Blog

26

Szybki kurs o kaszach i ziarnach

11/12/2015

Szybki kurs o kaszach i ziarnach

11/12/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na Facebooku i w e-mailach pytacie dość często o bezglutenowe kasze i ziarna. Niemal wszystkie kasze, ale również mak, fasola, ryż, słonecznik czy kaszka kukurydziana mają ostrzeżenie o możliwej obecności glutenu bądź o zanieczyszczeniach krzyżowych glutenem. W świetle najnowszych ustaleń, faktycznie nie można ich użyć w bezglutenowej kuchni, ale niektóre można dodatkowo przebrać dłońmi na talerzyku (szczegóły poniżej). Kto nie lubi zabawy w Kopciuszka, może poszukać ziaren i kasz wyraźnie określonych jako produkty bezglutenowe. Obecnie oferują je m. in. firmy Denver Food i Pięć Przemian, czy Soligrano (w Lidlu)

 

Skąd gluten w słoneczniku?

owsiane radix bis (2)Ryż, fasola, kasza gryczana i jaglana, słonecznik, kaszka kukurydziana czy amarantus są naturalnie bezglutenowe, tzn. ich ziarna nie zawierają glutenowych białek.

Są dozwolone i wręcz wskazane w diecie bezglutenowej. Ich producenci jednak ostrzegają na etykietach przed śladowymi ilościami glutenu (uwaga błąd producentów! – według obecnych przepisów należy umieszczać napis: „produkt może zawierać zboża, gluten…” – KLIK SZCZEGÓŁY).

Skąd gluten w ryżu, kaszy czy słoneczniku?

Otóż najczęściej ziarna bezglutenowe i glutenowe bywają zbierane tymi samymi maszynami rolniczymi, trafiają do tych samych silosów, a potem na halach produkcyjnych są paczkowane  na tych samych maszynach. Co gorsza, od niedawna wiele firm, z przyczyn ekonomicznych, na tej samej hali paczkuje kaszę gryczaną, ryż, soczewicę, ale również pszenicę, bułkę tartą czy kaszkę mannę. 

KLIK – PRZECZYTAJ WIĘCEJ O ZANIECZYSZCZENIACH KRZYŻOWYCH GLUTENEM

 

kombajnDlatego często zdarza się, że w opakowaniu kaszy gryczanej czy jaglanej znajdziemy aż kilkanaście innych ziaren, wyraźnie odróżniających się wyglądem. To najczęściej pszenica, żyto czy owies, ale bywają także inne, drobniejsze ziarna albo połamane ziarenka, a także niewidoczne goły okiem pyły bułki tartej czy mąki pszennej. To może być właśnie ten gluten, przed którym ostrzega producent. 

Po ugotowaniu zjedlibyśmy kaszę gryczaną i parę ugotowanych ziaren żyta czy pszenicy oraz drobiny np. glutenowej bułki tartej (to już trucizna dla kosmków jelitowych). I to już zaszkodzi osobie chorej na celiakię lub z alergią na gluten/pszenicę/żyto. Jak więc postępować, gdy na etykiecie  naturalnie bezglutenowej kaszy czy siemienia lnianego znajdziemy ostrzeżenie o możliwej obecności glutenu? 

 

To nie ostrzeżenie bez pokrycia

ziarna (2)

 

Skoro producent ostrzega o możliwej obecności glutenu, to wie, co robi. Nie jest to ostrzeżenie bez pokrycia. W świetle najnowszej wiedzy i ustaleń – osoba z celiakią lub alergią na gluten nie może zjeść kaszy czy ryżu (lub fasoli, soczewicy, ciecierzycy itp.), na opakowaniu której jest takowe ostrzeżenie. Nie pomoże – tak jak to działało dotychczas, w świetle tamtejszej wiedzy – przebranie ziaren i wyjęcie tych glutenowych. Bo o ile wyjmiemy ziarna, to nie wyczyścimy przecież naszej kaszy z pyłów mąki pszennej. Z zasady więc nie kupujmy takich produktów. 

 

 

Gdy nie ma żadnego ostrzeżenia

Na etykietach wielu naturalnie bezglutenowych ziaren nie ma żadnego ostrzeżenia o możliwej zawartości glutenu. Jak wtedy postąpić? Zasada jest jedna: jeśli jest to wyrób dużego i znanego producenta to możemy mu zaufać i kupić produkt (np. Sonko, Risana). W domu jednak i tak warto przebrać kaszę na talerzyku i samodzielnie sprawdzić, czy nie tam obcych ziaren. Gdzie Bezglutenowa Mama najczęściej kupuje ziarna? Kupuję ryż basmati i jaśminowy w Lidlu, a także ryż pełnoziarnisty basmati i kaszę gryczaną w Denver Food. Z Pięciu Przemian niedawno zamówiłam bezglutenową kaszę owsianą i kaszę jaglaną – była oczywiście dobrze oznaczona, bezpieczna i pyszna. 

 

 

 

Małe ziarna i płatki

Drobne kasze, jak np. kasza kukurydziana, ale również np. amarantus czy teff kupujmy tylko z napisem „produkt bezglutenowy”. Podobnie jest z płatkami np. jaglanymi czy ryżowymi. 

 

W marketach i sklepach ze zdrową żywnością zaczynają pojawiać się ekologiczne kasze i ziarna oznaczone przekreślonym kłosem, m. in. z polskich firmy Denver Food i Pięć Przemian, niemieckiej Schnitzer oraz z czeskiej ProBIO. One są OK.

ziarna (1)Produkty licencjonowane lub oznaczane jako bezglutenowe czy BIO są czasem droższe od  produktów bez przekreślonego kłosa, co jest oczywiście uzasadnione. Są bowiem ekologiczne, niemodyfikowane genetycznie, a na dodatek producenci zdobywają surowiec u sprawdzonych producentów i sami dodatkowo go badają.

W naszym bezglutenowym  domu stosujemy zarówno kasze i ziarna z przekreślonym kłosem, jak i te zwyczajne, tańsze, kupowane w marketach. 

 

Gdy jem kaszę, nie grymaszę

Bezglutenowe kasze i ziarna powinniśmy jeść codziennie, by uzupełniać niedobory pokarmowe, odżywiać stawy, „oliwić” mózg i czerpać dziesiątki innych korzyści. To temat na osobny, obszerny artykuł.

Teraz chcę tylko podkreślić, że niezwykle ważne jest włączenie tych produktów do codziennego menu zdrowej diety bezglutenowej. Nawet, jeśli wymaga to od nas zamawiania kasz bezglutenowych w internetowych sklepach.  Przykład? W naszym domu kilka razy w tygodniu jada się zamiennie: brązowy ryż,  nasiona amarantusa, białą kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, ciecierzycę, fasolę, sorgo, quinoę. Ziemniaki pojawiają się na talerzach najwyżej raz w tygodniu.  I gdy niedawno zrobiłam dzieciom badania m. in. określające poziom wit. B, wyniki wyszły znakomite. Mimo, że konwencjonalna dieta bezglutenowa (oparta na gotowych produktach) jest z reguły uboga w ten składnik…

Restauracje i stołówki

W restauracjach i barach kucharze serwują coraz częściej kaszę gryczaną lub jaglaną, rośliny strączkowe, a potrawy ozdabiają pestkami dyni czy słonecznika. Bywa, że oznaczają te dania jako bezglutenowe, choć nie mają „czystych” ziaren. Dlatego w barach i restauracjach unikaj zamawiania takich potraw. Bezpieczniejsze będą ziemniaki z masłem i ryba lub mięso grillowane na czystej podkładce.

 

KOMENTARZE (26)

Zdrowitek 09/06/2021 20:53
Bardzo fajny wpis – mega wartość dla mnie. Myślałem, że jestem wyedukowany w tym temacie, ale o kilku faktach nie miałam pojęcia. Dziękuję!
Kasia 30/12/2019 08:55
Kasza jaglana to mój ulubiony produkt w kuchni. Głównie dlatego, że jest tak uniwersalny. Nadaje się do dań wytrawnych, wszelkie sałatki, dodatki do mięs ale również fajnie wychodzi na słodko. Mój ulubiony przepis to budyń jaglany. Rozgotowana kasza, banan, mleko kokosowe, trochę kakao i erytrolu. Wszystko miksuję a poźniej na wierzch dodaje prażone orzechy i dżem bez cukru. Super sprawa :)
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 30/12/2019 21:50
Brzmi tak apetycznie, że już robię się głodna :)
Paweł 14/10/2019 20:49
W tym samym artykule i w odpowiedziach do komentarzy pojawiają się sprzeczne informacje. Pisze Pani, że informacja o śladowych ilościach glutenu, dyskwalifikuje produkt z uwagi na możliwość nie tylko obecności innych ziaren ale tez np. tartej bułki. Wcześniej i w komentarzu dot. kaszy gryczanej pisze Pani ze kasze mozna przebrać i jest ok. Czy artykuł był aktualizowany i w pierwszej wersji przebieranie bylo dozwolone a później juz nie? Jak to jest? Pytam, ponieważ mam problem z produktami jak soczewica, groch czy fasola. Zawsze trafiam, na te z obecnością glutenu. I drugie pytanie: jak z tym problemem radzą sobie restauracje bezglutenowe. Czy zamawiają produkty typowo bezglutenowe? Gdzie, w tak dużych ilościach?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 21/10/2019 09:45
Paweł, dzięki za sygnał. Wpis był jakiś czas temu aktualizowany i faktycznie teraz wymagał również aktualizacji komentarzy Bezglutenowej Mamy. Z zasady w celiakii lepiej kupować ziarna oznaczone jako bezglutenowe - no. Denver Food czy Pięć Przemian. Restauracje i bary nie radzą sobie z tym tematem. Dlatego jeśli już jadam poza domem, to ziemniaki i ewentualnie ryż plus mięso grillowane bez przypraw i warzywa. A kasze w dużych ilościach - w opakowaniach po 5 kg - można kupić np. w Denver Food hurtowo. Podobnie przyprawy - Magros oferuje przyprawy bezglutenowe w opakowaniach dla gastronomii. Powodzenia w diecie :)
Paulina 26/05/2019 21:57
dziekuje,zatem df bedzie i u nas a co z popcornem w kinie czy robionym w domu?
Bezglutenowa Mama 27/05/2019 09:22
W domu robię popcorn też z Denver Food. Odnośnie kina: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe-przekaski-w-kinie/
Paulina 25/05/2019 18:57
ktos wyzej napisal ze znow denver zanieczyszczony;( jaka konkretnie kupic kaszę gryczana ciemna i bezpieczna? u nas dopoero diagnoza od 4 dni..jestem przerazona ta rewolucja w zyciu..corka 14 l tym bardziej.
Magdalena 30/07/2019 11:38
Kaszę paloną można sobie zrobić samodzielnie na patelni, wystarczy chwilę ją podprazyc i będzie palona.
Bezglutenowa Mama 26/05/2019 12:18
Spokojnie - nie słyszałam, aby Denver Food był zanieczyszczony. Firma ma wyłącznie bezglutenową pakowalnię i magazyny, a kaszę kupuje w miejscu, w którym kupują wszyscy inni bezglutenowi odbiorcy.
Tathiana 16/10/2018 23:24
Witam, napiszcie proszę dlaczego lepsze produkty kupowane luzem nie w woreczkach? Czy jest różnica w produkcie, czy chodzi głównie o nie sprzyjanie produkcji plastików? Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 17/10/2018 12:58
Tathiano, to ważne z punktu widzenia osoby chorej na celiakię: jak ugotuje ryż lub kaszę w woreczku, to nie dostrzeże tam ewentualnych obcych ziaren. A jak będzie gotować kaszę z worka np. o wadze 0,5-1 kg, oznaczonego jako kasza bezglutenowa, to dostrzeże ewentualne obce ziarna. Co prawda takowe nie powinny się zdarzyć w produkcie oznaczonym jako bezglutenowy, ale lepiej zawsze zerknąć :). Bezpieczne ziarna ma marka Denver Food.
Paweł 08/06/2018 13:24
Chciałbym dopytać. Czy bezglutenowość w wyżej wymienionych firmach dotyczy tylko kasz gryczanych niepalonych? Osobiście preferuję paloną kaszę, stąd moje zapytanie bo innych nie znalazłem niż białych, niepalonych. Ktoś zna może jakąś kaszę paloną ogólnie dostępną a bezpieczną?
Magdalena 30/07/2019 11:39
Kaszę paloną można sobie zrobić samodzielnie na patelni, wystarczy chwilę ją podprazyc i będzie palona.
Joanna 25/04/2018 17:18
Niestety Denver Food nie jest firmą bezpieczną dla osób z celiakią. W kaszy gryczanej wielokrotnie znajdowałam ziarna pszenicy.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 27/04/2018 10:29
Denver Food jest OK - swego czasu ziarna były zanieczyszczone dzikim owsem (bezglutenowym) - obecnie już się nie spotyka tych zanieczyszczeń, widziałam wiele badań tej firmy, są naprawdę OK. My ich używamy.
Ilona 20/05/2019 10:07
znowu są zanieczyszczone :(
Ada 25/02/2018 19:14
Bezglutenowa Mamo, w ostatnim numerze "Bez Glutenu" (zakładam, że masz, str. 40-45) jest artykuł o przebieraniu kasz i jest tam napisane, że jeśli znajdziemy glutenowe ziarenka w kaszy to osoba z celiakią już tej kaszy nie powinna jeść. Tak samo jest napisane, że nie da się wypłukać kaszy z ewentualnego osadu glutenowego z miejsca pakowania (gluten się przykleja). Przeraziło mnie to trochę bo do tej pory przebierałam i płukałam. Co Ty na to BM?
Bezglutenowa Mama 26/02/2018 07:40
Ado, jeszcze nie przeczytałam wszystkich artykułów. W kwestii przebierania ziaren - jeszcze rok temu, gdy działałam w programie, szkolenie Menu bez Glutenu Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej instruowało restauratorów, by przebrać kasze z glutenowych ziaren. Była to wiedza oparta na wielu doświadczeniach. Dziś wiemy, że pakowanie ziaren odbywa się na tych samych halach, co np. mąka pszenna czy kasza manna. Dlatego w świetle obecnej wiedzy: przebranie ziaren i wypłukanie ich nie gwarantuje bezglutenowości. Kupujemy zatem tylko kasze i strączki specjalistycznych producentów, np. Pięć Przemian, Denver Food, Soligrano itd.
Ania 03/04/2016 19:38
Bardzo Pani dziekuje za ogrom wiedzy, która sie Pani z nami dzieli, ja jestem celiakiem od urodzenia a zdiagnozowanym niedawno po 40 tace ;) dzieki Pani wiem jak jeść dobry, bo odparowany chleb i teraz ze nie muszę panikować z kasza gryczana ze śladowymi ilościami glutenu, bo takiej czystej nie znalazłam nigdzie a juz brakuje mi jej smaku
Bezglutenowa Mama 04/04/2016 13:02
Dieta bezglutenowa bez kaszy gryczanej byłaby mało zdrowa :) - zatem miłego przebierania i powodzenia :)
Małgosia 11/01/2016 22:06
Jakiej kaszy gryczanej Pani używa?
Bezglutenowa Mama 12/01/2016 09:01
Małgosiu - używam kasz bezpiecznych producentów np. Denver Food, Soligrano czy Pięć Przemian.
Małgosia 12/01/2016 20:20
Bardzo dziękuję :)
Magdalena 11/12/2015 22:10
Bardzo fajny post, dzięki :-) Też lubię podane przez Ciebie firmy. Zarówno Denver jak i Pro-Bio mają szeroką ofertę, która stale się powiększa o nowe produkty, na całe szczęście dla bezglutenowców :-)
admin 14/12/2015 13:33
Tak, to firmy nam przyjazne :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się