Od paru tygodni staram się ograniczać Zosi i Antkowi gotowe słodycze bezglutenowe. Wymyślam przepisy na domowe ciasteczka bezglutenowe, piekę serniczki i zdrowe muffinki bezglutenowe bez miksów, pełne czekolady, masła, jaj czy warzyw. I dochodzę do wniosku, że cukier sam w sobie nie jest tak zły, jak wszelkie słodziki i substancje dodawane do gotowych słodyczy bezglutenowych. Weźmy na przykład bezglutenowe muffinki marchewkowe, które ze słodkości zawierają przecież tylko cukier. Natomiast wszelkie gotowce mają jeszcze w składzie syrop glukozowo-fruktozowy, syrop ryżowy, a do tego zagęstniki, kwas cytrynowy i konserwanty…. Owszem, gotowce też są niezbędne w diecie bezglutenowej, bo ratują nam życie na wycieczkach, wyjazdach szkolnych czy na wakacjach bez glutenu. Ale na co dzień zdecydowanie lepiej upiec wspomniane już bezglutenowe muffinki marchewkowe. Oto mój najnowszy przepis: zdrowe muffinki marchewkowe bez glutenu i bez miksów. Już teraz zdradzę, że te babeczki podamy na koloniach bezglutenowych 2019 w Kudowie-Zdroju…
Kolorowo udekorowane bezglutenowe muffinki marchewkowe są oczywiście słodkie, ale zdrowsze od gotowych słodyczy gluten-free. Dlatego warto je przygotować dla całej rodziny, nie tylko dla dzieci. Te babeczki sprawdzą się jako pyszna przekąska na drugie śniadanie bezglutenowe dla przedszkolaka i ucznia. A ponieważ z podanej porcji wychodzi około 20 dużych babeczek, możecie włożyć do śniadaniówki kilka sztuk więcej – dla koleżanek i kolegów waszego dziecka ;)
Te same babeczki można oczywiście upiec z gotowego mixu do bezglutenowych wypieków – np. z Mix Cake Balviten lub Mix C – Patisserie Dr. Schär i wiele bezglutenowych mam wybiera własnie takie rozwiązanie, bo łatwiej jest wsypać do miski jedną mąkę, niż odmierzać trzy lub cztery rodzaje. W tym konkretnym przepisie wystarczy użyć 350 mixu C i również udadzą się pyszne, bezglutenowe babeczki marchewkowe. Zachęcam Was jednak, by coraz częściej sięgać po mąki jednorodne. Bo pieczenie i gotowanie bezglutenowe bez miksów jest zawsze zdrowsze. Dlaczego? Mixy bezglutenowe są bardzo przydatne w kuchni i zastępują mąkę pszenną. Sęk w tym, że zawierają zagęstniki i zastępniki glutenu, a powstają najczęściej na bazie skrobi i mąki kukurydzianej. Ta ma wysoki indeks glikemiczny i nie wnosi wielu wartości odżywczych. Zastępując mąkę pszenną bezglutenowymi mąkami jednorodnymi, np. kasztanową, ryżową, gryczaną, jaglaną, amarantusową, owsianą, z ciecierzycy itp. dostarczamy dorosłemu i dziecku z celiakią wiele drogocennych substancji. Dlatego również na naszych koloniach bezglutenowych staramy się jak najczęściej korzystać właśnie z jednorodnych mąk bezglutenowych.