Blog

Bezglutenowa kasza coix nowe odkrycie Bezglutenowej Mamy

27/02/2020

Bezglutenowa kasza coix nowe odkrycie Bezglutenowej Mamy

27/02/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenową kaszę coix jest od dawna mam w szafie, ale podchodziłam do niej jak do jeża. Ale wczoraj się zawzięłam. Tyle zdrowia nie może się marnować. Namoczyłam bezglutenową kaszę coix na noc, potem ugotowałam ją w tej samej wodzie przez około 30 minut. Zjadłam z sosem bolońskim, zamiast tuczącego makaronu. To była prawdziwa uczta! Lekko sprężyste ziarna, subtelnie orzechowo – ziołowe, ale raczej neutralne w smaku. Wyglądają jak ekspandowana kasza jaglana lub dmuchany ryż, więc łatwo nieco zmylić dzieci – niejadki na diecie bezglutenowej. Bezglutenowa kasza coix (zwana m. in. łzami Hioba) zawiera cennych moc białek, skrobi, witamin z grupy B, tak potrzebnych dzieciom i dorosłym z celiakią. Poprawia odporność oraz stan włosów, skóry i paznokci, wzmacnia śledzionę i pomagają walczyć z trądzikiem. Polecam zamiast białego ryżu i makaronu 😍

Bezglutenowa kasza COIX – co warto wiedzieć?

W internecie nie ma wielu informacji na temat kaszy coix. Zwana jest inaczej łzami Hioba, prosem jerozolimskim czy chińskim jęczmieniem.  Z portalu wp.pl wiem, że w różnych krajach ma odmienne zastosowanie, ale w Polsce najbardziej może się przyjąć jako zamiennik ziemniaków, kasz czy białego ryżu lub makaronu kukurydzianego (bo jest mało wartościowy). Bezglutenową kaszę coix warto włączyć do diety, bo wyróżnia ją wiele cennych właściwości (cyt. za kuchnia.wp.pl):

  • skrobia, tłuszcze, związki polifenolowe, minerały
  • witaminy z grupy B, szczególnie cenne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej
  • wysoka zawartość białek, zwłaszcza metioniny (działa przeciwzapalnie, przeciwalergiczne i przeciwdepresyjnie, zwiększa wydolność fizyczną, usuwa szkodliwe substancje z organizmu, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci)
  • obecność cysteiny (niezbędna do produkcji silnego przeciwutleniacza – glutationu oraz keratyny, która pozytywnie wpływa na stan włosów, paznokci i skóry)
  • jedzenie łez Hioba poprawia odporność organizmu, korzystnie działa na układ trawienia (zwłaszcza trzustkę) – co powinni docenić dorośli i dzieci z celiakią
  • ziarna bezglutenowej kaszy coix wzmacniają śledzionę, uchodzą też za skuteczne remedium na rozmaite stany zapalne (np. pomagają się uporać z trądzikiem) czy przykurcze mięśni 
  • nie jest zalecana kobietom w ciąży

Gdzie kupić bezglutenową kaszę coix?

Wszystko, co nietuzinkowe, nie jest łatwo dostępne. Podobnie z bezglutenową kaszą coix. W Polsce jest dostępna tylko u jednego producenta: Pięć Przemian, na dodatek jest to marka  bezglutenowa, zatem nie ma ryzyka zanieczyszczenia krzyżowego glutenem. Kasza coix, czyli łzy Hioba, jest wyraźnie oznaczona przekreślonym kłosem, ma również napis na etykiecie „produkt bezglutenowy”. Już życzyć smacznego i na zdrowie ;) 

A jak ugotować coix? Ziarna myjemy, moczymy przez noc, gotujemy w tej samej wodzie około 25 – 40 minut, w razie potrzeby dolewamy wodę, pod koniec solimy. Bezglutenowa kasza coix dobrze komponuje się z wszelkimi dodatkami: w zupie, z warzywami, gulaszem, sosami, kotletami, z oliwą i zieloną pietruszką – ze wszystkim ;) 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się