Bezglutenowa Mama, we współpracy z producentami, przekazała specjalistyczne produkty bezglutenowe do „Jagusi” – Szpitala Uzdrowiskowego dla Dzieci w Kudowie-Zdroju, które przeszło specjalistyczne szkolenie. Te wyroby pomogą urozmaicić bezglutenowy jadłospis małych pacjentów przebywających na turnusach leczniczych. W każdym turnusie w tym sanatorium jest przynajmniej jedno dziecko na diecie bezglutenowej. Personel „Jagusi” dokłada wszelkich starań, by menu było smaczne, zdrowe i przede wszystkim bezpieczne. Ale teraz, dzięki nowym produktom, na talerzach dzieci pojawią się nowe dania. Fakt jest taki: polskie sanatoria dopiero otwierają się na pacjentów na diecie bezglutenowej. Choć są już wzorcowe placówki, to jednak wiele jest jeszcze do zrobienia w tej dziedzinie. Przeczytaj, dlaczego tak trudno o dietę bezglutenową w sanatoriach – KLIKNIJ.

Dla urozmaicenia diety bezglutenowej

Niedawno Bezglutenowa Mama przeprowadziła szkolenie o diecie bezglutenowej w sanatorium Jagusia w Kudowie-Zdroju. Personel tego dziecięcego szpitala uzdrowiskowego dobrze znał dietę bezglutenową, ale mimo tego chciał ją ugruntować i poznać nowe informacje. Wraz z garścią wiedzy Bezglutenowa Mama przywiozła do Jagusi sporo produktów bezglutenowych. Niektóre mają długi termin ważności, wystarczą więc na kilka turnusów. Ułatwią też przygotowywanie bezpiecznych posiłków bezglutenowych, co w żywieniu zbiorowym wcale nie jest takie proste. Prezenty pomogą teraz urozmaicać bezglutenowy jadłospis i odczarują mity na temat diety bezglutenowej w sanatorium. 

Do Jagusi dotarły produkty marek: Balviten, Dr Schaer, Glutenex, Pięć Przemian, Provena, Incola, Magros, PROFI, Bakels, Roleski, INKA bezglutenowa, Denver Food. Można je zobaczyć w galerii zdjęć poniżej.

Galeria zdjęć produktów bezglutenowych dla sanatorium