Blog

12

Bezglutenowe muffinki marchewkowe dla dzieci bez miksów

10/03/2019

Bezglutenowe muffinki marchewkowe dla dzieci bez miksów

10/03/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Od paru tygodni staram się ograniczać Zosi i Antkowi gotowe słodycze bezglutenowe. Wymyślam przepisy na domowe ciasteczka bezglutenowe, piekę serniczki  i zdrowe muffinki bezglutenowe bez miksów, pełne czekolady, masła, jaj czy warzyw. I dochodzę do wniosku, że cukier sam w sobie nie jest tak zły, jak wszelkie słodziki i substancje dodawane do gotowych słodyczy bezglutenowych. Weźmy na przykład bezglutenowe muffinki marchewkowe, które ze słodkości zawierają przecież tylko cukier. Natomiast wszelkie gotowce mają jeszcze w składzie syrop glukozowo-fruktozowy, syrop ryżowy, a do tego zagęstniki, kwas cytrynowy i konserwanty…. Owszem, gotowce też są niezbędne w diecie bezglutenowej, bo ratują nam życie na wycieczkach, wyjazdach szkolnych czy na wakacjach bez glutenu. Ale na co dzień zdecydowanie lepiej upiec wspomniane już bezglutenowe muffinki marchewkowe. Oto mój najnowszy przepis: zdrowe muffinki marchewkowe bez glutenu i bez miksów. Już teraz zdradzę, że te babeczki podamy na koloniach bezglutenowych 2019 w Kudowie-Zdroju…

Składniki na  20 zdrowych muffinek bezglutenowych

  •  100 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g mąki kasztanowej bezglutenowej
    lub jaglanej bezglutenowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej bez glutenu
  • 40 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej bez glutenu
  • 250 g cukru
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 320 g surowej marchwi
    startej na małych oczkach
  • 1 łyżeczka kakao bez glutenu
    opcjonalnie

Jak przygotować zdrowe babeczki marchewkowe bez glutenu i bez miksów?

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni C
  2. Na blaszce do pieczenia rozłóż papierowe foremki do muffinek
  3. Wymieszaj suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, kakao
  4. Zetrzyj marchew na drobnych oczkach tarki
  5. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę, ciągle miksując dodaj olej i marchew
  6. Na końcu wsypuj po łyżce suchych składników
  7. Masę na bezglutenowe muffinki marchewkowe przełóż do foremek i wstaw do piekarnika na 20-25 minut
  8. Wystudź babeczki, a następnie udekoruj cukrem pudrem, lukrem lub bezglutenową czekoladą
  9. To samo ciasto możecie wlać do dużej formy i upiec bezglutenowe ciasto marchewkowe – wtedy czas pieczenia wynosi około 40 minut

Na podwieczorek i do bezglutenowej śniadaniówki

Kolorowo udekorowane bezglutenowe muffinki marchewkowe są oczywiście słodkie, ale zdrowsze od gotowych słodyczy gluten-free. Dlatego warto je przygotować dla całej rodziny, nie tylko dla dzieci. Te babeczki sprawdzą się jako pyszna przekąska na drugie śniadanie bezglutenowe dla przedszkolaka i ucznia. A ponieważ z podanej porcji wychodzi około 20 dużych babeczek, możecie włożyć do śniadaniówki kilka sztuk więcej – dla koleżanek i kolegów waszego dziecka ;)

Bezglutenowe wypieki bez miksów – pyszne i zdrowe

Te same babeczki można oczywiście upiec z gotowego mixu do bezglutenowych wypieków – np. z Mix Cake Balviten lub Mix C – Patisserie Dr. Schär i wiele bezglutenowych mam wybiera własnie takie rozwiązanie, bo łatwiej jest wsypać do miski jedną mąkę, niż odmierzać trzy lub cztery rodzaje. W tym konkretnym przepisie wystarczy użyć 350 mixu C i również udadzą się pyszne, bezglutenowe babeczki marchewkowe. Zachęcam Was jednak, by coraz częściej sięgać po mąki jednorodne. Bo pieczenie i gotowanie bezglutenowe bez miksów jest zawsze zdrowsze. Dlaczego? Mixy bezglutenowe są bardzo przydatne w kuchni i zastępują mąkę pszenną. Sęk w tym, że zawierają zagęstniki i zastępniki glutenu, a powstają najczęściej na bazie skrobi i mąki kukurydzianej. Ta ma wysoki indeks glikemiczny i nie wnosi wielu wartości odżywczych. Zastępując mąkę pszenną bezglutenowymi mąkami jednorodnymi, np. kasztanową, ryżową, gryczaną, jaglaną, amarantusową, owsianą, z ciecierzycy itp. dostarczamy dorosłemu i dziecku z celiakią wiele drogocennych substancji. Dlatego również na naszych koloniach bezglutenowych staramy się jak najczęściej korzystać właśnie z jednorodnych mąk bezglutenowych.

KOMENTARZE (12)

Patrycja 24/04/2021 15:52
Pieczemy góra dół?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 26/04/2021 10:41
Jasne :)
Kasia 29/04/2019 11:24
dzień dobry, którą mąkę zamiast owsianej, której nie mogę... można kukurydzianą albo gryczaną?
Bezglutenowa Mama 06/05/2019 09:27
Kasiu,śmiało dodaj mąkę gryczaną :)
Kasia 10/03/2019 21:02
Przepyszne! Zniknęły błyskawicznie pomieszalam marchewkę z jabłkiem, bo mi brakło i dodałam cynamon. Pierwszy raz udał się mi wypiek z mąk jednorodnych DZIĘKUJĘ! ❤️
Bezglutenowa Mama 11/03/2019 08:57
Super pomysł z tym jabłkiem :) Jak piekłam je niedawno na warsztatach w Świebodzinie, to dodałyśmy powidła, bo też nam zabrakło marchewki :) I gratuluję wypieków z mąk jednorodnych :)
Anna 10/03/2019 16:00
Ta skrobia ziemniaczana to taka zwykła z Biedronki ?
Bezglutenowa Mama 10/03/2019 16:26
Tak, zwykła skrobia z Biedronki, ona jest OK - ale pod warunkiem, że stoi w kartoniku zbiorczym, z dala od maki pszennej :)
Justyna 10/03/2019 15:58
Tez poprosze o wage marchewki☺️Czy do tych babeczek pasuje dodanie np cynamonu, orzechow?? Albo udekorowanie ich kremem jak do ciasta marchewkowego?
Bezglutenowa Mama 10/03/2019 16:27
320 g :) Już dopisałam :) Pasuje zarówno cynamon jak i orzechy i kremy :)
Anna 10/03/2019 14:38
A ile marchewki? Bo nie jest podane w przepisie?
Bezglutenowa Mama 10/03/2019 16:26
Już dopisałam - 2 szklanki czyli 320-330 g :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się