Mamo, czy w czwartek dasz mi do szkoły bezglutenowego pączka? – pytanie Zosi przypomniało mi, że przecież za dwa dni koniec karnawału! Dzień na jedzenie słodyczy przypada u nas w soboty, ale tłusty czwartek bez pączków? Nie…. Tradycja to tradycja. W minionych latach zamawiałyśmy pączki w jednej z firm, ale nie były zachwycające. Nie istniała też wtedy piekarnia Putka Bez Glutenu, która wypieka pączki bez glutenu, skrobi pszennej, laktozy, mleka, oleju palmowego. Czas więc podjąć wyzwanie i przygotować domowe pączki bezglutenowe! UWAGA: zerknij też na przepis na ekspresowe pączki bezglutenowe, bez nadzienia, z dodatkiem gotowanych ziemniaków KLIKNIJ TUTAJ.

Składniki na około 20 pączków bezglutenowych

  • 1/2 kg mąki bezglutenowej do wypieku pieczywa bezglutenowego
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g cukru
  • 8 żółtek lub (1 całe jajo i 7 żółtek)
  • 70 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 50 g świeżych drożdży lub 2 opakowania drożdży instant
    w sumie 14 g  (np. Drożdże Babuni)
  • 3 łyżki spirytusu (lub 5-6 łyżek wódki)
  • sok i skórka otarta z cytryny
    lub duży cukier waniliowy (uwaga-trzeba przeczytać czy nie zawiera mąki!) – dla aromatu
  • marmolada na nadzienie wg uznania (powidła śliwkowe, konfitura z róży, marmolada z dodatkiem róży itp.)
  • szczypta soli
  • lukier lub cukier puder do posypania
  • smalec lub 3 l oleju do smażenia
  • opcjonalnie: skórka pomarańczowa, posypka bezglutenowa

Jak przygotować ciasto na bezglutenowe pączki?

  • wszystkie składniki mają mieć pokojową temperaturę
  • mix do bezglutenowych wypieków drożdżowych wymieszaj z suszonymi drożdżami, następnie dodaj sól i cukier waniliowy
  • cytrynę umyj, wyparz, osusz i zetrzyj skórkę
  • wyciśnij do miseczki sok 
  • mikserem utrzyj żółtka z jajkiem i z cukrem
  • do jajek z cukrem dodaj suche składniki, a także mleko, alkohol, skórkę i sok z cytryny
  • ciasto na pączki bezglutenowe wyrabiaj mikserem (haki) przez około 5 minut, pod koniec dodaj miękkie masło
  • ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję, nie może być zbite i gliniaste; w razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleka i wyrób je ponownie
  • miskę przykryj bawełniana ściereczką
  • odstaw ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia

Lepienie pączków bezglutenowych

  • Na stole lub blaszce z piekarnika rozłóż papier do pieczenia i dodatkowo posmaruj go olejem. Dzięki temu będzie łatwiej oderwać wyrośnięte pączki
  • Gdy ciasto podoi objętość, zagnieć je w misce i odgazuj
  • Dłońmi namoczonymi w oleju odrywaj kawałek ciasta i formuj w dłoniach kulkę
  • Możesz też z ciasta uformować długi wałek, podzielić go na krążki o jednakowej szerokości i dopiero formować kulki. Dzięki temu wszystkie paczki będą równej wielkości
  • Jeśli chcesz przygotować idealne pączki bezglutenowe z nadzieniem, najlepiej użyj twardej marmolady bezglutenowej. Dżem lub powidła są zbyt rzadkie i mogą wypłynąć lub rozmoczyć ciasto
  • Ulepione pączki bezglutenowe posmaruj olejem i przykryj folią spożywczą, by nie wysychały w trakcie rośnięcia. Zostaw je na 15-30 minut – aż wyraźnie się powiększą. Aby uzyskać ten efekt, możesz blachę z pączkami ustawić przy grzejniku lub w innym ciepłym miejscu

Jak smażyć pączki bezglutenowe?

  • Gdy pączki bezglutenowe będą wyrastać, nastaw garnek ze smalcem lub olejem rzepakowym / słonecznikowym. Oleju ma być dużo – około 10 cm od dna
  • Najlepiej wybrać szeroki garnek, a którym smażone paczki nie będą dotykać ani siebie, ani dna
  • Jak sprawdzić, czy olej do smażenia pączków ma odpowiednią temperaturę? Oderwij kawałek ciasta od pączki i wrzuć na tłuszcz. Gdy od razu wypłynie, olej jest gotowy
  • Pączki wrzucaj na olej  tą stroną, która była na górze podczas wyrastania. Spodnia część, która dotykała płaskiego stołu, podrośnie na rozgrzanym oleju i również się zaokrągli
  • Pączki bezglutenowe smaż partiami po kilka sztuk. Czas smażenia zależy temperatury oleju, wielkości palnika, szerokości garnka itp.
  • Smaż je na średnim ogniu, przewracaj, gdy jedna strona zbrązowieje
  • Pierwsza partia pączków smaży się zawsze chwilę dłużej
  • Usmażone pączki bezglutenowe układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie tłuszcz
  • Dekoruj pączki, gdy wystygną – cukrem pudrem, lukrem, posypkami itp.
  • Usmażone (a nawet udekorowane) pączki możesz zamrozić
  • Odmroź je w dowolnej chwili – wystawiając 2-3 godziny wcześniej z zamrażarki lub podpiekając w piekarniku, w 180 stopniach przez 7-8 minut

Najlepsze w życiu pączki bezglutenowe – jak glutenowe 😍

Pamiętam ogrom emocji, gdy sześć lat temu upiekłam pierwsze w życiu bezglutenowe pączki dla Zosi. I gdy wreszcie nadszedł ten moment…. pierwszy kęs.  Nie, naprawdę trudno to opisać…. Miękkie ciasto, lekko chrupiąca skórka, mało słodkie (to zaleta), z cudownym aromatem cytryny i dżemu porzeczkowego.

Nie ma porównania z kupowanymi bezglutenowymi pączkami. Już wiem, że domowe pączki bezglutenowe są najlepsze. Tym bardziej, że przepis jest prosty, a wykonanie bajecznie łatwe! No, ale jeśli z różnych względów nie zdołacie usmażyć domowych pączków gluten-free, zobaczcie, gdzie kupić bezglutenowe pączki KLIK.