Mam bardzo prosty przepis na marchewkowe babeczki bezglutenowe, które dzieci z celiakią mogą wykonać same, bez wsparcia dorosłych. Babeczki bezglutenowe z marchewką udadzą się bez wagi, miksera i skomplikowanych składników. Podstawową miarką jest szklanka. Teraz, gdy w Polsce ogłoszona stan zagrożenia epidemicznego z powodu koronawirusa, dzieci nudzą się na potęgę. „Koronaferie” to dobry moment, by zachęcić je do kulinarnych zadań. Tym bardziej, że dzieci na diecie bezglutenowej warto szczególnie oswajać z kuchnią – jako dorośli spędzą w niej dużo czasu. Oto on: przepis na bezglutenowe babeczki marchewkowe – szybkie i tanie.
Potrzebne Ci będą:
Krok po kroku – przygotowanie bezglutenowego lukru
Potrzebne Ci będą:
Krok po kroku – przygotowanie bezglutenowej polewy czekoladowej
Mam złą wiadomość – zbyt czujne dzieci z celiakią – niejadki nawet nie tkną muffinek z dodatkiem warzyw. Czy to marchewki, czy banana czy szpinaku. Wiem coś o tym, bo nasza 14-letnia Zosia uważa, że warzywa są lepsze w stanie naturalnym 😁, a 11-letni Antek – ku mojej rozpaczy – jest na etapie uwielbienia gotowych słodyczy ze sklepu. Wszystkie marchewkowe muffiny bezglutenowe, które upiekłam na potrzeby sprawdzenia starego przepisu, powędrowały zatem do zaprzyjaźnionej rodziny. Mama udekorowała je mleczną czekoladą i wszyscy zjedli z apetytem ;)
Młodsze dzieci zazwyczaj nie mają takich oporów i dają się namówić na kulinarne eksperymenty – powodzenia!
KOMENTARZE