Blog

Tatrzański przepis na bezglutenowy chleb na zakwasie

11/09/2018

Tatrzański przepis na bezglutenowy chleb na zakwasie

11/09/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Podczas naszych wakacji bez glutenu w górach, u podnóża Tatr,  z gospodynią naszego pensjonatu stworzyłyśmy przepis na bezglutenowy chleb na zakwasie. Chleb powstał ze zdrowych składników, a niewielki dodatek bezglutenowego mixu dodał mu sprężystości i lekkości. Goście Moich Tatr sięgali po niego chętnie, doceniając domowy wypiek. Zerknijcie na nasz przepis na bezglutenowy chleb na zakwasie. Nim nadejdzie jesień, wprowadźcie go do swojego codziennego menu. Zawarte w nim dobre bakterie pomogą zadbać o jelita i odporność w celiakii

Składniki na bezglutenowy chleb na zakwasie o wadze około 1,5 kg

  • 350 g bezglutenowego zakwasu ryżowego
    PRZEPIS TUTAJ
  • 100 g bezglutenowej mąki ryżowej
  • 100 g bezglutenowej mąki gryczanej
    lub zmielonej kaszy gryczanej
  • 50 g bezglutenowej mąki kasztanowej
  • 50 g bezglutenowej mąki jaglanej
  •  100 g bezglutenowego mixu 
    do wypieków drożdżowych: Mix for Bread
  • 100 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 50 g pestek dyni
    bez zawartości glutenu
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • około 450-500 ml mocno gazowanej wody
  • opcjonalnie do posypania mak 
    bez zawartości glutenu

Wykonanie chleba

  1. Wymieszaj suche składniki: mąki i sól.
  2. W misce miksera umieść 350 g płynnego zakwasu bezglutenowego (słoik z resztą zakwasu zakręć i wstaw do lodówki), dodaj mąki i stopniowo wlewaj wodę.
  3. Wyrabiaj ciasto mikserem (hakami) lub ręcznie przez około 2-3 minuty.
  4. Dodaj pestki dyni i płatki owsiane bezglutenowe i olej i wyrabiaj ciasto na małych obrotach jeszcze przez około 1 minutę.
  5. Ciasto na pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie posmaruj z wierzchu olejem i przykryj miskę folią spożywczą lub bawełnianą, wilgotną ściereczką.
  6. Odstaw miskę na około 7 godzin w nieprzewiewne miejsce, w pokojowej temperaturze. Ciasto w tym czasie tylko lekko podrośnie. 
  7. Po 7 godzinach wymieszaj ciasto dłońmi i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Posmaruj je z wierzchu olejem i wstaw do piekarnika ustawionego na temperaturę około 25-35 stopni C. Ciasto na ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ma tam garować przez 2,5 godziny.
  9. Po tym czasie możesz posmarować wierzch białkiem jaja i posyp makiem lub po prostu posmaruj ciasto ponownie olejem – ale nie wyjmuj formy z piekarnika, by zapobiec skokom temperatury.
  10. Zamknij piec i ustaw temperaturę na 190 stopni C.
  11. Gdy piekarnik osiągnie tę wartość, piecz chleb bezglutenowy na zakwasie przez około godzinę, do suchego patyczka. W razie potrzeby przedłuż pieczenie do 5-10 minut.
  12.  Formę wyjmij z piekarnika i po okołu 10 minutach delikatnie wyjmij z niej chleb wraz z papierem do pieczenia. Chleb studź na metalowej kratce.

Dobre rady od Bezglutenowej Mamy

  • Przechowuj chleb w lnianej ściereczce lub w lnianym chlebaku.
  • Część chleba (w całości lub w kromkach) zamroź.
  • Zakwas pozostawiony w lodówce zachowa świeżość przez około 2-3 tygodnie.
  • Jeśli chcesz upiec kolejny chleb na zakwasie bezglutenowy, po południu wystaw słoik z lodówki. Gdy osiągnie pokojową temperaturę, dokarm go 200 g mąki ryżowej i 200 ml gazowanej wody. Wymieszaj, przykryj i odstaw. Rano bezglutenowy zakwas ryżowy znów będzie wyrośnięty i gotowy do zmieszania z mąkami i pozostałymi składnikami na chleb. 
  • Możesz również uprościć sobie zadanie i z pierwszego ciasta na chleb odłożyć 3 łyżki do słoiczka i wstawić do lodówki. Jeśli chcesz upiec chleb bezglutenowy na zakwasie z dodatkiem poprzedniego ciasta, skorzystaj z przepisu na KLIKNIJ JASNY CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE.
 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się