Blog

Świeży chleb bezglutenowy z Balvitenu

17/01/2018

Świeży chleb bezglutenowy z Balvitenu

17/01/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czy Twój chleb bezglutenowy udaje się pokroić na cieniutkie i kształtne kromki, tak jak lubią dzieci? Czy szukasz chleba bezglutenowego, który się nie kruszy? Balviten, czołowy polski producent pieczywa bezglutenowego, wprowadził z Nowym Rokiem kolejną nowość. To niekrojony ŚWIEŻY CHLEB – BOCHENEK JASNY na zakwasie gryczano-ryżowym. Jest pyszny i mięciutki, na dodatek pachnie jak z domowej piekarni. Uzależnia! Można go zamawiać samodzielnie lub w sklepikach EKO z żywnością bezglutenową. Co ważne – zachowuje świeżość nie przez 5 dni, jak podaje producent, ale przez 7-8. Sekret tkwi w sposobie przechowywania…

Świetnie się kroi i smakuje

Od dawna szukałam świeżego chleba bezglutenowego w kształcie bochenka, który tak doskonale by się kroił. Zależało mi na bochenku bezglutenowym w całości – bo taki chleb wolniej wysycha. I znalazłam – to nowość w ofercie firmy Balviten. Świeży chleb – bochenek jasny łatwo się kroi na bardzo cienkie kromki – tak jak lubię. Miąższ chleba jest miękki, ale mimo to udaje się łatwo rozprowadzić na nim masło (nie kruszy się). Podoba mi się również kolor i kształt – kromki tego chleba wyglądają jak glutenowe, a to ważne dla dzieci na diecie bezglutenowej, które często mają trudności z zaakceptowaniem nowego smaku pieczywa gluten-free. No i najważniejsza sprawa – ten świeży chleb bezglutenowy jest pyszny. U nas znika w mig, sięga po niego nawet glutenowy Daniel. 

Zakwas – dla zdrowia i smaku

Świeży chleb – bochenek jasny Balvitenu powstał na bazie zakwasu gryczano-ryżowego. Zakwas – o czym wielokrotnie pisałam – ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Warto jak najczęściej sięgać po pieczywo bezglutenowe na zakwasie. Ale uwaga: w składzie tego chleba są również drożdże, więc nie jest to produkt dla osób z nietolerancją drożdży. Co ważne – to chleb bezglutenowy bez gumy guar, bez mleka czy jaj. Jedynym alergenem jest soja.

Mimo, iż w składzie tego chleba jest mąka gryczana (to cenne źródło białka i błonnika), nie jest ona dominującym smakiem. Dlatego to pieczywo przypadnie do gustu również dzieciom. Świetnie smakuje z samym masłem oraz z wszelkimi dodatkami – wytrawnymi i słodkimi.  Chleb pozostaje długo świeży – sprawdzi się więc w śniadaniówce ucznia i przedszkolaka na diecie bezglutenowej

Bochenek bezglutenowy o wadze 400 g kosztuje niespełna 8 zł i można go zamawiać w sklepie internetowym Balvitenu oraz w stacjonarnych sklepikach EKO. Chleb zachowuje świeżość przez 5 dni, ale jest dobry nawet 7-8 dni po wypieku. O jedno Was proszę: po otwarciu nie przechowujcie go w worku, ale w lnianym worku lub chlebaku do pieczywa.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się