Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Ten sernik podbił serca wszystkich uczestników bezglutenowych, wiosennych warsztatów w Lesznie. Dobrze wyrośnięty, puszysty, aksamitny… Latem doskonale komponuje się z letnimi dodatkami: z galaretką ze świeżych malin i jagodami.

Dziś kupiłam świeże jagody od dzieci przy drodze i zamierzam upiec jakieś ciasto z musem jagodowym. Z piankowym, lekko kwaskowym. 

 

sernikk (2)zSkładniki (*):

– 1 kg dobrego tłustego sera

– 4 spore ziemniaki ugotowane na sypko

– 6 jaj

– 2 szklanki cukru pudru

– kostka masła

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej bez śladowych ilości glutenu

– 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia

– laska wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego bezglutenowego

– bezglutenowa kaszka kukurydziana lub bezglutenowa bułka tarta

MUS:

– opakowanie śmietanki kremówki (opcjonalnie)

– 500 g świeżych lub  mrożonych malin

– 16 g żelatyny bez śladowych ilości glutenu rozpuszczonej w 50 g zimnej wody

– 70 g cukru pudru

 

sernikk (1)Utarłam tłuszcz, dodałam stopniowo po jednym żółtku i po łyżce cukru oraz zmielony twaróg wraz z ziemniakami. Piekarnik ustawiłam na 180 stopni C. Na końcu włożyłam sztywno ubitą pianę z białek i mąkę ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszałam. Włożyłam do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bezglutenową bułką tartą. Wstawiłam do ogrzanego piekarnika na godzinę – do suchego patyczka.

 

 

sernikW czasie pieczenia nie ruszałam formą. Upieczony sernik zostawiłam jeszcze na kwadrans w wyłączonym piekarniku. Gdy ostygł, przygotowałam mus z malin.  Ugotowałam maliny z cukrem (z dodatkiem paru łyżek wody), zmiksowałam je i dodałam żelatynę rozpuszczoną w zimnej wodzie, a następnie roztopioną w kąpieli wodnej. Ubiłam na sztywno śmietanę z łyżką cukru pudru i posmarowałam nią sernik. Gdy mus ostygł, wylałam go na sernik i wstawiłam do lodówki, by stężał. Ostatnim etapem miało być polanie sernika czekoladą, ale czas było jechać w gości, więc odpuściłam sobie tę polewę.

 

Nie wiem, jak smakował ten sernik, bo od tygodnia nie jem słodyczy. Od gości nie słyszałam jednak słowa krytyki, więc chyba było OK 🙂

(*) Przepis na sernik pochodzi od pani Mirki Karpińskiej, nauczycielki przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie.

TUTAJ ZNAJDZIESZ PRZEPISY NA INNE BEZGLUTENOWE SERNIKI:

BEZGLUTENOWY SERNIK DYNIOWY

BEZGLUTENOWY SERNIK ROSA

BEZGLUTENOWY SERNBEZ SERA

TRADYCYJNY SERNIK BEZGLUTENOWY

SERNIK BEZGLUTENOWY RICOTTA

BEZGLUTENOWY SERNIK WEGAŃSKI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA ZIMNO

BEZGLUTENOWY SERNIK Z ZIEMNIAKAMI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA CZEKOLADOWYCH CIASTECZKACH

BEZGLUTENOWY SERNIK Z GALARETKĄ

BEZGLUTENOWE SERNICZKI Z DAKTYLAMI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA ZIMNO

BEZGLUTENOWY SERNIK Z MAKIEM

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:06:04+00:0013 lipca 2015|

    2 komentarze

    1. aga 21 lipca 2015 w 23:20 - Odpowiedz

      Mogłaby Pani napisać jakiej firmy kupujecie żelatynę i sodę bez śladowych ilości? I galaretki! Czy są one dostępne w normalnych sklepach/ marketach? Dziękuję!

    2. Bezglutenowa Mama 22 lipca 2015 w 14:47 - Odpowiedz

      Żelatynę, sodę kupuje Oetkera. Galaretki i kisiele robię sama lub kupuję z Celiko. Z innych firm są dla mnie zbyt słodkie. W drodze wyjątku zdecydowałabym się na zakup galaretki Winiar.

    Zostaw komentarz



    Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019