To był kolejny dzień kulinarnego raju na koloniach z dietą bezglutenową w Kudowie-Zdroju. W bezglutenowym menu znalazły się domowe pierogi z mięsem, pączki z lukrem, grzanki czosnkowe, hamburgery i bezglutenowe wafle jaglane Sonko w deserowej czekoladzie. Jak zawsze było też sporo warzyw, w tym kolorowy talerz pyszności przed spaniem. Założyłam bowiem, że bezglutenowe menu na naszych koloniach ma być różnorodne i pełne niecodziennych dań. I nasz zespół dbał o to każdego dnia. Bezglutenowy jadłospis z ósmego dnia zobaczcie na zdjęciach poniżej.
Grzanki ze świeżej bagietki bezglutenowej Balviten z czosnkowym masłem klarowanym, bezglutenowa szynka gotowana Balcerzak, bezglutenowa szynka z Bobrownik Nik-Pol, bezlaktozowy ser żółty Mlekovita, bezlaktozowe masło Mlekovita, herbata owocowa Kawon, dżem truskawkowy 100%, świeży bochenek jasny Balviten, oliwki czarne, rzodkiewka, papryka czerwona i żółta, ogórek zielony, pomidor.
Bufet szwedzki: bezglutenowe musli truskawkowo-malinowe Incola, mleko bezlaktozowe Mlekovita, jogurt bezlaktozowy Mlekovita.
Pomarańczowe słupki marchwiowe, bezglutenowe wafla jaglane w czekoladzie deserowej Sonko
Kapuśniak, bezglutenowe pierogi z mięsem, z okrasą z cebulki i masła klarowanego, kefir naturalny Mlekovita. Dla alergików: woda mineralna Staropolanka, gryczane pierogi bezglutenowe z mięsem drobiowym i bezglutenową kaszą COIX BIO Pięć Przemian.
Bezglutenowe hamburgery z bułki z piekarni PUTKA, wędliny bezglutenowe, masło bezlaktozowe, masło klarowane, herbata owocowa Kawon, warzywa, chleb bezglutenowy Pan Multigrano.
Zauważyłyśmy, że dzieciom nie służą wieczorem zbyt obfite dania, dlatego na szóstym posiłku, czyli na talerzu pyszności, pojawiały się produkty lekkostrawne i zdrowe. Ósmego dnia naszych kolonii z dietą bezglutenową na talerzu pyszności znalazł się mix warzyw: marchew, ogórki, papryka żółta i czerwona, oliwki.
KOMENTARZE