Blog

Zdrowe bułki owsiane bez glutenu

16/01/2018

Zdrowe bułki owsiane bez glutenu

16/01/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli szukacie przepisu na zdrowe bułki bezglutenowe, z minimalną zawartością mixu, to mam coś extra :). Przepis na owsiane bułki z figą znalazłam w książce „Slow life z widokiem na Śnieżkę”. Zamieniłam tylko składniki: zamiast zwykłych płatków owsianych użyłam bezglutenowych, a zamiast mąki pszennej – chlebowego mixu bezglutenowego. Tak powstały zdrowe bułki owsiane bez glutenu – na słodko. Wiecie, co najbardziej mi się podoba w tych owsianych bułkach bezglutenowych z figą? Mimo niewielkiej zawartości mixu (czyli zastępnika mąki pszennej) pozostają miękkie, elastyczne i pyszne dla dzieci. Doskonale smakują z samym masłem, świetnie komponują się z powidłami, dżemami i z kremem karobowo-sezamowym. Spróbujcie, jak smakują zdrowe bułki bezglutenowe spod Śnieżki :).

Składniki na zdrowe bułki owsiane bez glutenu

  • 150 płatków owsianych
    bezglutenowych
  • 50 g chlebowego mixu bezglutenowego
    np. Mix Bread Balviten
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych bez zawartości glutenu
  • 1 łyżeczka soli
  • około 150-180 ml letniej wody
  • 100 g suszonych fig bez zawartości glutenu
  • opcjonalnie białko jaja
    do wysmarowania bułeczek

Sposób przygotowania ciasta

Godzinę przed pieczeniem namocz figi w ciepłej wodzie. Odsącz je i pokrój na kawałki. Do miski wsyp bezglutenowe płatki owsiane oraz chlebowy mix bezglutenowy, dodaj drożdże (można użyć świeżych i przygotować rozczyn). Wymieszaj i dodaj sól (drożdże nie mogą się stykać z solą, dlatego wsypujemy je rozdzielnie). Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut. Ma powstać gęste, ale elastyczne ciasto na zdrowe bułki owsiane bez glutenu. Pod koniec wyrabiania dodaj figi i wymieszaj ciasto łyżką. Ciasto ma mieć konsystencję dobrze wyrobionej ciastoliny. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub płatków owsianych.

By poznać konsystencję ciasta na bułki bezglutenowe, zerknij na filmik (na dole wpisu). Miskę przykryj, ustaw w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. 

Pieczenie i przechowywanie

Po tym czasie odgazuj wyrośnięte ciasto i mokrymi dłońmi nabieraj porcje ciasta. Formuj kuleczki i układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji powstanie 7-8 bułeczek. Posmaruj je rozkłóconym białkiem i przykryj folią spożywczą na około 20-30 minut, aż bułki powiększą objętość. Blachę ustaw w ciepłym miejscu. Piekarnik ustaw na 180 stopni C. 

Zdejmij folię z bułek, natnij je mokrym nożykiem. Wstaw blachę do piekarnika na 25-30 minut. Zdrowe bułki owsiane bez glutenu piecz do suchego patyczka. Studź na metalowej kratce. Krój po ostudzeniu. Przechowuj w lnianym worku do pieczywa lub w bawełnianej ściereczce, nigdy w folii. Część bułeczek bezglutenowych możesz zamrozić. 

Jak podawać zdrowe bułeczki owsiane bezglutenowe?

Te bułeczki bezglutenowe zachowają świeżość przez 1-2 dni, potem lekko sczerstwieją, ale wystarczy je przez 3-4 minuty odpiec w piekarniku (180 stopni C). Dzięki figom bułeczki są lekko słodkie, najlepiej więc komponują się z samym masłem, a także ze słodkimi dodatkami. Sprawdzą się na bezglutenowy podwieczorek, ale również na drugie śniadanie dla przedszkolaka lub ucznia na diecie bezglutenowej.

Rodzice dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej wiedzą, jak trudno znaleźć dobre pieczywo bezglutenowe. Bezglutenowa Mama od lat zachęca, by bułki i chleby bezglutenowe przygotowywać samodzielnie, w domowej piekarni. Takie pieczywo jest najsmaczniejsze  – i te owsiane bułeczki bezglutenowe są najlepszym przykładem :). Ich dodatkową zaletą jest bardzo mała zawartość mixu bezglutenowego – w składzie przeważają bowiem bezglutenowe płatki owsiane, pełne błonnika i witamin z grupy B.

*Przepis pochodzi z książki „Slow life z widokiem na Śnieżkę czyli Polna-Zdrój”, autorstwa Magdy Trojanowskiej. Nie jest to bezglutenowa książka kucharska – ale większość przepisów naturalnie nie zawiera glutenu. Recenzja wkrótce na blogu.

Zobacz idealne ciasto na bezglutenowe bułki lub rogale

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się