Dla wielu sernik jest ciastem, które nigdy się nie nudzi. I ilu smakoszy sernika, tyle przepisów – jest więc w czym wybierać. W tym roku na Wielkanoc przygotowałam go według przepisu znalezionego w Gazecie Wyborczej. Wybór był trafiony, bo ciasto upiekło się pierwszorzędnie. Pachniało skórką pomarańczową i kardamonem, było delikatne i wilgotne, a pełni smaku dodawał ciasteczkowy spód. Pycha!
SPÓD
– 175 g bezglutenowych ciastek/bezglutenowych herbatników
– 30 g masła
MASA
– 650 g półtłustego twarogu
– 2 duże jaja
– skórka starta z wyparzonej pomarańczy
– 100 g cukru pudru
– opcjonalnie 2-3 szczypty zmielonego kardamonu bez śladowych ilości glutenu
– 100 ml śmietanki kremowej 30%
POLEWA
– opcjonalnie: roztopiona czekolada, cukier puder, lukier;
Małą tortownicę (około 20 cm średnicy) wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzałam do 175 stopni C. Ciastka skruszyłam blenderem i wymieszałam z roztopionym masłem. Masą herbatnikową wyłożyłam szczelnie dno tortownicy, mocno docisnęłam i wstawiłam do lodówki.
Ser, jaja i cukier miksowałam przez kilka minut, dodałam kardamon, skórkę pomarańczową i śmietankę.
Wymieszałam. Powstała dość luźna masa. Wylałam ją na przygotowany wcześniej spód i wstawiłam do piekarnika na 70 minut. Pod koniec pieczenia przykryłam ciasto folią aluminiową, by nie przypiekł się wierzch. Upieczony bezglutenowy sernik pozostawiłam w wyłączonym piekarniku przez godzinę, przy uchylonych drzwiczkach. Wystudziłam go, a następnie udekorowałam i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Z niecierpliwością czekałam na porę deseru w pierwsze święto. Na szczęście sernik pozytywnie nas zaskoczył i oczarował. Znawcy (glutenowcy i osoby na diecie bezglutenowej) ocenili, że smakuje jak tradycyjny polski sernik. I dziwili się tylko, że taki pyszny, choć bezglutenowy…
TUTAJ ZNAJDZIESZ PRZEPISY NA INNE BEZGLUTENOWE SERNIKI:
TRADYCYJNY SERNIK BEZGLUTENOWY
BEZGLUTENOWY SERNIK Z ZIEMNIAKAMI
BEZGLUTENOWY SERNIK NA CZEKOLADOWYCH CIASTECZKACH
BEZGLUTENOWY SERNIK Z GALARETKĄ
KOMENTARZE