Zbliża się czas przedszkolnych i szkolnych wycieczek – czy dieta bezglutenowa nie jest przeszkodą dla organizatorów? Praktyka pokazuje, że bezglutenowe gotowanie w żywieniu zbiorowym najczęściej jest problemem. Dlatego przygotowałam skrótowy poradnik dla właścicieli ośrodków i szefów kuchni, goszczących dzieci z celiakią: Zielona szkoła i wycieczka z dietą bezglutenową. Bo bezglutenowe gotowanie w żywieniu zbiorowym to spore wyzwanie i muszą się do tego przygotować zarówno rodzice, wychowawcy klas, jak i kucharze. Wydrukujcie i prześlijcie ten poradnik gospodarzowi obiektu i poproście o przekazanie szefowi kuchni. To jednak nie koniec przygotowań dziecka z celiakią do zielonej szkoły. Ale pamiętajcie, że oprócz pisemnych wskazówek od Bezglutenowej Mamy niezbędny jest bezpośredni kontakt, np. telefoniczny, z personelem kuchni.
Rodzice – zamiast martwić się o wątpliwie bezpieczne jedzenie dla dziecka z celiakią na wycieczce lub w zielonej szkole, spróbujcie już na początku września zachęcić wychowawcę do zorganizowania wycieczki w miejscu przyjaznym dietom eliminacyjnym. Takim ośrodkiem jest Dom Wczasów Dziecięcych JAGUSIA w Kudowie Zdroju, który ma certyfikat „Gotujemy bez glutenu”. Personel „Jagusi” karmi jednocześnie pacjentów sanatorium dziecięcego, dlatego zawsze ma zapasy bezglutenowych czy bezlaktozowych produktów. Dziecko z celiakią na zielonej szkole w Jagusi na pewno będzie miało zapewnioną ścisłą dietę bezglutenową – bez żadnych dopłat. A miejsca w DWD Jagusia są dla szkół czy klubów sportowych są naprawdę w bardzo przystępnej cenie.