Firma BEZGLUTEN spod Krakowa będzie jednym z wystawców na II. Wielkopolskim Dniu Diety Bezglutenowej w Lesznie. Na jej stoisku będzie można spróbować i kupić w bardzo okazyjnych cenach m. in. świeże pieczywo bezglutenowe na miodzie. Na bezglutenowym pikniku spróbujecie też baaardzo czekoladowych muffinek bezglutenowych. Wiem z licznych rozmów, że smakują dzieciom z celiakią i dorosłym na diecie bezglutenowej.
Mieliśmy okazję spróbować niedawno świeży chleb bezglutenowy jasny z miodem (na zdjęciu) oraz chleb wieloziarnisty. Chleb ma tylko kilka dni ważności i jest pyszny od razu po otwarciu opakowania. Firma BEZGLUTEN podkreśla, jej że pieczywo bezglutenowe zawiera wiele cennych składników. oto one:
Miód wielokwiatowy – nadaje naturalną słodycz w zastępstwie białego, rafinowanego cukru. Drożdże z witaminą D – naturalne źródło witaminy D która pomaga m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz utrzymaniu zdrowych kości. 2 kromki to 20,5 % dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Cibora jadalna (chuffa) – jej spożycie wspomaga trawienie oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Cibora jest naturalnym środkiem przeciwskurczowym oraz przeciwbólowym. Zalecana jest alergikom. Mąka jaglana – ma właściwości zasadotwórcze i oczyszczające organizm. Zawarte w niej składniki pozytywnie wpływają na prace naszego mózgu. Błonnik psyllium czyli babka płesznik – ma silne działanie oczyszczające i regulujące pracę jelit.
Firma BEZGLUTEN na naszym wielkim pikniku rodzinnym w Lesznie będzie również zachęcać do spróbowania bezglutenowych muffinek czekoladowych – zawierają dużo czekolady i również mają tylko kilkudniowy termin przydatności do spożycia. Te czekoladowe muffinki bezglutenowe opakowane są w jednorazowe, plastikowe pojemniki, więc można je wziąć w podróż czy na drugie śniadanie bezglutenowe do przedszkola lub szkoły (dokładając do śniadaniówki sporą porcję warzyw i owoców).
Polscy producenci prześcigają się od niedawna w produkcji świeżego pieczywa bezglutenowego. Doceniają je dzieci z celiakią, a także dorośli na diecie bezglutenowej. Na stoisku firmy BEZGLUTEN na pikniku bezglutenowym w Lesznie pojawią się kolejne nowości: chleb bezglutenowy jasny (bardzo smakuje naszej Zosi), chleb z chia, chleb z dynią i żurawiną, chleb z ziarnami (m. in. siemię lniane, słonecznik, amarantus, quinoa). Nie wiadomo, czy będzie je można kupić, ale na pewno będą wystawione do degustacji.
KOMENTARZE