Blog

POLOmarket zaczyna cenić klientów na diecie bezglutenowej

17/06/2021

POLOmarket zaczyna cenić klientów na diecie bezglutenowej

17/06/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

POLOmarket wreszcie dostrzega, że klient na diecie bezglutenowej i z celiakią to dobry klient. W czerwcu 2021 r. sieć wprowadziła do stałej sprzedaży kolejne produkty bezglutenowe: mąkę kukurydzianą i mąkę ryżową w bardzo dobrej cenie – po 3,99 zł za 500 g. To kolejne produkty bezglutenowe, które weszły na stałe to tej sieci handlowej. W maju POLOmarket rozpoczął na stałe sprzedaż chleba bezglutenowego Balvitenu, a teraz do asortymentu dołączyły mąki tego samego producenta. Brawo, POLOmarket staje się coraz bardziej przyjazny klientom z celiakią i na diecie bezglutenowej. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było  – z przepisami na mące kukurydzianej i ryżowej

Gdzie klient na diecie bezglutenowej znajdzie mąki w POLOmarkecie?

Klient na diecie bezglutenowej  powinien kupować produkty zbożowe wyraźnie oznaczone jako bezglutenowe. Dlatego brawo dla POLOmarketu za wprowadzenie typowo bezglutenowych mąk od specjalistycznego producenta. Bezglutenowe mąki ryżowa i kukurydziana są ustawione na regale z mąkami, na najwyższej półce. Przed zanieczyszczeniami z opakowań z mąk glutenowych są chronione dodatkowo kartonikami, w których są ustawione. Obok jest m. in. mąka kukurydziana Melvit, która na etykiecie ma ostrzeżenie o zanieczyszczeniu glutenem – tej klienci z celiakią nie mogą kupować, gdyż ryzykują uszkodzeniem kosmków jelitowych. 

Kolejne brawa dla Balvitenu i POLOmarketu za cenę – zarówno mąka ryżowa jak i kukurydziana kosztują po 3,99 zł za 500 g. Te same specjalistyczne mąki (Balvitenu i innych producentów) kosztują w sklepach internetowych znacznie drożej. Zatem klient na diecie bezglutenowej ma dobrą motywację, by wpaść do POLO. 

Bezglutenowa mąka kukurydziana i ryżowa – zastosowanie

Bezglutenowe mąki jednorodne można stosować jako zamienniki mąki pszennej w kuchni gluten free. Oczywiście wymaga to pewnej wprawy, o czym piszę w moim poradniku i książce z przepisami bezglutenowymi „W kuchni Bezglutenowej Mamy” dostępnej w Sklep.bezglutenowamama.pl 

Niemniej jednak mąka kukurydziana i mąka ryżowa mają sporo zastosowań w kuchni bezglutenowej. Wiele przepisów na bazie tych mąk mam w mojej książce kucharskiej, a także na blogu.

  • muffinki bezglutenowe bez miksów KLIK
  • podwójnie czekoladowe babeczki bez miksów KLIK
  • keks bezglutenowy bez miksów KLIK
  • ciasteczka czekoladowe bez miksów KLIK
  • bezglutenowy placek z owocami mojej Mamy KLIK
  • tanie ciasto bezglutenwe z mąki kukurydzianej i ryżowej KLIK

Szkoda tylko, że dyskonty i małe sieci handlowe ograniczają się do wprowadzania tylko bezglutenowych mąk kukurydzanej oraz ryżowej. Rozumiem, że one są najtańsze, ale z drugiej strony o wiele ciekawsze i bogatsze w zastosowaniu są bezglutenowe mąki jednorodne z innych zbóż. Choćby sam Balviten ma w ofercie aż 10 bezglutenowych mąk jednolitych KLIK! Są wśród nich takie skarby, jak mąka z komosy ryżowej, mąka teff, gryczana, kokosowa, z konopi. Z drugiej strony – są one mniej popularne i droższe, zatem nie rotowałyby na półce. I przyciągnęłyby zapewne mniejszą grupę klientów na diecie bezglutenowej, tych bardziej świadomych, poszukujących nietuzinkowych produktów. Dla nich zatem pozostają sklepy internetowe, a POLOmarket i tak dobrze, że ma w stałej ofercie zarówno chleb bezglutenowy KLIK (na zdjęciu poniżej) jak i mąki. Może przyjdzie moment, że podobnie jak Netto stworzy osobny regał dla klientów na diecie bezglutenowej i z celiakią?

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się