Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Zbliża się czas przedszkolnych i szkolnych wycieczek – czy dieta bezglutenowa nie jest przeszkodą dla organizatorów? Praktyka pokazuje, że bezglutenowe gotowanie w żywieniu zbiorowym najczęściej jest problemem. Dlatego przygotowałam skrótowy poradnik dla właścicieli ośrodków i szefów kuchni, goszczących dzieci z celiakią: Zielona szkoła i wycieczka z dietą bezglutenową. Bo bezglutenowe gotowanie w żywieniu zbiorowym to spore wyzwanie i muszą się do tego przygotować zarówno rodzice, wychowawcy klas, jak i kucharze. Wydrukujcie i prześlijcie ten poradnik gospodarzowi obiektu i poproście o przekazanie szefowi kuchni. To jednak nie koniec przygotowań dziecka z celiakią do zielonej szkoły. Ale pamiętajcie, że oprócz pisemnych wskazówek od Bezglutenowej Mamy niezbędny jest bezpośredni kontakt, np. telefoniczny, z personelem kuchni. 

Dziecko na diecie bezglutenowej na zielonej szkole – podstawowe informacje dla personelu kuchni

  • Gluten może być obecny wszędzie, nawet tam, gdzie się go nie spodziewasz (sól, mąka ryżowa, kostka rosołowa, pasztet, jogurt naturalny, pieprz, ryż, płatki kukurydziane, mąka ziemniaczana, wafle ryżowe, szynka, parówka, galaretka, kisiel, cukier itd.)
  • Osobie z celiakią lub na diecie bezglutenowej szkodzi nawet pyłek mąki lub okruszek chleba
  • Sprawdź etykietę każdego składnika, zanim go użyjesz. Jeśli ma ostrzeżenie, że ZAWIERA lub MOŻE ZAWIERAĆ pszenicę, jęczmień, żyto, owies, zboża, gluten – nie używaj go
  • Produkty do diety bezglutenowej przechowuj w osobnej, zamykanej szafce
  • Używaj wyłącznie mąk i pieczywa z wyraźnym oznaczeniem: PRODUKT BEZGLUTENOWY
  • Gdy masz wątpliwości dotyczące produktów, skontaktuj się z rodzicami dziecka
  • Przed przyjazdem dziecka warto ustalić z rodzicami planowane menu oraz to, jakie produkty dziecko ma przywieźć z domu (np. makaron, ulubione pieczywo, ciastka, pączki, kiełbaski na ognisko)
  • Zaplanuj to samo menu dla wszystkich dzieci, także dla tych na dietach eliminacyjnych – pamiętaj o bułkach na śniadanie, bezglutenowym deserze itp.
  • W miarę możliwości podaj całej grupie np. tę samą zupę czy sos, zagęszczone bezglutenową mąką ziemniaczaną zamiast mąką pszenną
  • Postaraj się przygotować dla dziecka dania naturalnie bezglutenowe, bez dodatku mąk, kasz, zaklepek itp.
  • Otwartych produktów bezglutenowych nie przechowuj razem z glutenowymi (np. pieczywo, wędliny, ciastka, mąki)
  • Gdy szykujesz bezglutenowe dania, Twoje ubranie nie może być brudne od mąki, bułki tartej itp. – załóż czysty fartuch
  • Naczynia użyte do gotowania i podawania potraw muszą być czyste, wolne np. od grudek ciasta przyklejonych do miski

Jak bezpiecznie przygotować i wydać posiłek dla gościa z celiakią?

  • Bezglutenowe danie szykuj jako pierwsze, na czystym blacie i na czystej desce (panierowanie, krojenie, pieczenie, smażenie na świeżo nalanym oleju itp.)
  • Przygotowane dania bezglutenowe przykryj folią i ustaw z dala od glutenowych potraw-
  • Bezglutenowe potrawy oraz produkty podawaj dziecku bezpośrednio do jego stolika, ułożone zawsze na osobnym talerzu i przykryte ściereczką lub szklaną pokrywką
  • Bezglutenowe dania odpiekaj w piekarniku okryte folią aluminiową, na nieużywanym papierze do pieczenia
  • Bezglutenowy makaron odcedzaj na czystym sitku jako pierwszy, nigdy na odwrót
  • Dziecko musi dostać wszystkie produkty jako osobną, wydzieloną porcję nałożoną z nowego opakowania, np. dżem, płatki bezglutenowe, wędliny, masło
  • Lepienie pierogów, klusek, kopytek itp.– bezglutenowe jako pierwsze, dalej postępuj jak w pkt 2 i 3
  • Wyrabianie ciasta na naleśniki, placuszki, racuchy itp. – tak jak w pkt 1 i 2 i 3
  • Bezglutenowy chleb – ukrój jako pierwszy, ułóż na czystym talerzu, przykryj i zanieś bezpośrednio do stolika dziecka
  • Pieczywo bezglutenowe bardzo szybko czerstwieje, dlatego należy je wykładać krótko przed posiłkiem i szczelnie okrywać serwetką
  • Poproś personel (kucharze, kelnerzy) o taktowne zachowanie – o brak współczujących komentarzy wobec dziecka na diecie bezglutenowej na zielonej szkole. Ono i tak czuje się napiętnowane przez celiakię i dietę bezglutenową

PRAKTYKI ZABRONIONE  W ŻYWIENIU ZBIOROWYM OSOBY NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ

  • Mieszanie lub nakładanie dań glutenowych i bezglutenowych tymi samymi sztućcami (łyżka, chochla itp.).
    Danie bezglutenowe trzeba mieszać i nakładać osobnymi sztućcami
  • Gotowanie makaronu w wodzie po glutenowym makaronie.
    Bezglutenowy makaron, ryż, kaszę bezglutenową gotujemy zawsze w świeżo nalanej wodzie i odcedzamy na czystym sitku
  • Ozdabianie dań np. grzankami glutenowymi.
    Danie bezglutenowe lepiej ozdobić świeżymi ziołami – natką pietruszki, koperkiem, bazylią itp.
  • Ta sama deska i koszyk do pieczywa.
    Do krojenia pieczywa bezglutenowego trzeba użyć osobnej deski, należy również przeznaczyć osobny, nowy koszyk wyłącznie do podawania pieczywa gluten-free.
  • Krojenie lub smarowanie tym samym nożem (z okruchami chleba, drobinami pasztetu itp.).
    Do bezglutenowej kuchni najlepiej przeznaczyć osobny nóż, np. w innym kolorze lub każdorazowo przed użyciem umyć go.  
  • Używanie tego samego miksera.
    Jeśli kucharz chce używać mikser do bezglutenowych dań, należy  kupić osobny mikser i przechowywać go w szafce z produktami bezglutenowymi.
  • Nakładanie tą samą łopatką np. ciast czy naleśników.
    Do nakładania czy podawania dan bezglutenowych używa się świeżo umytych naczyń lub osobnych sztućców.
  • Fartuch i ręka ubrudzona np. panierką.
    Przed bezglutenowym gotowaniem czy szykowaniem dań należy umyć ręce i przebrać fartuch.
  • Korzystanie z tego samego tostera, frytury.
    Najlepiej kupić osobny, tani toster i oznaczyć go naklejką z przekreślonym kłosem. Dania smażone w głębokim tłuszczu należy przygotowywać na osobnej patelni, że świeżo nalanym tłuszczem.

Jest w Polsce zielona szkoła przystosowana do żywienia dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej

Rodzice – zamiast martwić się o wątpliwie bezpieczne jedzenie dla dziecka z celiakią na wycieczce lub w zielonej szkole, spróbujcie już na początku września zachęcić wychowawcę do zorganizowania wycieczki w miejscu przyjaznym dietom eliminacyjnym. Takim ośrodkiem jest Dom Wczasów Dziecięcych JAGUSIA w Kudowie Zdroju, który ma certyfikat „Gotujemy bez glutenu”. Personel „Jagusi” karmi jednocześnie pacjentów sanatorium dziecięcego, dlatego zawsze ma zapasy bezglutenowych czy bezlaktozowych produktów. Dziecko z celiakią na zielonej szkole w Jagusi na pewno będzie miało zapewnioną ścisłą dietę bezglutenową – bez żadnych dopłat. A miejsca w DWD Jagusia są dla szkół czy klubów sportowych są naprawdę w bardzo przystępnej cenie. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!