. Oponki bezglutenowe z mąk jednorodnych są bardziej zbite, ale równie pyszne. I choć dość szybko czerstwieją, szybko odzyskują świeżość. Wystarczy je odpiec przez 3-4 minuty w piekarniku, w 180 stopniach C i znów cieszyć się ich smakiem. Na pewno docenią je dorośli i dzieci z celiakią. Smacznego! A jeśli szukasz przepisu na bezglutenowe oponki dla alergika – KLIKNIJ.

KOMENTARZE (5)

Inez 05/02/2018 09:28
Dziekuje bardzo bedziemy probowac z moja celiaczka
Inez 04/02/2018 22:54
Witam jaką mąk by Pani poleciła zamiast owsianej??
Bezglutenowa Mama 05/02/2018 08:32
Cześć Inez, możesz użyć np. gryczanej, jaglanej, quinoa, amarantusowej - najlepiej owe 120 g mąki owsianej zastąp mieszanką różnych mąk o podobnej wadze, a w razie potrzeby dodasz śmietany lub mąki, do uzyskania konsystencji. Powodzenia!
Justyna 04/02/2018 21:26
A czy można wykonać je bez twarogu i śmietany? Moje dzieci poza nietolerancją na gluten mają również na mleko. Do tego syn nie może białka jaj... czy znajdzie się jakiś przepis dla nas na czwartek?
Bezglutenowa Mama 05/02/2018 08:30
Tak, mam przepis na oponki bezglutenowe dla alergika: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe-oponki-dla-alergika-i-nie-tylko/. Powodzenia!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się