Blog

Tanie ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej

20/06/2021

Tanie ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej

20/06/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dieta bezglutenowa jest kosztowna, dlatego przepis na tanie ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej to prawdziwy skarb. Tym bardziej, że te mąki są obecnie dostępne zarówno w Lidlu, jak i w POLOmarkecie (tu najtaniej – za 3,99 zł za 500 g), zatem każdy może szybko stworzyć taki deser. I to o każdej porze roku! Nawet, gdy goście już jadą na kawę.

Tanie ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej to pospolite owoce pod kruszonką. Ale nazywam ten deser ciastem, bo kruszonki jest mega dużo. Można je przygotować na bazie masła, ale również margaryny bezmlecznej, wtedy będzie również wegańskie. Owoce? Sprawdzą się zarówno świeże (teraz jest sezon w pełni i spadły ceny), jak i mrożone. Mogą być też zwykłe jabłka. Dzięki temu tanie ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej będzie kosztowało naprawdę grosze. Zapraszam do przepisu. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było  – z przepisami na mące kukurydzianej, ryżowej i innych

Składniki na tanie ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej

forma/naczynie żaroodporne o średnicy około 20 cm

  • 3 duże jabłka
  • opcjonalnie kilka truskawek, garść jagód lub borówek
  • 120 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 100 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła lub wegańskiej margaryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu bez glutenu
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru waniliowego 
  • opcjonalnie 2-3 łyżki mąki migdałowej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy

Jak wykonać tanie ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej?

  • mąki wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, dodaj masło pokrojone w kawałki i rozcieraj, aż powstaną małe grudki ciasta; możesz je zagnieść w większe kawałki; bezglutenową kruszonkę wstaw do lodówki lub do zamrażarki (ale tylko na około 10 minut)
  • piekarnik nastaw na 190 stopni C, opcja góra – dół
  • naczynie żaroodporne lub formę do tarty posmaruj masłem
  • z jabłek wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę (skórkę możesz zostawić lub nie – jak wolisz)
  • wsyp owoce do naczynia; jeśli chcesz dodaj parę truskawek, jagód, borówek itp.
  • na tym etapie możesz dodać mąkę migdałową (jeśli chcesz jej użyć) i wymieszać całość w naczyniu
  • owoce posyp kruszonką, mniejszymi i większymi kawałkami
  • tanie ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej wstaw do piekarnika na środkową półkę na 25-30 minut
  • jeśli pod koniec pieczenia będzie się przyrumieniać, przykryj naczynie folia aluminiową
  • tanie ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej podawaj na ciepło, może być z lodami lub bitą śmietaną; doskonale smakuje również na zimno, z takim samym zestawem lub bez dodatków

Dlaczego osoby z celiakią muszą kupować mąki oznaczone jako bezglutenowe?

Osoba z celiakią musi być na ścisłej diecie bezglutenowej do końca życia. Jak pisałam w moim poradniku i książce z przepisami bezglutenowymi, tacy pacjenci muszą szczególną uwagę zwracać na produkty zbożowe powstające np. z kukurydzy, gryki, ryżu, prosa. Bowiem produkty ze zbóż naturalnie bezglutenowych często są  zanieczyszczone glutenem, a tym samym zabronione w diecie osób z celiakią. Zatem: my musimy korzystać wyłącznie z mąk oznaczonych jako bezglutenowe, z chleba opisanego na etykiecie jako bezglutenowy, z ciasteczek, płatków, makaronów, wafelków i innych produktów zbożowych. takie wyroby muszą być zawsze hermetycznie zamknięte i opisane jako bezglutenowe. 

Przykład? Mąka kukurydziana firmy Melvit i mąka kukurydziana bezglutenowa firmy Balviten, stojące obok siebie na regale w POLOmarkecie to dwa zupełnie inne produkty. Ta z Melvitu jest zakazana w diecie bezglutenowej, a druga – bezpieczna. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się