Dieta bezglutenowa jest kosztowna, dlatego przepis na tanie ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej to prawdziwy skarb. Tym bardziej, że te mąki są obecnie dostępne zarówno w Lidlu, jak i w POLOmarkecie (tu najtaniej – za 3,99 zł za 500 g), zatem każdy może szybko stworzyć taki deser. I to o każdej porze roku! Nawet, gdy goście już jadą na kawę.
Tanie ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej to pospolite owoce pod kruszonką. Ale nazywam ten deser ciastem, bo kruszonki jest mega dużo. Można je przygotować na bazie masła, ale również margaryny bezmlecznej, wtedy będzie również wegańskie. Owoce? Sprawdzą się zarówno świeże (teraz jest sezon w pełni i spadły ceny), jak i mrożone. Mogą być też zwykłe jabłka. Dzięki temu tanie ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej będzie kosztowało naprawdę grosze. Zapraszam do przepisu.
Składniki na tanie ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej
forma/naczynie żaroodporne o średnicy około 20 cm
Osoba z celiakią musi być na ścisłej diecie bezglutenowej do końca życia. Jak pisałam w moim poradniku i książce z przepisami bezglutenowymi, tacy pacjenci muszą szczególną uwagę zwracać na produkty zbożowe powstające np. z kukurydzy, gryki, ryżu, prosa. Bowiem produkty ze zbóż naturalnie bezglutenowych często są zanieczyszczone glutenem, a tym samym zabronione w diecie osób z celiakią. Zatem: my musimy korzystać wyłącznie z mąk oznaczonych jako bezglutenowe, z chleba opisanego na etykiecie jako bezglutenowy, z ciasteczek, płatków, makaronów, wafelków i innych produktów zbożowych. takie wyroby muszą być zawsze hermetycznie zamknięte i opisane jako bezglutenowe.
Przykład? Mąka kukurydziana firmy Melvit i mąka kukurydziana bezglutenowa firmy Balviten, stojące obok siebie na regale w POLOmarkecie to dwa zupełnie inne produkty. Ta z Melvitu jest zakazana w diecie bezglutenowej, a druga – bezpieczna.
KOMENTARZE