Szpital Uzdrowiskowy dla Dzieci „Jagusia” w Kudowie-Zdroju (Góry Stołowe) jest pierwszym w Polsce ośrodkiem, który od Bezglutenowej Mamy otrzymał certyfikat „Gotujemy bez glutenu” (na zdjęciu). „Jagusia” przyjmuje na turnusy dzieci w wieku szkolnym, ale zaprasza również na wczasy bez glutenu rodziny z dziećmi. Certyfikat „Gotujemy bez glutenu” zaświadcza, że cały personel ośrodka zna dietę bezglutenową i inne diety eliminacyjne. Potwierdza również, że właściciele oraz personel mają empatyczne podejście do gości o specjalnych potrzebach żywieniowych. Certyfikat będzie co roku odnawiany, każdorazowo po audycie i ewentualnym dodatkowym szkoleniu. Dzięki temu goście na diecie bezglutenowej będą mieć pewność, że mają zagwarantowane diety specjalistyczne, mimo np. zmiany personelu lub właściciela.
Sanatorium „Jagusia” jest pierwszym w Polsce, gruntownie przeszkolonym sanatorium z dietą bezglutenową dla dzieci. Na 4-tygodniowe, bezpłatne turnusy z NFZ mogą tam wyjechać dzieci w wieku szkolnym 7-18 lat, ale „Jagusia” przyjmuje również rodziny z dziećmi na krótsze wakacje bez glutenu.
Personel „Jagusi” w 2018 r. przeszedł specjalistyczne szkolenie i ma certyfikat Bezglutenowej Mamy dotyczący diet eliminacyjnych. Certyfikat „Gotujemy bez glutenu” gwarantuje, że personel zna w teorii i praktyce dietę bezglutenową oraz inne diety eliminacyjne. Podczas kilkudniowego szkolenia przygotowaliśmy z personelem bułki, ciasta i wypieki. Specjalistyczne szkolenie o diecie bezglutenowej przeszedł cały personel ośrodka, w tym wychowawcy. Jeśli zatem chcecie spędzić turnus sanatoryjny lub bezglutenowe wakacje w górach, polecam „Jagusię”. To też jedno z nielicznych w Polsce sanatorium z dietą bezglutenową.
Więcej o pobycie i diecie bezglutenowej w sanatorium „Jagusia” przeczytacie TUTAJ.
W Polsce ciągle brakuje ośrodków, hoteli, pensjonatów czy szpitali oferujących ścisłą dietę bezglutenową i inne diety eliminacyjne (bez pszenicy, mleka, jaj, soi, orzechów itd.). Wiele ośrodków reklamuje co prawda diety, ale często jest to czysto marketingowy chwyt. Ludzie z celiakią i innymi chorobami często na takich dietach nie czują się dobrze. Nic dziwnego, skoro specjalistycznym żywieniem zajmują się osoby bez szkolenia i podstawowej wiedzy o diecie bezglutenowej. Dlatego Bezglutenowa Mama opracowała kompleksowe, kilkustopniowe szkolenie o diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych. W Polsce przeszło je już kilka ośrodków, następne są w trakcie szkolenia. Certyfikat „Gotujemy bez glutenu” mają Szpital Uzdrowiskowy dla dzieci „Jagusia” w Kudowie-Zdroju i Dukat Medical SPA w Dąbkach nad morzem.
KOMENTARZE