Blog

2

Podwójnie czekoladowe babeczki bezglutenowe bez miksów

12/03/2019

Podwójnie czekoladowe babeczki bezglutenowe bez miksów

12/03/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na podwójnie czekoladowe babeczki bezglutenowe powstał w niedzielę rano, gdy widziałam jak nasze dzieci są na głodzie słodyczowym i niczym detektywi przeszukują wszystkie szafy w kuchni. Ze skrytki wydobyłam deserowe wiórki czekoladowe i uruchomiłam mikser. Pół godziny później zostałam królową słodyczy ;) – moje podwójnie czekoladowe muffiny bezglutenowe podbiły serca  Zosi, Antka i Daniela. O Fiszce nie wspominam, bo nasz futrzak uwielbia wszystko, nawet seler naciowy i rybki znalezione w szuwarach nad jeziorem… Oczywiście psina nie dostaje słodyczy i staramy się, by sama ich sobie nie podbierała ze stołu. Ale wracając do czekoladowych babeczek – bez glutenu, bez miksów, bez chemii – po prostu są rewelacyjne. I zdrowe – bo powstają z najlepszych składników. Starałam się, by podwójnie czekoladowe babeczki bezglutenowe upiec z tego, co jest w każdej bezglutenowej kuchni. Użyłam zatem podstawowych mąk bezglutenowych: kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej, dzięki czemu przepis nie zrujnuje żadnej kieszeni. Zresztą, zobaczcie sami :). Upieczcie z dziećmi podwójnie czekoladowe muffiny bezglutenowe i cieszcie się ich smakiem.

Składniki na  10 czekoladowych muffin bezglutenowych

  • 50 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 50 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej bez glutenu
  • 130 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    bez glutenu
  • 30 g kakao
    bez glutenu
  • opcjonalnie 50 g dropsików lub płatków czekoladowych
    bez glutenu
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 50 g mleka
  • 20 g wody
  • 4 kostki czekolady bezglutenowej
    u mnie deserowa 81 %, ale można dać mleczną ;)

Jak przygotować  podwójnie czekoladowe babeczki bezglutenowe?

  • W rondlu roztop na małym ogniu: masło, cukier, mleko zagęszczone, wodę, kakao, cukier waniliowy. Mieszaj do rozpuszczenia, ale nie zagotuj masy czekoladowej
  • 4 łyżki gorącej masy odlej do garnuszka i dorzuć tam kostki czekolady bezglutenowej. Zamieszaj i zostaw – to będzie polewa na muffinki
  • Masę w rondlu ostudź, by była letnia
  • Foremki na babeczki ułóż na blasze 
  •  Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiej przez sitko do dużej miski
  • Oddziel białka od żółtek
  • Do białek dodaj szczyptę soli
  • Żółtka dodaj do ostudzonej masy czekoladowej i wymieszaj łyżką
  • Masę z żółtkami wlej do miski z przesianą mąką
  • Miksuj całość przez 2-3 minuty, do połączenia składników
  • Piekarnik nastaw na 175 stopni C (góra – dół)
  • Białka wlej do czystej, suchej miski i dodaj szczyptę soli
  •  Do miksera załóż umyte i suche mieszadła. Ubij białka na sztywno, zaczynając od najwolniejszych obrotów miksera
  • Pianę z białek dodawaj porcjami do czekoladowej masy z mąką i mieszaj delikatnie łyżką – jak biszkopt
  • Dodaj płatki czekoladowe i wymieszaj łyżką
  • Masę przelej do foremek i wstaw do piekarnika
  • Mocno czekoladowe babeczki bezglutenowe piecz około 20-25 minut
  • Jeszcze gorące udekoruj odlaną z masy czekoladą i posyp np. płatkami czekoladowymi

Najlepsze są domowe słodycze bezglutenowe

Zaczynam głośno o tym mówić: cukier sam w sobie nie jest tak zły, jak wszelkie słodziki i substancje dodawane do gotowych słodyczy bezglutenowych. Weźmy na przykład mocno czekoladowe babeczki czekoladowe lub bezglutenowe muffinki marchewkowe KLIK, które ze słodkości zawierają tylko cukier. Natomiast gotowce, zarówno bezglutenowe jak i glutenowe, miewają jeszcze w składzie syrop glukozowo-fruktozowy, syrop ryżowy, a do tego zagęstniki, kwas cytrynowy i konserwanty…. Owszem, te produkty też są niezbędne w diecie bezglutenowej, bo ratują nam życie na wycieczkach, wyjazdach szkolnych czy na wakacjach bez glutenu. Ale na co dzień zdecydowanie lepiej upiec czekoladowe muffiny bezglutenowe. Już teraz zdradzę, że te babeczki podamy na koloniach bezglutenowych 2019 w Kudowie-Zdroju…

Warto je przygotować również dla całej rodziny, nie tylko dla dzieci. Te babeczki sprawdzą się jako pyszna przekąska na drugie śniadanie bezglutenowe dla przedszkolaka i ucznia. A ponieważ z podanej porcji wychodzi około 15 dużych babeczek, możecie włożyć do śniadaniówki kilka sztuk więcej – dla koleżanek i kolegów waszego dziecka ;)

Bezglutenowe wypieki bez miksów – pyszne i zdrowe

Te same babeczki można oczywiście upiec z gotowego mixu do bezglutenowych wypieków – np. z Mix Cake Balviten lub Mix C – Patisserie Dr. Schär i wiele bezglutenowych mam wybiera własnie takie rozwiązanie, bo łatwiej jest wsypać do miski jedną mąkę, niż odmierzać trzy lub cztery rodzaje. W tym konkretnym przepisie wystarczy użyć 125 mixu C i również udadzą się pyszne, bezglutenowe muffinki czekoladowe. Zachęcam Was jednak, by coraz częściej sięgać po mąki jednorodne. Bo pieczenie i gotowanie bezglutenowe bez miksów jest zawsze zdrowsze. Dlaczego? Mixy bezglutenowe są bardzo przydatne w kuchni i zastępują mąkę pszenną. Sęk w tym, że zawierają zagęstniki i zastępniki glutenu, a powstają najczęściej na bazie skrobi i mąki kukurydzianej. Ta ma wysoki indeks glikemiczny i nie wnosi wielu wartości odżywczych. Zastępując mąkę pszenną bezglutenowymi mąkami jednorodnymi, np. kasztanową, ryżową, gryczaną, jaglaną, amarantusową, owsianą, z ciecierzycy itp. dostarczamy dorosłemu i dziecku z celiakią wiele drogocennych substancji. Dlatego również na naszych koloniach bezglutenowych staramy się jak najczęściej korzystać właśnie z jednorodnych mąk bezglutenowych.

KOMENTARZE (2)

Monika 13/04/2019 13:44
Upiekłam te super babeczki.. Mega czekoladowe :) O dziwo nie były wcale takie słodkie. Wyrosły pięknie - syn się zajadał :) Tylko dla mnie mogłyby być bardziej wilgotne.. Polecam :)
Bezglutenowa Mama 15/04/2019 09:46
Bóg zapłać za dobre słowo :) Sprawdzę, co można zmienić, by były bardziej wilgotne :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się