W mojej rodzinie słodkie wypieki bezglutenowe na Wigilii są obecne zawsze, bo przecież w tę noc nie tuczą 🙂 Talerz z ciastem bezglutenowym wystawiamy na stół dopiero po Wigilii, gdy odpakujemy prezenty i cieszymy się ciepłem domowego ogniska. Jakie ciasta bezglutenowe goszczą w naszym domu w Boże Narodzenie? Zawsze jest sernik, piernik i makowiec – to podstawa. Od mojej Mamy nauczyłam się, że w święta jada się domowe ciasta – zero takich sklepowych. Tym bardziej, że ciasta bezglutenowe były w latach 80-tych niedostępne. Było tak: albo pieczesz, albo nie jesz 🙂 Ale czasy się zmieniły, dziś jesteśmy zapracowane, a bezglutenowe ciasta na Boże Narodzenie można kupić już w wielu miejscach. Od wyboru, do koloru. Oferta jest tak bogata i doskonała, że ciasta bezglutenowe możemy serwować wszystkim domownikom i wigilijnym gościom. Jak co roku świeże, słodkie wypieki bezglutenowe można kupić przez internet. Jednym ze sklepów jest Putka Bez Glutenu, który ostatnie zamówienia będzie wysyłał jeszcze w poniedziałek, dzień przed Wigilią.

Kiedy upiec bezglutenowe ciasta na Boże Narodzenie?

O ile pierogi bezglutenowe czy uszka i paszteciki możemy przygotować wcześniej zamrozić, z ciastami nie jest już tak łatwo. Bo jak zamrozić keks, babkę piaskową czy piernik bezglutenowy? Owszem, mrożenie dobrze zniesie sernik, strucla makowa czy placek z makiem, ale przecież nie przygotujemy całej Wigilii z mrożonek 🙂

Moja Mama piekła ciasta zawsze w wieczór i noc poprzedzającą Wigilię. Turkotał mikser, a piekarnik pracował na pełnej mocy. Mama mówiła, że właśnie wieczorem jest najlepszy czas, bo nikt jej nie przeszkadza i nie ma ryzyka zakalca 🙂 Tej tradycji nie przeniosłam do swojego domu, może dlatego, że mam małą rodzinę i nie muszę piec kilku blach ciast bezglutenowych. Zazwyczaj słodkie wypieki powstają u mnie w wigilijny poranek, gdy większość potraw jest już gotowa. Wyjątkiem są pierniczki bezglutenowe, które pieczemy z dziećmi 2-3 tygodnie przed Bożym Narodzeniem. Ale – jak podkreślam – przygotowuję Wigilię tylko dla czterech osób i psa – a to pozwala na nieco inny rozkład zajęć, niż przy bezglutenowej Wigilii dla 8-12 osób i więcej 🙂 

A może kupić słodkie wypieki bezglutenowe na Wigilię?

Domowe ciasta bezglutenowe mają wiele zalet i często to podkreślam. Nawet, jeśli Wasze dziecko od niedawna ma stwierdzoną celiakię i kompletnie nie rozumiecie jeszcze zasad wypieku ciast gluten-free, nie znacie mąk ani dodatków – to i tak zachęcam do podjęcia wyzwania. Bo pierwszy makowiec bezglutenowy z zakalcem będzie miał w składzie tyle miłości! Ale są sytuacje, gdy warto skorzystać z oferty sprawdzonych cukierni czy piekarni bezglutenowych. Oto przykłady:

  • w 10-osobowej rodzinie jest tylko jedna osoba na diecie bezglutenowej i przygotowanie tylu ciast bezglutenowych jest niezwykle czasochłonne i kosztowne; wtedy wygodniej i taniej kupić małe porcje różnych ciast bezglutenowych dla tej właśnie osoby;
  • samotna osoba na diecie bezglutenowej też nie upiecze dla siebie blachy piernika, blachy sernika i blachy makowca – bo tego najzwyczajniej w świecie „nie przerobi”;
  • gospodyni szykująca wieczerzę wigilijną dla wielu osób, w tym tylko jednej na diecie bezglutenowej, nie ma możliwości bezpiecznego przygotowania dań i ciast gluten-free; wtedy lepiej niech kupi gotowe wypieki;
  • gdy masz celiakię i idziesz w gości na Wigilię lub podwieczorek w Boże Narodzenie, weź ze sobą albo blachę ciasta dla wszystkich albo opakowanie sernika czy piernika dla siebie
  • są osoby, które mają dwie lewe ręce do słodkich wypieków, nie tylko bezglutenowych; wtedy gotowce ciasta bezglutenowe na Wigilię są niezastąpione
  • na szkolną lub przedszkolną Wigilię, gdyż placówki oświatowe nie zawsze chcą przyjmować domowe jedzenie na wspólny stół – wtedy sprawdzi się np. hermetycznie zapakowane ciasto lub pierniczek

Gdzie zamówić ciasta bezglutenowe na Wigilię i Boże Narodzenie?

W Polsce przybywa cukierni bezglutenowych, które oferują najróżniejsze smakołyki na święta, w tym świeże ciasta. Niektóre z nich działają tylko lokalnie i nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej. Najbardziej znaną w Polsce piekarnią i cukiernią bezglutenową, prowadzącą jednocześnie sklep internetowy, jest Putka Bez Glutenu KLIK. W jej tegorocznej ofercie świątecznej znajdują się: szarlotka, ciasto zebra (wprowadzono ponownie na specjalne życzenie klientów), sernik o ulepszonej masie (czyli jeszcze bardziej puszysty) i oczywiście: ciasto makowe, piernik bezglutenowy przekładany doskonałymi powidłami oraz brownie, tak uwielbiane przez dzieci. Z „nie” słodkich wypieków nowością u Putki są bezglutenowe paszteciki z kapustą i pieczarkami.

Klasykę świątecznych ciast bezglutenowych oferuje również najstarsza w Polsce cukiernia  – Glutenex KLIK. Tu znajdziemy tradycyjnie sernik, pierniczki, szarlotkę, figurski z białej i mlecznej czekolady, muffinki oraz roladę biszkoptową z kremem wiśniowym oraz struclę z makiem, oblaną czekoladą doskonałej jakości (czekoladę to Glutenex ma najlepszą w Polsce, wiem co mówię 🙂 ). Nowość – pierwsze polskie ciasto panettone bezglutenowe wprowadziła właśnie Incola. Gdzie je kupić? Zerknijcie na profil Incoli na Facebooku KLIK.

Słodkie wypieki bezglutenowe  pieczywo można również zamówić w sklepach internetowych: Zdrowa Micha, Bezglutenowy Hert, piekarnia bezglutenowa Żurek. Stacjonarnie wybór sklepów jest znacznie większy, to m. in. WOLNA Piekarnia Bezglutenowa i Pochleb (Poznań), Vaniliowa (Przeźmierowo), BEZ (Poznań, Łódź i Kraków), Zakręcona Kawiarenka (Kraków), Atelier Smaku (Trójmiasto) itd.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-12-04T10:39:22+00:004 grudnia 2019|