Upiekłam dziś domowe, śniadaniowe bułeczki bezglutenowe – cena jednej to zaledwie 35 groszy! Dwanaście chrupiących, mięciutkich, bezglutenowych bułeczek, fantazyjnie spękanych na wierzchu, oprószonych mąką … Powstały w mig z nowej, naturalnej mieszanki marki Dr Żurek bez glutenu, gdy tylko przeczytałam post na ich profilu na Facebooku.  O piekarni Dr Żurek bez glutenu pisałam tutaj, gdy tylko pojawiła się na rynku. Jej naturalny chleb bezglutenowy to prawdziwy przebój, bo smakuje i pachnie jak glutenowy. Piekarze podzielili się z klientami recepturą i właśnie wypuścili do sprzedaży gotowe, bezglutenowe mieszanki piekarnicze na chleb, bułki, bagietki. Cena jest fenomenalna, np. 500 g mieszanki śniadaniowej jasnej kosztuje 9 zł – to tyle samo, co gotowy chleb, ale z pół kilograma mąki upieczesz aż dwa chleby. Z jednego opakowania powstaną aż 24 bezglutenowe bułki, czyli cena jednej bułki to 35 groszy! A smak, skład, zapach, konsystencja – są bezcenne. I naprawdę łatwo je upiec, o czym przekonali się dziś goście pensjonatu Moje Tatry.

Składniki na 12 śniadaniowych bułek bezglutenowych

  • 250 g (pół opakowania) śniadaniowej mieszanki bezglutenowej
    Dr Żurek bez glutenu KLIK
  • 4 g (pół opakowania) suszonych drożdży bez glutenu
    lub 12 g świeżych drożdży
  • 280 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Jak przygotować ciasto na śniadaniowe bułki bezglutenowe?

  • wymieszaj mąkę z drożdżami, potem dodaj sól
  • jeśli chcesz użyć świeże drożdże, rozpuść je w 1/4 szklanki wody odlanej z całkowitej porcji podanej w przepisie i dodaj do mąki
  • mikserem – hakami wyrabiaj ciasto przez 5 minut, stopniowo wlewając wodę
  • pod koniec wyrabiania dodaj olej
  • jeśli chcesz wyrobić ciasto thermomixem, nastaw interwał / 5 minut 
  • przykryj miskę bawełnianą, mokrą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 – 40 minut
  • ciasto na śniadaniowe bułki bezglutenowe ma się spulchnić, napuszyć, niemal podwoić objętość
  •  daj im czas – drożdże lubią ciszę, spokój i wolno płynące minuty 🥰

Formowanie i pieczenie śniadaniowych bułek bezglutenowych 

  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • z miski nabieraj porcje ciasta (podzielonego „na oko” na 10 – 12 części, w miarę równych), w dłoniach formuj delikatnie kulki – uważaj, aby nie zburzyć porowatej konsystencji ciasta
  • bułeczki układaj w odstępach na blasze i zostaw na około 10 minut, przykryte ściereczką
  • wcześniej – jeśli chcesz i pozwala na to Twoja dieta bezglutenowa – posmaruj bułeczki rozkłóconym białkiem jaja i posyp dowolnymi ziarnami bezglutenowymi (mak, słonecznik, sezam, siemię lniane, pestki dyni)
  • jeśli chcesz, aby bułeczki popękały fantazyjnie – jak na moich zdjęciach – nie nacinaj ich; jeśli chcesz uzyskać równe nacięcia, zrób je przed pieczeniem mokrym nożem – na głębokość oko 2-3 mm 
  • piekarnik nagrzej do 230 stopni C, góra – dół
  • blachę wstaw do piekarnika, bezglutenowe bułki śniadaniowe piecz około 25 minut, do tzw. „suchego” patyczka
  • śniadaniowe bułki bez glutenu wyjmij z piekarnika i ustaw na drewnianej deseczce lub na metalowej kratce, by ostygły i odparowały
  • część bułeczek możesz od razu zamrozić – KLIK – jak odświeżyć pieczywo bezglutenowe
  • bułeczki przechowuj w lnianym worku, zachowają świeżość do następnego dnia, ale w sumie przez 2-3 dni po wypieku można je łatwo odświeżyć: skrop je wodą i wstaw na 5 minut do piekarnika z temperaturą 170 stopni C – będą jak nowe!
  • smacznego! koniecznie podziel się z rodziną pysznymi, śniadaniowymi bułkami bez glutenu

Zalety bezglutenowych bułek śniadaniowych z mieszanki Dr. Żurka

Początkowo byłam sceptyczna do pomysłu z pieczeniem bułek bezglutenowych z naturalnej mieszanki. Piekarnia Dr Żurek bez glutenu słynie bowiem z tego, że wypieka chleby na naturalnym zakwasie, pozbawione jakichkolwiek zbędnych dodatków. W składzie są tylko mąki, woda, drożdże, zakwas ryżowy i błonniki. A przy tym ten chleb bezglutenowy smakuje jak prawdziwy chleb – co zgodnie orzekli uczestnicy czterech zimowych turnusów zimowych w pensjonacie Moje Tatry KLIK. Ideał! 

Bułki mają jednak swoje wymagania, są bardziej kapryśne i trudno uzyskać mięciutkie kajzerki z naturalnych mąk. A jednak Dr Żurek się nie mylił, podpowiadając na Facebooku, by z jego nowej mieszanki na chleb upiec bułeczki…. Na opakowaniu mieszanki bezglutenowej nie ma przepisu na bułki, ale piekarze dzielą się na FB swoją recepturą. Potwierdzam – to działa! Dziś w Moich Tatrach, gdzie na kilka dni przenieśliśmy biuro i e-szkołę, upiekłam śniadaniowe bułeczki bezglutenowe. Nazwałam je śniadaniowymi od nazwy mieszanki KLIK. Urzekły wszystkich: gości na diecie bezglutenowej oraz glutenożerców. To dowód, że receptury Dr. Żurka są stworzone przez prawdziwych piekarzy. 

Przede mną kolejne wypieki, bo z gospodynią Elą zamówiłyśmy do pensjonatu wszystkie rodzaje mieszanek KLIK. Te, które w nazwie mają słowo „śniadaniowe” zawierają skrobie pszenną bezglutenową, bezpieczną dla dzieci i dorosłych z celiakią. Dwie pozostałe mieszanki są jej pozbawione. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!