Nie wiem jak Wy, ale ja już myślę o wakacjach, najlepiej w ciepłym miejscu… Jeśli masz celiakię lub jesteś na diecie bezglutenowej innych przyczyn i zastanawiasz się, gdzie pojechać na zagraniczne wakacje, odpowiadam krótko: do Włoch. Bezglutenowe wakacje we Włoszech to prawdziwy raj: nowe smaki, bogactwo produktów bezglutenowych, bezglutenowe pizzerie i lodziarnie – i wszystko w zasięgu ręki. Jeśli więc planujesz zagraniczne wakacje z dietą bezglutenową, polecam Włochy. Do tego raju zaprasza również Natalia, która opisała Bezglutenowej Mamie swoje bezglutenowe wakacje. Przeczytajcie jej relację.
Chciałabym się podzielić moimi wrażeniami z podróży po Włoszech. Może niektóre wskazówki przydadzą się innym osobom na diecie bezglutenowej. Polecam wejście na stronę pizzerieperceliaci.net oraz gelaterieperceliaci.com Obie strony są w języku włoskim, ale bardzo łatwo się z nich korzysta. Wystarczy wybrać region i miasto, w którym się przebywa i wyświetlają się wszystkie miejsca bezpieczne dla celiaków. Na pierwszej stronie są bezglutenowe pizzerie i restauracje, w których można zjeść (także makarony), a na drugiej stronie lodziarnie. I tak dzięki temu zjadłam najlepsze włoskie pizze oraz lody bezglutenowe w Rzymie i w mniejszych toskańskich miejscowościach jak np. San Gimigiano. Właściwie mogliśmy jeść bezglutenowo w każdym regionie w jakim byliśmy( Liguria, Toskania i Lacjum). Obsługa jest bardzo świadoma, wykształcona i nikomu nie trzeba tłumaczyć na czym polega celiakia.
Jeżeli chodzi o noclegi to na booking.com można znaleźć informację, gdzie serwują śniadania bezglutenowe. Warto napisać maila przed wyjazdem i przypomnieć o sobie. W każdym naszym apartamencie dla mnie był chleb bezglutenowy, szynka pakowana i coś słodkiego. Po prostu raj dla nas. Dodatkowo w pociągu serwują przekąskę, można dostać porcję bezglutenową, w wersji w słonej lub słodkiej i proseco do picia.
Zobaczcie na zdjęciu (powyżej), jak wyglądało moje bezglutenowe śniadanie w miejscu, gdzie nocowałam. Właścicielka zapewniła mnie, że po śniadaniu spakuje wszystkie produkty potrzebujące lodówki w czystą siatkę i tak zabezpieczone włoży do lodówki, żeby przypadkiem nic na np otwartą szynkę nie pokruszyło się. Zobaczcie, jaka świadomość diety bezglutenowej!