Blog

Smakują wszystkim sezonowe ciasta bezglutenowe od Putki

25/08/2020

Smakują wszystkim sezonowe ciasta bezglutenowe od Putki

25/08/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Sezonowe wypieki bezglutenowe – to specjalność piekarni-cukierni Putka Bez Glutenu. Wiosną pisałam o ich drożdżówkach suto nadziewanych malinami (jak widzę w sklepie, nadal są w ofercie, podobnie jak maliny na straganach), o jagodziankach ze świeżymi jagodami (poza sezonem są mrożone), a nowością jest bezglutenowe ciasto sezonowe ze świeżymi jagodami. Do oferty wróciła też dzisiaj pyszna jesienna tarta ze śliwkami, mniam mniam. Ciasto z jagodami podawałam na koloniach dla dzieci z celiakią, zachęciłam też gospodynię pensjonatu Moje Tatry do zamówienia tego ciasta. Pomysł się sprawdził, tym bardziej, że Ela wszystkim gościom, nawet glutenożercom, serwuje 100% dietę bezglutenową. Zatem wszystko, co pojawia się na stołach, musi być atrakcyjne również dla tych, którzy nie mają pojęcia o diecie bezglutenowej. Tak jak podejrzewałam: sezonowe ciasto ze świeżymi jagodami dostało od gości najwyższą ocenę, dlatego Ela na ten tydzień złożyła kolejne zamówienie. Kto spędza lub zamierza spędzić w Białym Dunajcu ostatnie dni wakacji bez glutenu, załapie się na sezonowe ciasto jagodowe. Innym pozostają zakupy w sklepach Putki w centralnej Polsce lub w sklepie internetowym. Spiesz się, póki w lesie rosną jagody, a jak się spóźnisz, zerknij na bezglutenową tartę ze śliwkami….

Prosty skład, efekt – znakomity

Ciasto z jagodami, tak jak zdecydowana większość wypieków Putki Bez Glutenu, ma krótki i prosty skład: jaja, skrobia pszenna bezglutenowa, jagoda (17%), olej rzepakowy, cukier, woda, błonnik naturalny (groch), skrobia ziemniaczana, mleko, substancja spulchniająca: proszek do pieczenia (E450, E500), aromat waniliowy. Podoba mi się, że użyto prawdziwe jajka (a nie np. pasteryzowanej masy jajecznej czy jaj w proszku), cukier zamiast syropu glukozowo – fruktozowego, olej zamiast margaryny. Jagód jest sporo – aż 17%. Nie przytłaczają, a jednocześnie nadają przyjemny, lekko kwaskowy smak. Babka jest lekko wilgotna i puszysta, łatwo się kroi, nie kruszy się – to jej kolejne zalety. Wśród alergenów są: mleko, jaja  i skrobia pszenna bezglutenowa, nie ma natomiast soi, dość często w bezglutenowych wyrobach.

Glutenożercy, spędzający z rodzinami wakacje bez glutenu w pensjonacie Moje Tatry w Białym Dunajcu, byli zachwyceni. Bezglutenowcy – oczarowani rzecz jasna. Najbardziej nas zaskoczyło pytanie 30-letniej Kasi, która dopiero od kilku tygodni ma rozpoznaną celiakię (i dlatego przyjechała do Moich Tatr, by odpocząć i zdobyć wiedzę o diecie bezglutenowej). Otóż warszawianka przyszła do kuchni i spytała, czy to ciasto na pewno jest bezglutenowe, bo smakuje jak tradycyjna babka, którą jadła przez całe życie u swojej babci…

Bezglutenowa tarta ze śliwkami – na jesień

We wrześniu, już po raz kolejny w ofercie jesiennej Putki Bez Glutenu, pojawia się bezglutenowa tarta owocowa ze śliwkami KLIK. Zawiera aż 39% śliwek – to naprawdę sporo. Ma lekkie, nieco puszyste ciasto, a owoce są pokryty galaretką, co zwiększa doznania estetyczne i smakowe. Tarta jest dobrze opakowana i zabezpieczona – żaden kurier nie jest w stanie jej naruszyć. Wiem, bo zamawiałam ją już chyba z pięć razy – KLIK – moja opinia o tej tarcie.

Jeśli jednak najbardzej cenisz sobie domowe wypieki bezglutenowe, podrzucam przepis na bezglutenową tartę ze śliwkami KLIK, w której jest aż kilogram śliwek i dodatek mąki z ciecierzycy, pełnej białka. 

Ważne dla diabetyków z celiakią i na diecie bezglutenowej

Putka Bez Glutenu, jako jeden z nielicznych producentów gluten-free, w sklepie internetowym KLIK, podaje ważne informacje dla diabetyków. Ponieważ celiakia i cukrzyca typu 1 lubią iść w parze, tabela podająca wymienni węglowodanowe (WW) oraz białkowo – tłuszczowe (WBT) znacznie ułatwia komponowanie posiłków. Zresztą: cukrzyca typu 2 również występuje u osób z celiakią (tak samo, jak w populacji ludzi bez celiakii) i również wymaga specjalnej diety. Zatem tabela z wymiennikami jest niezwykle pomocna i brawo dla piekarni za takie ułatwienie. Oczywiście ciasto bezglutenowe z jagodami również  w sklepie internetowym ma taką tabelę.

Wracając do sezonowego ciasta bezglutenowego ze świeżymi jagodami i tarty ze śliwkami – można je kupić w stacjonarnych sklepach Putki na Mazowszu i w województwie łódzkim, w niektórych piekarniach współpracujących np. w Szczecinie czy Wolsztynie sieć Asprod, w Poznaniu w cukierni – piekarni Piskorska (na zdjęciu poniżej) oraz przez całą dobę w sklepie internetowym KLIK.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się