Najlepszy sernik bezglutenowy na lato powinien być lekki i oczywiście bardzo owocowy. Gdy więc zdobyłam truskawki od zaprzyjaźnionego ogrodnika, nie zastanawiałam się długo. Wczoraj po pracy przygotowałam serniczki bezglutenowe z truskawkową pianką – na ciasteczkowym spodzie bezglutenowym. Puszyste, mocno owocowe, na bazie śmietanki kremówki – rozpływały się w ustach. Jeśli więc pytacie o sernik bezglutenowy na lato, polecam dzisiejszy przepis. Serniczki bezglutenowe na ciasteczkowym spodzie możecie przygotować w dużej formie lub w mniejszych foremkach. W każdej postaci smakują doskonale!
Formę lub foremki posmaruj masłem i obsyp np. bezglutenową bułką tartą. Ciasteczka owsiane bezglutenowe pokrusz w misce i wymieszaj z miękkim masłem oraz karobem bezglutenowym. Powstałą masą wyłóż spód foremek – lekko dociśnij. Odstaw. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
Truskawki zblenduj. W misce wymieszaj twaróg ze śmietaną i budyniem bezglutenowym, dodaj zblendowane truskawki. W osobnej misce zmiksuj jaja z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawaj porcjami masę twarogową. Powstanie dość rzadka masa – właśnie taka ma być. Jeśli jednak obawiasz się, że jest zbyt rzadka, możesz dodać 1-2 łyżki przesianej skrobi ziemniaczanej bez śladowych ilości glutenu. Masę twarogową wylej na przygotowane wcześniej spody ciasteczkowe bezglutenowe. Formy wstaw do piekarnika na około 40 minut. Piecz do suchego patyczka. W razie potrzeby – pod koniec pieczenia – przykryj formę folią aluminiową. Wyłącz piekarnik, ale zostaw w nim serniczki jeszcze na około 15 minut. Ostudź serniczki bezglutenowe z pianką truskawkową, a następnie wstaw formę do lodówki na 2-3 godziny. Sernik bezglutenowy na lato najlepiej smakuje bowiem schłodzony.
Uwielbiamy sernik bez glutenu w każdej postaci i truskawki w każdej postaci. Dlatego to połączenie oczarowało nasze kubki smakowe i wszystkie zmysły. Nie mogliśmy się oprzeć i podczas bezglutenowego podwieczorku sięgaliśmy ciągle po nowe porcje… Ścigaliśmy się, bo każdy chciał jeszcze, jeszcze… Dobrze schłodzone serniczki bezglutenowe z pianką truskawkową są wykwintnym deserem – znakomitym na każdą letnią uroczystość. Oczywiście zachwycą nas również o każdej innej porze roku – wtedy jednak musimy skorzystać z mrożonych truskawek (polecam je bardziej niż te całoroczne z marketów).
A jeśli szukacie innych przepisów na sernik bez glutenu, zerknijcie na poniższe propozycje:
BEZGLUTENOWY SERNIK Z ZIEMNIAKAMI
IMBIROWE SERNICZKI Z CZEKOLADĄ
BEZGLUTENOWY SERNIK SZEFA KUCHNI
SERNIK RICOTTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SERNIK NA CZEKOLADOWYCH CIASTECZKACH
BEZGLUTENOWY SERNIK Z DAKTYLAMI