Wypatrzyłam na fejsbuku naturalnej, rzemieślniczej piekarni Dr Żurek bez glutenu, że promocja na gotowe wyroby została przedłużona o kilka dni. Rabat 15% to gra warta świeczki, bo przy zakupie kilku produktów można zaoszczędzić kilkanaście złotych – choćby na przesyłkę. Przy okazji można uzupełnić zapasy naturalnych mieszanek bezglutenowych, które są pełne błonnika, zawierają suchy zakwas i są uniwersalne w zastosowaniu. Dlatego zrobiłam spore zamówienie i dziś kurier dostarczył mi ciężki karton pod same drzwi.
Wracając do tematu: bezglutenowa promocja u Dr. Żurka to dobry moment, by popróbować słodkości i chlebów z tej piekarni. Wszystko jest świeże, naturalne i pyszne. Glutenożercy mówią, że wypieki z piekarni Dr Żurek bez glutenu smakują jak klasyczne, pszenne pieczywo i ciasta. To dobra wiadomość i dla nas i dla piekarzy w tej firmy 😀
Kto spróbował, jak smakuje i pachnie naturalny chleb bezglutenowy od Dr. Żurka, ten nie żałuje, że jest na diecie bezglutenowej. A glutenożercy nie wierzą, że jedzą chleb bezglutenowy. Serio, obserwuję to od dwóch lat w pensjonacie Moje Tatry, gdzie na śniadanie często pojawia się ten naturalny chleb bezglutenowy, krojony prosto z paczki lub odparowany przez chwilę w piecu (w domu wystarczy thermomix ub garnek z sitkiem, jak dla pyz). Hitem jest też nowość tej piekarni: mięciutki i puszysty, krojony, Chleb Mistrza, jasny oraz ciemny.
W ogóle naturalny chleb bezglutenowy z piekarni Dr Żurek jest na rynku dopiero od dwóch lat, a w tym czasie już zaskarbił sobie serca osób z celiakią, którym zależy na zdrowym pieczywie. Dlaczego? Bo chleby bezglutenowe od Dr. Żurka nie zawierają zamienników glutenu, są pełne błonnika (aż 4 rodzaje), mają spory dodatek suchego zakwasu, a ich skład to same jednorodne mąki i skrobie. Nie ma tam gumy guar, gumy ksantan ani hydroksypropylometylocelulozy. Dlatego chleby z piekarni chlebbezglutenowy.eu pachną, smakują i wyglądają jak prawdziwe, polskie chleby. Nic dziwnego, Dr Żurek pracował nad recepturą 5 lat!
I my jesteśmy fanami naturalnego chleba bezglutenowego z tej piekarni, najbardziej lubimy ciemne chleby, a także mięciutkie Chleby Mistrza (nowość od wakacji 2021). Dlatego teraz, gdy trwa promocja 15% rabatu na wszystkie gotowe wypieki (pieczywo i słodkości), zrobiłam większe zamówienie i część chleba zamroziłam. To jeden z moich sposobów na to, jak zaoszczędzić na diecie bezglutenowej KLIK.
Obecna promocja obejmuje również słodkie wypieki bezglutenowe. Numerem jeden jest dla mnie rewelacyjna, doskonała, bezglutenowa babka marmurkowa KLIK. Tym ciastem są zachwyceni glutenożercy, dzieci na moich koloniach bezglutenowych, uczestnicy turnusów w pensjonacie Moje Tatry i wszyscy nasi znajomi. Jest puszysta i lekka, nie kruszy się, jak wiele gotowych cist bezglutenowych, w ustach nie rozpada się na tysiące okruszków, które drapią w gardło… Jest lekko wilgotna (tak w sam raz), ma subtelny i wyważony smak. Boska! Opakowanie o wadze 270 g kosztuje standardowo 11 zł, a w promocji – 9,35 zł. Opłaca się zrobić zapas i zamrozić.
W „słodkiej” ofercie piekarnia bezglutenowa Dr Żurek ma jeszcze muffinki kakaowo-śmietankowe (przepyszne) oraz śliczne babeczki waniliowe (pychotki). Wszystkie przetestowaliśmy już podczas dwóch edycji kolonii bezglutenowych i testy wypadły wzorowo 😋 Opakowanie 150 g babeczek (3 sztuki) kosztuje 10 zł, a w obecnej promocji – 8,50 zł. Za dwie muffinki (łączna waga 150 g) na co dzień płaci się 8 zł, a w promocji kosztują 8,50 zł. Opłaca się? Tak 😊
Zamawiając chleby bezglutenowe Dr. Żurka w promocji (ciasta ominęłam, odchudzam się, a czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal 😁) nie mogłam pominąć naturalnych mieszanek na chleb, które tak naprawdę sprawdzają się we wszystkich, dosłownie we wszystkich mącznych daniach. Lepiłam już z nich pierogi i uszka na Wigilię bez glutenu), smażyłam naleśniki, racuchy i pancakes, gotowałam pyzy (pampuchy) drożdżowe na parze, piekłam paluchy, bagietki, bułeczki… Sama nie wiem, co jeszcze 😁
Mieszanki naturalne Dr. Żurka kosztują 10 zł za opakowanie 500 g. Do wyboru jest 7 różnych mieszanek, w tym 4 na chleby (identyczne rodzaje, jak gotowe chleby tej piekarni), jedna to biała mieszanka Przepyszna Dla Dzieci (uniwersalna, ma biały kolor) i dwie na słodkie ciasta. W tej samej kategorii w sklepie są jeszcze pestki słonecznika (5 zł za 300 g) i nasiona lnu (5 zł za 300 g).
Nie jestem zbyt dobra w matematyce, ale szybko obliczyłam, że dzięki obecnej promocji w piekarni Dr. Żurka „zarobiłam” na darmową przesyłkę. To, co normalnie wydałabym na same produkty, teraz wystarczyło na zakupy i kuriera. Wiem od znajomych, że wielu też zaoszczędziło na takich zakupach. Tym bardziej, że promocja trwa od końca sierpnia, ku naszej uciesze.
Dla mnie najistotniejsze jest to, że produkty Dr. Żurka są zdrowe, bo pełne błonnika (nie ma chyba chlebów bezglutenowych na rynku, które miałby więcej błonnika) i naturalnych mąk. Zatem: korzystajmy z promocji i na zdrowie!
KOMENTARZE