Jestem pewna, że ta wiadomość ucieszy bezglutenowe dzieci, ale i bezglutenowych dorosłych. Bo moje dzieci są zachwycone… Dotąd bezglutenowe lody rożki oferowały w Polsce wyłącznie firma Schaer oraz Tesco. Można było je kupić w Kauflandzie oraz w niektórych sklepach z bezglutenową żywnością. Ale kilka dni temu w powszechnej sprzedaży w sieci Netto pojawiły się bezglutenowe lody rożki z firmy Anita, z dwóch smakach: truskawkowe i czekoladowe. Poznajcie ich cenę i skład. 

Lody w super cenie

Rożki bezglutenowe i bezlaktozowe oferuje firma Anita, która od niedawna specjalizuje się w produkcji lodów bezglutenowych. Można je znaleźć w marketach, m. in. podczas bezglutenowych zakupów w Netto. To lody w waflach ryżowych. W opakowaniu znajdują się dwa rożki o smaku waniliowo – truskawkowym i dwa rożki bezglutenowe o smaku waniliowo – czekoladowym. Oba rodzaje lodów zawierają czekoladę: jako polewę i jako wypełnienie wafla na dole. Każdy bezglutenowy lód rożek waży 72 g. Opakowanie zawierające 4 bezglutenowe lody w rożku kosztuje 6 zł, co oznacza, że cena jednego loda to 1,50 zł. Rewelacja!

Jeszcze kilka lat temu bezglutenowe dzieci mogły się raczyć jedynie lodami wodnymi (na zdjęciu). A teraz proszę: po prostu bajka!

Skład bezglutenowych rożków Anita

Skład bezglutenowych rożków Anita jest dość bogaty:

Lody waniliowo-czekoladowe w waflu ryżowym 16% z polewą kakaową 7% i sosem czekoladowym 4%. Produkt bezglutenowy i bezlaktozowy. Składniki: mleko częściowo odtłuszczone, wafel ryżowy 16% (mąka ryżowa, cukier, skrobia kukurydziana, emulgator: lecytyny z soi, tłuszcz palmowy, substancja zagęszczająca: guma guar, sól), cukier, polewa kakaowa 7% (tłuszcz kokosowy, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 10%, emulgatory: lecytyny, polirycynooleinian glicerolu, aromat), tłuszcz kokosowy, syrop glukozowo – fruktozowy, sos czekoladowy  4% (woda, sproszkowana czekolada 26% (cukier, kakao), cukier, syrop glukozowo – fruktozowy,  stabilizatory: guma guar, guma ksantantanowa, aromat), maltodekstryna, czekolada 1,2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, glukoza, emulgator: mono – diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, naturalny aromat waniliowy, koncentrat soku z marchwi, cukier inwertowany, olej słonecznikowy. Produkt może zawierać jaja, orzeszki ziemne, , inne orzechy i ich produkty pochodne. 

Lody waniliowo – truskawkowe w waflu ryżowym 16% z polewą kakaową 7% i sosem truskawkowym 4%. Produkt bezglutenowy i bezlaktozowy. Składniki: mleko częściowo odtworzone, wafel ryżowy 16% (mąka ryżowa, cukier, skrobia kukurydziana, emulgator: lecytyny z soi, tłuszcz palmowy), substancja zagęszczająca: guma guar, sól(, cukier, polewa kakaowa 7% (tłuszcz kokosowy, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 10%, emulgatory: lecytyny, polirycynooleinian glicerolu, aromat), tłuszcz kokosowy, syrop glukozowo-fruktozowy, sos truskawkowy 4% (cukier, woda, przetarte truskawki 25%, syrop glukozowo-fruktozowy, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, koncentrat soku z buraka ćwikłowego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat), maltodekstryna, przetarte truskawki 2,2%, glukoza, emulgator: mono-diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, naturalny aromat waniliowy, aromat naturalny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; koncentratu soku: z marchwi, buraka ćwikłowego; cukier inwertowany, olej słonecznikowy. Produkt może zawierać jaja, orzeszki ziemne, , inne orzechy i ich produkty pochodne. 

Moje ocena bezglutenowych rożków Anita

Nie pamiętam, czy glutenowe lody rożki mają wafle chrupiące, ale te bezglutenowe z firmy Anita są w miękkich waflach (powyżej zdjęcie ich składu). Nie wiem czy to wada, czy zaleta, ale chętnie bym spróbowała rożka w chrupiącym wafelku. Wiem jedno: moje bezglutenowe dzieci pokochały te lody, bo dotąd miały ograniczony dostęp do bezglutenowych rożków (do Tesco mamy daleko po lody Free From, a od jakiegoś czasu w Kauflandzie nie widzę bezglutenowych rożków Schaer). Z całej Polski docierają do Bezglutenowej mamy informacje, że i wam te lody bardzo smakują. Doceniacie, że mają świetną cenę (to najtańsze na rynku bezglutenowe lody rożki – 1,50 zł/szt) i smak. Niezwykle ważna jest również dostępność: odkąd te lody pojawiły się w całej Polsce w sieci Netto, są dla nas na wyciągnięcie ręki. Jedyną słabszą stroną tych lodów jest ich dość „bogaty” skład (zresztą podobne „bogactwo” znajdziemy w większości lodów, nie tylko bezglutenowych). Ale przecież nikt nie mówi, by takie lody jadać codziennie. Niech będą słodką odmianą, czymś wyjątkowym, a na co dzień chłodźmy się świeżymi owocami, mrożoną herbatą miętową i domowymi sorbetami. Pod warunkiem, że wreszcie zrobi się ciepło, bo na razie kwiecień i maj nas nie rozpieszczają…  A jeśli przygotowujecie się do sezonu wakacyjnego, zerknijcie niżej na składniki lodów Schaer i Tesco Free From

Skład bezglutenowych rożków Schaer

Dla porównania zerknijcie na skład bezglutenowych lodów rożków Schaer: pasteryzowane świeże pełne mleko 39% , wafel 17% (mąka ryżowa, cukier, skrobia kukurydziana, emulgator: lecytyna sojowa, tłuszcz palmowy, środek zagęszczający: guma guar, sól, aromat naturalny z wanilii); polewa kakaowa 13% (olej kokosowy, cukier, odtłuszczone kakao w proszku 2%, emulgator: lecytyna sojowa, aromat) , cukier , pasteryzowana świeża śmietana 7.5% (mleko) , prażone kawałki orzecha laskowego obtoczone w kakao (prażone orzechy laskowe, cukier, odtłuszczone kakao w proszku 0,6%) , syrop glukozowy , błonnik cykoriowy , laktoza (mleko) , kakao 1.3% , białko mleka, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; stabilizator: guma guar, guma karobowa; aromat .

A oto skład bezglutenowych lodów różków w Tesco. Tam za 4 lody marki Tesco Free From zapłacimy 12 zł, czyli 3 zł za jednego loda.

Lody o smaku waniliowo – czekoladowym z sosem o smaku czekoladowym (8%),  w rożku z mąki kukurydzianej (19%). Produkt bez laktozy. Produkt bezglutenowy. Składniki: częściowo odtworzone odtłuszczone mleko bez laktozy w proszku (woda, odtłuszczone mleko bez laktozy w proszku), cukier, mąka kukurydziana, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), skrobia kukurydziana, emulgatory (lecytyny z soi, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), aromat, olej palmowy, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Produkt może zawierać orzeszki ziemne i orzechy. Zerknijcie jeszcze na bardziej szczegółowy opis bezglutenowych lodów rożków Tesco Free From.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:02:39+00:003 maja 2017|

    7 komentarzy

    1. Karo 3 maja 2017 w 13:39 - Odpowiedz

      „Jeszcze kilka lat temu bezglutenowe dzieci mogły się raczyć jedynie lodami wodnymi (na zdjęciu).”
      Co??? Było i jest wiele lodów na patyku które nie mają w składzie glutenu! Np Big milki, niektóre magnum, oraz wiele innych. nie przypominam sobie jakiejś tragedii z dostępnością lodów.

      • Bezglutenowa Mama 3 maja 2017 w 22:13 - Odpowiedz

        Jest tak, jak napisałam – śledzę rynek lodów bezglutenowych. Big Milk zawsze odpisywał niejednoznacznie na zapytania o bezglutenowość, do dziś zresztą nie zdecydował się na zadeklarowanie braku glutenu na etykiecie. Magnum dopiero są oznaczone w Polsce jako bezglutenowe od około 2-3 lat, a lody z wyraźnym napisem „produkt bezglutenowy” masowo zaczęły się pojawiać w marketach 1-2 lata temu.

    2. Karo 3 maja 2017 w 22:59 - Odpowiedz

      Lody oznaczone jako bezglutenowe może i owszem. Ale przepisy o oznaczaniu alergenów są już od ponad 10 lat i były w sprzedaży lody , gdzie oznaczone były alergeny a wśród nich nie było glutenu. Taki lód uważam za bezpieczny. Jak ktoś je tylko produkty z kłosem – jego sprawa, ale pisanie że dzieci bezglutenowe mogły jeść tylko lody wodne to spore nadużycie i nierzetelna informacja – bo nigdzie nie jest powiedziane, że osoba z celiakią nie może jeść produktów bez kłosa, z dobrze opisanym składem.

      • Bezglutenowa Mama 4 maja 2017 w 07:51 - Odpowiedz

        Karo, przecież ja nigdzie nie piszę, że trzeba jeść lody wyłącznie z kłosem. Również uważam, że rzetelnie opisany skład na produkcie rzetelnej firmy wystarcza. A co do przepisów o alergenach, to może są od 10 lat, ale ich przestrzeganie rozpoczęło się właśnie 2-3 lata temu.

    3. Karo 4 maja 2017 w 12:00 - Odpowiedz

      Zostało napisane że kilka lat temu dzieci bezglutenowe mogły jeść tylko lody wodne, co jest ewidentna nieprawdą i zostało chyba napisane w celu dodania taniego efekciarstwa. Tyle w temacie.

    4. mamahani 4 maja 2017 w 14:35 - Odpowiedz

      Firma Bezgluten ma w swojej ofercie słodkie chrupiące rożki do lodów. Z takim rozkiem idziemy z córka na lody Iga produkcja wlasna w naszym mieście. Lody te powstają w wloskich past gdzie kilka smaków opisane są jako bezglutenowe. Inne smaki powstają ze składników bez glutenu.

      • Bezglutenowa Mama 4 maja 2017 w 22:26 - Odpowiedz

        Takie wafle ma też wielkopolski Glutenex i firma Miran – to świetna sprawa. Znakomicie, że macie takie lody w swoim mieście 🙂

    Zostaw komentarz